5 dingen die je moet weten over de zomervakantie

Van alle schoolvakanties is de zomervakantie de vakantie waar over het algemeen het meest naar uitgekeken wordt. De zomer wordt door velen gezien als de periode waarin het leven gevierd wordt, als de tijd waarin je vooral de dingen doet waar je gelukkig van wordt. Voor scholieren en studenten betekent de zomervakantie ook een grote pauze tussen twee school- of studiejaren. Eventjes zes weken tot soms wel meer dan twee maanden bijkomen van het voorbije schooljaar en jezelf helemaal opladen voor een nieuw schooljaar. Binnen de reisbranche is de zomervakantie het seizoen waarin er massaal op vakantie gegaan wordt. Meer dan de helft van de Nederlanders gaat in de maanden juli en augustus op vakantie.

Vanwege de lengte – de zomervakantie is de langstdurende schoolvakantie van het jaar – wordt de zomervakantie ook wel grote vakantie genoemd.

Wat valt er verder te weten over de zomervakantie, naast het feit dat schoolgaande kinderen vrij zijn tijdens deze schoolvakantie? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over de zomervakantie voor je opgezocht en hier verzameld.

1

Zes weken

De Nederlandse overheid stelt voor ieder jaar de data voor de zomervakantie voor scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs vast. De zomervakantie voor deze scholen duurt zes weken. Tot het schooljaar 2023-2024 duurde de zomervakantie voor het voortgezet onderwijs zeven weken, een week langer dus dan het basisonderwijs.

In 2022 werd besloten om de zomervakantie voor het voortgezet onderwijs weer terug te brengen naar zes weken, met als doel om de onderwijskwaliteit te verbeteren.

2

Vastgesteld door de overheid

De Nederlandse overheid stelt voor ieder jaar de data voor de zomervakantie voor scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs vast. Dit zijn geen adviesdata, maar vaste data waar de scholen niet van af mogen wijken.

Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt dat deze zelf hun vakanties mogen bepalen. Meestal vallen de zomervakanties voor deze opleidingen grotendeels gelijk met de schoolvakanties voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Vaak duren de vakanties van het MBO, HBO en universiteiten langer dan zes weken.

3

Vakantiespreiding

De zomervakantie valt niet in heel Nederland op dezelfde data. Er wordt op deze schoolvakantie vakantiespreiding toegepast. De zomervakantie in Nederland is gespreid over drie regio’s: Noord, Midden en Zuid. Meestal begint de vroege zomervakantie aan het begin van de tweede week van juli, de middelste zomervakantie aan het begin van de derde week van juli en de late zomervakantie aan het begin van de vierde week van juli.

De overheid probeert zoveel mogelijk een eerlijke verdeling te maken van het aantal vroege, middelste en late zomervakanties dat er per regio bepaald worden.

4

Vakanties zijn duurder

De vakanties zijn tijdens de zomervakantie meestal duurder dan in de weken net voor of na de zomervakantie. Dit is vooral te wijten aan marktwerking (meer vraag = hogere prijzen). Luchtvaartmaatschappijen hanteren tijdens de zomervakantie vaak al hogere basistarieven voor hun vluchten. Dat doen ze gewoon omdat het kan. De vluchten tijdens de schoolvakanties en met name de zomervakantie zorgen voor de winstgevendheid van airlines.

Wil je enigszins betaalbaar op vakantie tijdens de zomervakantie? Dan is vroeg boeken vaak de beste optie. Kijk daarom al in december en januari voor jouw vakantieboeking voor de zomervakantie die volgt. Vroegboekkortingen maken de prijs voor een reis een stukje aantrekkelijker.

Wil je zelf je reis samenstellen? Dan is het handig om te weten dat vliegtickets het goedkoopst zijn op het moment dat ze voor het eerst beschikbaar zijn. Dat is in de regel vanaf ongeveer 9 tot 12 maanden voor vertrek.

5

Eerder vertrekken of later terugkomen

Wil je al voor het vastgestelde begin van de zomervakantie op vakantie vertrekken met leerplichtige kinderen? Dat mag niet, tenzij je daarvoor specifieke toestemming hebt van school of de leerplichtambtenaar. Volgens de regels mag er alleen maar toestemming gegeven worden indien ouders vanwege hun werk echt niet op vakantie kunnen gaan tijdens de schoolvakanties.

Hetzelfde geldt voor later terugkomen van vakantie. Leerplichtige kinderen worden geacht op de eerste dag van het nieuwe schooljaar terug te zijn van vakantie.