5 dingen die je moet weten over roaming in het buitenland

Op het moment dat je naar het buitenland reist, kun je te maken krijgen met roaming. In het kort uitgelegd is roaming het verbinding het gebruikmaken van draadloze telecommunicatie (zoals bellen of internetten) via een ander netwerk dan dat van de eigen provider. Op het moment dat roaming gebruikt wordt om met het internet verbonden te zijn, dan wordt het woord dataroaming vaker toegepast dan roaming. Of jouw telefoon, smartphone of ander device roaming toepast, hangt onder andere af van de instellingen op je device en of jouw abonnement roaming toelaat. In de beginjaren van het GSM-gebruik was roaming extreem duur en moest je in je contract op laten nemen dat je roaming mocht gebruiken. Nu is roaming voor vrijwel iedereen beschikbaar en is het een belangrijk verdienmodel voor de telecomproviders. De kosten voor roaming kunnen tegenwoordig meevallen, maar alles hangt af van waar en hoe je gebruikmaakt van roaming.

Ga of wil je roaming gaan gebruiken tijdens je vakantie of ander soort reis naar het buitenland? Dan zijn dit de 5 dingen die je moet weten over roaming in het buitenland.

1

Roaming binnen de Europese Unie

Dankzij het Europees parlement hoef je binnen de EU geen extra kosten te betalen voor roaming. Je kunt met Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land, waarbij de tariefafspraken van je abonnement gelden. Heb je onbeperkt bellen en/of SMS-en binnen je abonnement? Dan geldt dat in heel de EU.

Voor de data binnen de EU kan er een limiet gelden. Die limiet is meestal in verhouding tot het bedrag dat je maandelijks betaalt. Je telecomprovider dient je te informeren over de exacte datalimiet die voor jou geldt. Twijfel je, vraag het dan na.

Veel providers hanteren voor een aantal Europese landen die niet tot de Europese Unie behoren ook de EU-regeling. Denk aan landen zoals Noorwegen, Zwitserland en Turkije, maar ook een ministaten zoals Monaco, Andorra, Liechtenstein en Vaticaanstad. De meeste providers passen de regels ook in deze landen toe, zonder dat ze verplicht zijn dat te doen. Vooral voor Turkije is het raadzaam om vooraf te checken hoe het zit, maar ook Zwitserland kan anders behandeld worden.

Sinds de Brexit in 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU en hoeven de providers je data- en telefoongebruik in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland niet te behandelen zoals ze dat met EU-landen doen. Veel providers doen dat gelukkig nog wel. Controleer het wel voor de zekerheid.

Pas op aan de grenzen van de EU. Soms schakelt je mobiel over naar een sterker netwerk dat zich in een ander land bevindt. Ben je bijvoorbeeld op het Griekse eiland Rhodos, dan kan het zijn dat er automatisch verbinding wordt gemaakt met een mobiel netwerk in het nabijgelegen Turkije. Dat kan een kostbare zaak zijn en je een onverwacht hoger rekening opleveren.

2

Voordelige bundels

Dataverkeer en bellen in het buitenland kan een kostbare aangelegenheid zijn, zeker op het moment dat je naar een ander continent reist. Tarieven van een paar euro voor een minuut bellen of 1 MB aan dataverkeer zijn geen uitzondering. Kun je op reis niet zonder mobiel internet of belminuten? Kijk dan of jouw provider voordelige buitenlandbundels aanbiedt.

Zo biedt Vodafone de ‘Alles in 1 Wereld’ bundel en de ‘Alles in 1 Wereld XL’ aan. Bij die laatste bundel krijg je voor € 8,50 per dag dat je de bundel gebruikt, 100 MB data, 100 belminuten en 100 sms’jes. Ook kun je dan maximaal 100 minuten per dag gebeld worden zonder extra kosten. Andere providers, zoals Odido en KPN, hebben hun eigen buitenlandbundels en tarieven.

3

Beperk je data

Dataverkeer in het buitenland kan een kostbare zaak zijn. Zeker op het moment dat je buiten de Europese Unie reist, kan dataverkeer een dure aangelegenheid zijn. Hoge tarieven voor dataroaming in combinatie met een hoog dataverbruik kunnen je rekeningen van duizenden euro’s opleveren. Het beperken van dataverkeer via het mobiele netwerk kan dit voorkomen.

Gegevensverslindende activiteiten zoals video streamen of apps downloaden kunnen je datategoed in een oogwenk opmaken. Schakel automatische updates van apps uit en stel ze zo in dat ze alleen via Wi-Fi worden bijgewerkt. Moet je video kijken of streamen via het mobiele netwerk? Gebruik instellingen met een lagere resolutie voor streamen en overweeg vooraf content te downloaden om er offline van te genieten.

Op smartphones kun je instellen welke apps mobiele data mogen gebruiken en welke niet. Pas dit voor je vakantie of reis aan. Schakel mobiele data tijdelijk uit voor de apps die veel data gebruiken en/of die je in het buitenland niet nodig hebt, in ieder geval niet via het mobiele netwerk. Voor sommige apps kun je vooraf content downloaden om later offline te kunnen gebruiken. Denk aan downloads van series of films bij streamingdiensten zoals Netflix of kaarten voor het navigeren met Google Maps.

4

Roaming uitzetten

Wil je helemaal geen kosten voor roaming hebben? Zet je dataroaming dan uit voordat je in het buitenland bent. Iedere smartphone en tablet heeft een instelling waarbij je (data)roaming uit kunt schakelen. Wil je dubbel veilig zijn? Schakel dan ook ‘mobiele data’ uit voordat je in het buitenland gearriveerd bent. Reis je met het vliegtuig? Regel dit dan voordat het vliegtuig opstijgt en je je toestel in de vliegtuigstand zet.

5

Alternatieven voor roaming

Roaming via het mobiele netwerk is gelukkig niet de enige manier om in het buitenland online te kunnen gaan. Het gratis alternatief is om online te gaan via wifi op het moment dat dat gratis beschikbaar is. Veel accommodaties en horecazaken bieden gratis wifi aan hun klanten aan. Let wel op hoe het zit met de veiligheid (lees: 5 dingen die je moet weten over wifi). Sommige bedrijven bieden wifi tegen betaling aan. Dat is vaak ook voordeliger dan internetten via het mobiele netwerk.

Een andere optie om voordeliger online te zijn (en te kunnen bellen) is een lokale simkaart of eSIM aanschaffen. Daarmee kun je je smartphone gebruiken binnen de voorwaarden en tegen de tarieven die voor die prepaid kaart gelden. Je kunt de prepaid cards in het buitenland kopen, maar er zijn ook websites waar je ze online kunt bestellen en ze thuis kunt laten sturen voor je op vakantie gaat.

Met een eSIM gaat het nog eenvoudiger. Dat is geen fysieke simkaart, maar een softwarematige. Die kun je online aanschaffen en vervolgens op het daarvoor geschikte toestel activeren.