5 dingen die je moet weten over de voorjaarsvakantie

Deze week viert het zuiden van Nederland voorjaarsvakantie en volgende week is het de beurt aan de regio’s midden en noord om de aan de voorlaatste schoolvakantie van het schooljaar te beginnen. De voorjaarsvakantie valt, zoals de naam al aangeeft, altijd in het voorjaar. Voor de kinderen in het basisonderwijs en op de middelbare scholen betekent de voorjaarsvakantie een week lang vrij van school. Met het de weekeinden erbij kom je op een totaal van 9 vrije dagen. Dat is lang genoeg om een week op vakantie te kunnen gaan. Een deel van de Nederlanders maakt van de voorjaarsvakantie gretig gebruik om op wintersportvakantie te gaan, de winterzon op te zoeken of om een vakantie dichter bij huis te vieren. Bungalowparken en vakantiehuisjes in Nederland en net over de grens zijn drukbezet tijdens de voorjaarsvakantie. In de delen van het land waar carnaval gevierd wordt, staat de voorjaarsvakantie vooral in het teken van dit van oorsprong katholieke feest.

Wat valt er verder te weten over de voorjaarsvakantie, naast het feit dat schoolgaande kinderen vrij zijn tijdens deze schoolvakantie? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over de voorjaarsvakantie voor je op een rijtje gezet.

1

Vakantiespreiding

De Nederlandse overheid werkt voor de voorjaarsvakantie met zogenaamde vakantiespreiding. Hierdoor zijn niet alle scholen in Nederland tegelijkertijd gesloten en vindt er een spreiding plaats van de op vakantie gaande mensen. Er zijn 3 vakantieregio’s: Zuid, Midden en Noord. Bij de vakantiespreiding worden de voorjaarsvakanties over twee weken verspreid. De ene week zijn er twee vakantieregio’s aan de beurt, de andere week eentje.

2

Adviesdata

De data voor de voorjaarsvakantie zijn adviesdata. Scholen mogen hier dus van afwijken. In de praktijk wordt er vrijwel nooit meer dan één week van de adviesdata afgeweken. Carnaval is de belangrijkste reden voor scholen om van de adviesdata af te wijken.

Soms gebeurt het dat de adviesdata voorjaarsvakantie niet gelijkvallen met de data waarop er carnaval gevierd wordt. Vooral in de carnavalvierende regio’s zoals Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek zie je dat de voorjaarsvakantie dan begint in het carnavalsweekeinde.

3

In februari of maart

De voorjaarsvakantie vindt altijd plaats in de maanden februari of maart. De exacte data verschillen van jaar tot jaar. Soms valt de voorjaarsvakantie vroeg, denk aan de tweede of derde week van februari, en af en toe ligt de voorjaarsvakantie wat verder in het seizoen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet zijn best om schoolvakanties zo mooi mogelijk over het jaar te verdelen. Er wordt echter wel rekening gehouden met carnaval. De data voor carnaval verspringen van jaar tot jaar. Een late carnaval betekent een latere voorjaarsvakantie.

4

Dure reisperiode

De voorjaarsvakantie is een duurdere periode om op vakantie te gaan. Dit is vooral te wijten aan het feit dat er binnen een vrij korte periode (twee weken in totaal) vrij veel mensen op vakantie gaan. De commerciële wet van vraag en aanbod is dan van kracht. Meer vraag zorgt voor hogere prijzen. Dat is vooral merkbaar bij wintersportvakanties. Wil je tijdens de voorjaarsvakantie gaan skiën of snowboarden? Dan zit je in een van de duurste weken van het jaar. Hetzelfde geldt voor andere typische wintervakanties zoals een winterse reis naar Lapland.

Kies je liever voor de winterzon? Vliegen naar de warmte is tijdens de voorjaarsvakantie ook aanzienlijk duurder dan tijdens de daar omheen gelegen weken. Tel daarbij op dat de voorjaarsvakantie slechts één week duurt, waardoor velen tijdens het weekeinde willen vertrekken en terugkeren. Deze optelsom leidt tot vrij hoge prijzen voor een winterzonvakantie tijdens de voorjaarsvakantie.

5

De voorjaarsvakantie wordt ook krokusvakantie genoemd

De term voorjaarsvakantie wordt het vaakst gebruikt voor de eerste vakantie na de kerstvakantie. Daarnaast zie je ook het woord krokusvakantie terug om deze vakantie aan te duiden. Af en toe zie je het woord lentevakantie voorbijkomen.

De naam krokusvakantie verwijst naar de periode waarin de eerste krokussen bloeien. Andere bloemen die je in Nederland tijdens de voorjaarsvakantie in het straatbeeld kunt zien zijn de narcis en het sneeuwklokje.