5 dingen die je moet weten over navigeren met Google Maps

De manier waarop je navigeert, verandert door de jaren heen. Vroeger was je aangewezen op je geheugen, op herkenningspunten en op de stand van de zon. Later kregen we hulpmiddelen zoals het kompas, landkaarten en zeekaarten. Radionavigatie mag je als de eerste vorm van elektronische navigatie beschouwen. Vorige eeuw werd er nog vooral op basis van landkaarten en voor auto’s in het specifiek wegenkaarten de juiste weg gevonden. Dat gebeurde niet altijd vlekkeloos. Menig vakantieritje verliep vroeger met het nodige gekibbel om de auto. De komst van gps zorgde voor een nieuwe revolutie in het navigeren. Op basis van dit Global Positioning System zijn er tal van navigatieapparaten in auto’s en andere vervoersmiddelen aangebracht. Denk aan de bekende routenavigatiesystemen van TomTom.

De doorontwikkeling van het vroegere Google Local tot de hedendaagse online kaartendienst Google Maps heeft ervoor gezorgd dat Google Maps tegenwoordig met gemak gebruikt kan worden om te navigeren. De vraag naar ingebouwde en externe navigatiesystemen is door het verbeteren van Google Maps afgenomen. Waarom zou je nog een los navigatiesysteem meezeulen naar je vakantiebestemming of een flinke toeslag betalen om in je huurauto gps te kunnen gebruiken, als je met Google Maps op je smartphone prima kunt navigeren?

Stel dat je Google Maps wilt gaan gebruiken om te navigeren, dan zijn er toch wel een aantal dingen waar je beter rekening mee kunt houden. Wij hebben die verzameld in de 5 dingen die je moet weten over navigeren met Google Maps.

1

Krappe weggetjes

Google Maps weet niet altijd feilloos in te schatten hoe breed en/of begaanbaar bepaalde wegen zijn. Het kan daardoor voorkomen dat je op wegen terechtkomt die krapper zijn dan je zou willen. Soms stuurt Google Maps je over wegen waar auto’s elkaar amper kunnen passeren. Probeer daarom zelf soms in te schatten hoe bepaalde wegen zijn en of er geen vergelijkbare route is die over goede doorgaande wegen gaan.

2

Offline kaarten

Op het moment dat je Google Maps gebruikt om te navigeren en de app toestaat om mobiele data te gebruiken, dan kan de hoeveelheid gebruikte data snel oplopen. Binnen Nederland zal dat niet zo’n probleem vormen, maar zodra je in een land zit waar je met dure dataroaming te maken hebt dan wil je dat niet. Het is daarom in zo’n geval aan te raden om voor je op pad gaat de offline kaarten van Google Maps te downloaden voor het gebied waar je Google Maps wilt gaan gebruiken.

In dit artikel lees je hoe dat je Google Maps offline kunt gebruiken.

3

Het vreet batterijcapaciteit

Navigeren op je smartphone vreet batterijcapaciteit. Het is een combinatie van factoren waarom je Google Maps tijdens het navigeren zo’n aanslag vormt op de resterende batterijcapaciteit. De rekenkracht die nodig is om de route te bepalen, het bepalen van je positie en het ‘aan’ zijn van je beeldschermen zorgt ervoor dat je vermogen snel afneemt. In de praktijk kun je verwachten dat je ongeveer 10-25% van je batterijcapaciteit per uur verliest bij intensief gebruik van navigatie-apps. Houd er rekening mee dat dit slechts een algemene schatting is en dat de werkelijke resultaten kunnen variëren.

Het kan nuttig zijn om andere energiebesparende maatregelen te overwegen, zoals het verminderen van de schermhelderheid, het inschakelen van de energiebesparingsmodus (indien beschikbaar), en het uitschakelen van onnodige achtergrondprocessen om de batterijduur te verlengen. Het allerbeste is om ervoor te zorgen dat je smartphone continu aan een stroomvoorziening hangt.

4

Gebruik een smartphonehouder

Gebruik in de auto een houder voor je smartphone. Deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar je wilt niet weten hoeveel mensen op reis gaan, daar een auto huren en vergeten zijn om een goede smartphonehouder mee te nemen. Die kan variëren van een simpele clip die je in een ventilatierooster klemt tot een uitgekiende houder die tussentijds je smartphone al dan niet draadloos op kan laden.

5

Let goed op waar je naartoe gaat

Je zou niet de eerste zijn die naar een verkeerde bestemming navigeert. Vooral in landen waar plaatsnamen meerdere keren voorkomen, al dan niet met een toevoeging, gaat het geregeld mis. Zo komen vooral plaatsnamen met een christelijke basis vaak meerdere keren voor in landen zoals Oostenrijk en Spanje. In Spanje komen de plaatsnamen Madrid en Barcelona bijvoorbeeld ook in de Rioja regio voor. In Griekenland is het misschien nog gekker: daar komt de plaatsnaam Agios Nikolaos op minstens 15 verschillende plekken voor.

Probeer daarom om bij twijfel te verifiëren of je de goede bestemming te pakken hebt. Een opmerkelijke locatie op de kaart of een langere/kortere reisduur dan verwacht kunnen indicaties zijn dat je niet de juiste bestemming ingevoerd hebt.