5 dingen die je moet weten over Burj Khalifa

Met een hoogte van iets meer dan 828 meter is Burj Khalifa het allerhoogste door mensen gemaakte bouwwerk dat je onze planeet aan zult treffen. Dat record heeft Burj Khalifa inmiddels al meer dan veertien jaar in handen. In deze periode is Burj Khalifa uitgegroeid tot een icoon dat door de meeste mensen direct aan Dubai gekoppeld wordt. Want dat is de plek waar Burj Khalifa te bewonderen valt. De enorme toren is het stralende middelpunt van de destijds compleet nieuw gebouwde wijk Downtown Dubai. Het kloppend hart van het nieuwe hart van Dubai.

Het zal niemand verbazen dat Burj Khalifa uitgegroeid is tot de nummer één attractie van Dubai. Met meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar behoort Burj Khalifa zelfs tot de best bezochte bezienswaardigheden van heel de wereld. En dit gaat puur om de mensen die een van de uitzichtplatformen van At The Top Burj Khalifa bezoeken. Een veelvoud van deze mensen bewondert Burj Khalifa alleen maar vanaf de buitenkant. Zij aanschouwen deze toren vanaf de directe omgeving, bijvoorbeeld vanaf de wandelboulevards voor de Dubai Mall of vanaf grotere afstand. Het voordeel van een hoge toren is dat je hem natuurlijk van heel ver weg kunt zien. Bij helder weer is Burj Khalifa zelfs vanaf tientallen kilometers afstand zien.

Over Burj Khalifa is inmiddels heel veel gepubliceerd. Veel zin en soms onzin. Wat moet je echt weten over Burj Khalifa? Hoe kun je de juiste info over Burj Khalifa in vijf onderwerpen samenvatten? Wij hebben dat gedaan binnen de 5 dingen die je moet weten over Burj Khalifa.

1

Betalen om te mogen bezoeken

Je kunt Burj Khalifa bijna alleen maar bezoeken als je daar direct of indirect voor betaalt. De enige uitzondering is als je in Burj Khalifa woont, werkt of bij een in de toren woonachtige persoon of bedrijf op bezoek bent.

Indirect betalen doe je als je restaurant At.mosphere dineert of overnacht in een door Giorgio Armani ontworpen hotelkamer in het Armani Hotel, dat eveneens in Burj Khalifa gevestigd is.

De meeste mensen bezoeken Burj Khalifa als betalende bezoeker van At The Top Burj Khalifa. Dit is de commerciële naam van de observatiedeks van Burj Khalifa. At the Top is gelegen op de 124e en 125e verdieping van de Burj Khalifa. At the Top biedt een prachtig panoramisch uitzicht over Dubai, van de Perzische Golf tot het woestijnlandschap.

Je hebt entreetickets nodig om de observatieverdiepingen van At The Top Burj Khalifa te kunnen bezoeken. Die moet je vooraf reserveren. Dat gebeurt op datum en tijdslot. De kans is klein dat je zonder vooraf gekochte tickets ter plaatse een kaartje kunt kopen en naar boven kunt gaan. Voor de drukste dagen en tijden is At The Top Burj Khalifa vaak al dagen vooraf uitverkocht.

Tickets voor At The Top Burj Khalifa zijn o.a. te boeken via Tiqets en GetYourGuide:

At The Top Burj Khalifa via Tiqets
At The Top Burj Khalifa via GetYourGuide

2

Licht- en fonteinshow

Buiten bij Burj Khalifa worden er iedere avond licht- en fonteinshows gehouden. De fonteinshow op Lake Khalifa is de grootste ter wereld. Op sommige momenten wordt het water onder enorme druk meer dan honderd meter de lucht ingespoten. Burj Khalifa is dankzij een schitterende lichtshow direct onderdeel van dit geheel gratis te bezoeken spektakel.

