5 dingen die je moet weten over wifi

Als er een techniek is die tegenwoordig onmisbaar is in onze samenleving, dan is het wifi. Wifi staat voor Wireless Fidelity. Het is een technologie die draadloze verbindingen mogelijk maakt tussen apparaten en internettoegangspunten (routers). Wifi maakt gebruik van radiogolven om data te verzenden en te ontvangen. In het tijdperk dat de meeste devices waarmee online gegaan wordt draagbaar en draadloos zijn, is wifi een veelgebruikte manier om online te gaan. Andere methodes, waar geen wifi voor nodig is, is internet via het mobiele netwerk of via satellieten. Het bedraad online gaan neemt vanwege verschillende factoren in populariteit af.

Tijdens een vakantie is wifi vaak dé manier om online te gaan. Dankzij de Europese regels rondom dataroaming is mobiel internetten via het mobiele netwerk een stuk laagdrempeliger geworden. Wil je buiten Europa online gaan of heb je binnen Europa een behoefte aan vrij veel dataverkeer (denk aan streamingdiensten zoals Netflix), dan zal wifi meestal de beste oplossing zijn.

Wat moet je weten over wifi en in het bijzonder over het gebruik van wifi tijdens je vakantie of ander soort reis? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over wifi voor je op een rijtje gezet.

1

Verschillende standaarden

Er bestaan verschillende wifi-standaarden, zoals 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac en 802.11ax (Wifi 6). De nieuwere standaarden bieden hogere snelheden, betere betrouwbaarheid en een grotere capaciteit. De nieuwste standaard, Wifi 6, biedt al gigabit-snelheden. In de toekomst zullen we nog hogere snelheden, betere betrouwbaarheid en een grotere capaciteit zien.

2

Veiligheid

Een wifi-netwerk kan onveilig zijn. Als het netwerk niet goed beveiligd is tegen hackers, dan kunnen zij gemakkelijk inbreken op het wifi-netwerk, met alle gevolgen van dien. Je kunt meerdere methodes gebruiken om een wifi-netwerk zo veilig mogelijk te houden.

Dit zijn onze tips:

  • Gebruik een sterk wachtwoord voor het netwerk.
  • Schakel WPA2-encryptie in.
  • Gebruik MAC-filtering.
  • Schakel de firewall van je router of van je provider in.
  • Voer regelmatig de software-updates van de router uit.
  • Als het kan, geef gasten alleen toegang tot het gastnetwerk.
3

Gebruik van wifi op vakantie

Op reis wordt er veel gebruikt gemaakt van wifi. Het grote nadeel is dat je niet weet hoe goed de beveiliging is van het wifi-netwerk waar je dan op zit. Je weet ook niet of er op dat moment kwaadwillenden op het netwerk aanwezig. Op sommige campings zitten er wel honderden gasten tegelijkertijd op hetzelfde netwerk.

Wil je de risico’s van internetten via wifi op reis beperken? Vermijd dan sowieso om via wifi verbinding te maken met banken (internetbankieren, maar ook apps zoals Tikkie) en andere websites met gevoelige informatie. Je kunt het hackers lastiger maken door een VPN te gebruiken. Een VPN laat je niet alleen veiliger online gaan, je kunt er ook geo-blokkades mee omzeilen. Op die manier kun je streamingdiensten die beperkt zijn tot Nederland of Europa, ook elders bekijken.

4

Nadelen van wifi

Het grote voordeel van wifi is dat het geheel draadloos werkt. Je kunt binnen het bereik van het netwerk online gaan met alle devices die het wifiprotocol ondersteunen. Dat is tegenwoordig iedere laptop, smartphone of tablet.

Wifi kent ook een aantal nadelen. Dit zijn volgens ons de belangrijkste nadelen van wifi:

  • Beveiliging: Wifi-netwerken zijn kwetsbaar voor hackers (zie punt 2)
  • Beperkte reikwijdte: Het bereik van een wifi-netwerk is beperkt.
  • Interferentie: Interferentie van andere apparaten kan de signaalkwaliteit beïnvloeden.
  • Snelheid: De snelheid van wifi kan lager zijn dan die van een bekabelde verbinding.
5

Mesh-netwerk

egenwoordig zie je steeds vaker dat er mesh-netwerken toegepast worden. Een mesh-netwerk is een type draadloos netwerk dat gebruikmaakt van meerdere apparaten, genaamd nodes, om een verbinding te creëren tussen apparaten en internet. In tegenstelling tot een traditioneel wifi-netwerk met één router, werken de nodes in een mesh-netwerk samen om een groot, naadloos wifi-netwerk te creëren.

De nodes in een mesh-netwerk breiden het bereik van het wifi-signaal uit, waardoor je in elke hoek van je huis of kantoor een sterke verbinding hebt. Dit is vooral handig in grote huizen met dikke muren of waar de router zich op een centrale locatie bevindt. Hotels maken ook steeds vaker gebruik van mesh-netwerken.

Mesh-netwerken zijn minder gevoelig voor signaalstoringen en als er een probleem is met één node, kunnen de andere nodes de verbinding overnemen, waardoor je altijd online bent.