5 dingen die je moet weten over last minute vakanties

De zomervakantie staat voor veel mensen voor de deur en wie nog geen vakantie geboekt heeft, die zal nu waarschijnlijk naarstig op zoek gaan naar leuke last minute vakantieaanbiedingen. Het slechte weer van de afgelopen maanden (wanneer houdt die herfst eens een keer op?) zorgt ervoor dat vakantieminnend Nederland momenteel volop aan het zoeken is naar vakantiebestemmingen waar het wel zomers weer is. Het is een ritueel dat je ieder vakantieseizoen terugziet. Waar de een eieren voor z’n geld kiest en vaak al maanden van tevoren de hele vakantie geregeld heeft (soms met leuke vroegboekkortingen), daar heb je steevast een andere groep die tot vlak voor aanvang van hun vakantie de reis gaat boeken. Soms is er sprake van totale spontaniteit: je boekt op het laatste moment een vakantie omdat er een goedkope last minute aanbieding op je pad komt.

Het fenomeen last minute vakanties is niet weg te denken uit de reisbranche. Voor de touroperators, accommodaties en luchtvaartmaatschappijen vormen de last minute boekingen een substantieel onderdeel van hun omzet. Voor de consument is het de uitdaging om op het laatste moment nog een leuke vakantiedeal te vinden.

Op het moment dat je gaat zoeken naar informatie over last minute vakanties, dan zul je vooral commerciële partijen tegenkomen die dankzij SEO en advertenties de hoogste posities in zoekmachines zoals Google en Bing domineren. Heb je het geluk gehad om toch deze pagina te vinden, dan kun je de 5 dingen lezen die je moet weten over last minute vakanties, zoals altijd op een eerlijke objectieve manier geschreven.

1

Niet per definitie goedkoper

Mensen verwarren een last minute vakantie weleens met een last minute aanbieding. Een last minute reis is niet per definitie goedkoper dan wanneer je een zelfde reis op een vroeger moment geboekt zou hebben. Sterker nog: de meeste reizen worden duurder naarmate je dichter bij de vertrekdatum komt. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door twee factoren: het aanbod neemt af ten opzichte van de vraag en vliegtickets stijgen meestal in prijs naarmate je richting het moment van vliegen gaat.

Er zijn vaak wel goedkope last minute vakanties te vinden. Reisorganisaties die met eigen vliegtuigen of chartervliegtuigen vliegen, die willen het liefst hun vliegtuigstoelen tot de laatste plek verkocht hebben. Daardoor willen ze in de laatste week of weken voor vertrek nog weleens een leuke last minute aanbieding eruit gooien.

2

Weinig keuze

Wacht je tot het laatste moment met het boeken van je vakantie? Dan zal het aanbod beperkt zijn en heb je weinig te kiezen. Het zal nog wel lukken om voor een bepaalde bestemming te kiezen, maar grote kans dat het hotel dat jij wilt boeken uitverkocht zal zijn. Wie vroeg boekt, heeft de ruimste keuze.

3

Meer betalen voor parkeren luchthaven en huurauto

Een lastminutevakantie wordt vaak beschouwd als een vakantie die kort voor vertrek geboekt wordt. Hoewel de definitie enigszins kan verschillen per aanbieder of reisorganisatie, spreekt men meestal van een last minute vakantie als deze geboekt wordt binnen ongeveer zes weken voor de vertrekdatum. Sommige organisaties hanteren een kortere periode, zoals drie weken of zelfs korter, tot een paar dagen voor vertrek.

Boek je jouw vakantie inderdaad kort voor vertrek, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor het boeken van aanvullende diensten en producten, zoals het parkeren bij een luchthaven of het huren van een auto op jouw vakantiebestemming. Daar betaal je waarschijnlijk (veel) meer voor als je dat vlak voor vertrek pas reserveert. In drukke periodes kun je zelfs de pech hebben dat de optie ‘lang parkeren’ niet meer mogelijk is bij het vliegveld.

4

Vakantie vergelijkingssites zijn niet altijd up-to-date

De reisbranche werkt tegenwoordig met dynamische prijzen. Hierdoor kunnen de prijzen van vakanties in een dag meerdere keren veranderen. Soms verandert de prijs zelfs op het moment dat je een vakantie gevonden hebt en wilt gaan boeken. Vooral bij last minute vakanties zie je dat de prijs soms ineens veranderd kan zijn, wat vooral het gevolg is van de beperkte beschikbaarheid van aanbiedingen.

De kans bestaat dat door de dynamische prijzen je verkeerde prijsinformatie krijgt op vakantievergelijkingssites, deal sites en in blogs. De prijzen worden op websites die ‘actuele’ prijzen tonen vaak maar één keer per dag opgehaald van de server, met wat geluk meerdere keren per dag. Doordat de prijzen op dat soort sites zelden real time getoond worden, is er een kans dat ze niet actueel zijn.

5

Vooral buiten de schoolvakanties gunstig

De beste last minute aanbiedingen voor vakanties zijn vrijwel altijd met vertrek buiten de schoolvakanties. Dit is de bekende wet van vraag en aanbod. In de minder drukke reisperiodes is de kans groter dat vakanties onverkocht blijven en daardoor afgeprijsd worden.

Voor het zomerseizoen zijn mei (met uitzondering van de meivakantie) en oktober (met uitzondering van de herfstvakantie) goede maanden voor last minute aanbiedingen.

Voor het winterseizoen moet je de focus vooral leggen op november, de eerste helft van december en de maand april, maar dan niet in de week waarin Pasen valt.

Wil je naar het Caribisch gebied vliegen voor een zonvakantie? Dan zie je tijdens de tweede helft van het regenseizoen (september, oktober, november en eerste helft van december) soms zeer voordelige last minute vakanties verschijnen.