Niet alleen tijdens de fonteinshow wordt Burj Khalifa prachtig belicht. Tijdens speciale momenten en dagen wordt Burj Khalifa via een bijzonder lichtplan belicht. Dat geschiedt door middel van projectie. Speciale verlichting wordt onder andere toegepast tijdens St. Patricks Day of op momenten dat een land door een terreuraanslag getroffen is. Dan worden de nationale kleuren van dat land op Burj Khalifa geprojecteerd.

3

Recordhoogte

Burj Khalifa is op dit moment al bijna 17 jaar het hoogste gebouw dat ooit door mensen is gebouwd. Tijdens de bouw werd de hoogte van de vorige recordhouder, de Willis Tower in Chicago, verbroken. Deze toen als Sears Tower bekendstaande toren meet 442 meter en met antenne 527 meter.

De exacte hoogte van Burj Khalifa bedraagt 829,84 meter inclusief antennes. Het is onbekend hoe lang Burj Khalifa recordhouder zal blijven. Toekomstige projecten, die al gestart zijn of nog in de conceptfase zitten, zullen het hoogterecord van Burj Khalifa misschien binnen enkele jaren verbreken. Maar voor hetzelfde geld blijft het record nog tientallen jaren in handen van deze schitterende toren in Dubai.

De Jeddah Tower (eerder bekend als Kingdom Tower) in Saoedi-Arabië is de meest waarschijnlijk concurrent die de hoogte van Burj Khalifa kan gaan overtreffen. De bouw is al in 2013 beginnen en de geplande hoogte bedraagt minstens 1008 meter. Over de eveneens al in aanbouw zijnde Dubai Creek Tower doen verschillende verhalen de rondte. Meer dan 1000 meter en meer dan 1300 meter wordt er gezegd, maar er gaan ook verhalen rond dat de Dubai Creek Tower niet hoger zal worden dan Burj Khalifa.

4

Ontwerp en bouw

Je kunt het jezelf nu nauwelijks voorstellen, maar op de omgeving waar Burj Khalifa nu staat was daarvoor alleen maar lege woestijn. Enkel Sheikh Zayed Road liep als doorgaande weg door dit deel van Dubai. In ruim vijf jaar tijd heeft men dit prestigeproject weg weten te zetten, waar bijna anderhalf miljard euro voor nodig is geweest.

De bouw wordt als een enorme prestatie van engineering en bouwkunde gezien. Er zijn verschillende elementen waar rekening mee gehouden moest worden. Burj Khalifa moest niet alleen veilig en functioneel worden, er moest ook een vanuit architectonisch oogpunt aantrekkelijk gebouw komen te staan. En dat is ze gelukt.

Het ontwerp lijkt op geen enkele andere hoge toren. Het is een schoonheid geworden. De vorm van de woestijnbloem Hymenocallis vormt basis voor het ontwerp van Burj Khalifa. De combinatie van aluminium en glas geeft Burj Khalifa een bijzonder uiterlijk, maar heeft het bijkomende pluspunt dat het gebouw beter bestand is tegen zandstormen en relatief gemakkelijk schoon te houden is.

5

Fotograferen

De enorme hoogte van Burj Khalifa maakt het een uitdaging om de toren in zijn geheel goed op de foto te krijgen. Als je te dicht bij staat, lijkt Burj Khalifa te vervormen. De ranke vorm wordt dan niet goed weergegeven, ook niet als je een groothoeklens gebruikt. Pas vanaf een hemelsbrede afstand van minstens 500 tot 700 meter komt Burj Khalifa pas goed tot zijn recht. Sta je, zoals zovelen, aan de promenade voor de Dubai Mall en aan het Burj Khalifa Lake, dan zal het zonder enige groothoek sowieso niet lukken om Burj Khalifa in zijn geheel op de foto te krijgen.

Verder is het handig als je bij het fotografen van Burj Khalifa rekening houdt met de stand van de zon. Burj Khalifa is op z’n mooist als hij van achter je door de zon beschenen wordt. Dat betekent in de ochtend vanuit het oosten fotograferen, rond de middag vanuit het zuiden en later op de dag bij voorkeur vanuit het (zuid)westen.