5 dingen die je moet weten over all-inclusive vakanties

Tegenwoordig zijn all-inclusive vakanties niet meer weg te denken in het enorme aanbod van vakantiereizen. Tientallen jaren geleden was een all-inclusive vakantie nog een noviteit. De Franse hotelketen Club Med wordt als de grondlegger van de all-inclusive formule gezien. Bedenker was de Antwerpse ondernemer Gérard Blitz, die op 27 april 1950 Club Méditerranée (beter bekend als Club Med) oprichtte. Het eerste Club Med-dorp werd op het Spaanse eiland Mallorca opgericht. Dit was nog geen all-inclusive resort: in Club Med Mallorca sliep je in het begin nog in onverlichte strooien hutten aan het strand en werden voorzieningen als douches en sanitair door de gasten verdeeld. Het iets later geopende Frenchman’s Cove Resort op Jamaica wordt daardoor als het allereerste echte all-inclusive resort ter wereld beschouwd.

Het idee dat je op vakantie kunt gaan en in het hotel vrijwel geen geld meer nodig hebt, spreekt een vrij grote groep vakantiegangers aan. In sommige landen vertegenwoordigt het all-inclusive toerisme zelfs het grootste deel van de markt. Denk bijvoorbeeld aan bestemmingen zoals de Turkse Rivièra of de in de Dominicaanse Republiek gelegen badplaats Punta Cana.

Wij gaan je niet vertellen waar je het beste een all inclusive vakantie kunt boeken. Dat doen Google en andere websites wel. Je kunt hier wel de 5 dingen die je moet weten over all-inclusive vakanties lezen.

1

Let goed op wat er inbegrepen is

De all-inclusive hotels kunnen verschillende interpretaties hebben van wat wel of niet inbegrepen is bij de all-inclusive verzorging. Kijk daarom voor je boekt goed wat je mag verwachten van je vakantie. De meest voorkomende vorm van all-inclusive biedt gratis eten (drie maaltijden), drinken en snacks. In het Caribisch gebied gaat men vaak nog een stapje verder door de minibar op de hotelkamer gratis beschikbaar te stellen.

Sommige hotels bieden een uitgeklede versie van all-inclusive aan: 3 maaltijden per dag met daarbij een standaard assortiment aan dranken. Denk dan aan water, frisdrank, bier en wijn.

Het kan ook andersom. Er bestaan all-inclusive hotels die een extreme vorm van all-inclusive vakanties aanbieden. De meest uitgebreide all-inclusiveverzorging noemt men soms ultra-all-inclusive. Er bestaan ook all-inclusive hotels die over de top luxe zijn. Zo krijg je bij de Ikos Resorts eten op Michelinsterren-niveau, heb je 24 uur roomservice ter beschikking en worden de cocktails bereid door mixologen, natuurlijk wel op basis van premium drank.

 dingen die je moet weten over ultra all inclusive

2

Reserveer de a-la-carte restaurants op tijd

Een verblijf in een all-inclusive hotel betekent dat je vooral in buffetrestaurants zult eten. Een deel van de hotels biedt de optie om lekker a-la-carte te dineren (of lunchen) in plaats van te hoeven lopen voor je maaltijd. Reserveren is bijna altijd een must voor een plekje in de a-la-carte-restaurants van all-inclusivehotels. Vanwege de vaak beperkte plek en grote belangstelling, is het aan te raden om ruim vooraf te reserveren. Het handigste is om bij aankomst meteen een aantal reserveringen vast te leggen of om zelfs al voor aankomst in het hotel te reserveren, als dat mogelijk is.

3

Fooien geven

De grootste fout die vooral door Europeanen gemaakt wordt, is om geen fooien te geven tijdens een verblijf in een all-inclusive hotel. Dat jij niet hoeft te betalen voor het eten of drinken, betekent niet dat het bedienend personeel een fooi niet op prijs stelt. Door af en toe een fooi te geven, zorg je ervoor dat de obers jou vaak net wat sneller helpen en je favoriete drankjes onthouden.

4

Bijbetalen voor de betere drankjes

Het moet uit de lengte of de breedte komen. Een all-inclusive hotel is een bedrijf en een bedrijf moet winst maken. Vaak probeert men de kosten te drukken door goedkope merken of zogenaamde merkloze dranken te gebruiken. De een zal dat prima vinden, de ander heeft een voorkeur voor een drankje van een bepaald merk. Sommige hotels bieden de optie om tegen bijbetaling de betere drankjes te krijgen. Dus een goede fles Bordeaux in plaats van de rode huiswijn of een rum-cola op basis van een premiummerk rum.

5

Weinig faciliteiten rond het hotel

Er zijn redenen om een hotel op basis van all-inclusive verzorging aan te bieden. Een veel voorkomende reden is dat er in de directe nabijheid van het hotel geen of een te beperkt aanbod van horeca is. Door een all-inclusive resort wat verder van de bewoonde wereld te plaatsen, heb je als ontwikkelaar meer kans om het hotel direct aan het strand of de kust te bouwen. De grondprijs is vaak ook wat gunstiger, zodat er met hetzelfde geld meer vierkante meters aangekocht kunnen worden.

Voor de gasten betekent een ligging buiten de bebouwde kom, of soms zelfs in de ‘middlle of nowhere‘, dat er buiten de hotelpoort weinig te beleven is. Vind je dat prima, dan is er geen probleem. Anders ben je aangewezen op taxi’s, het openbaar vervoer of een huurauto.

Om de gasten overdag en ’s avonds bezig te houden, bieden veel all-inclusive hotels een uitgebreid entertainmentprogramma aan. Dat kun je als prettig ervaren, of juist als onprettig in het geval dat je wat meer rust wilt tijdens je vakantie.