5 dingen die je moet weten over eSIM

De tijd dat je fysieke SIM-kaarten nodig hebt voor je mobiele telefoon, tablet of ander device lijkt met de introductie van eSIM ver voorbij te zijn. Met de eSIM hoeven fabrikanten van devices geen rekening meer te houden met plek voor een fysieke SIM-kaart en met een manier om deze te kunnen plaatsen en verwijderen. eSIM staat voor Embedded Subscriber Identity Module. Het is een digitale chip die in je smartphone, smartwatch of ander apparaat is ingebouwd. De eSIM kan de traditionele (nano-)SIM-kaart vervangen en biedt een nog aantal andere voordelen.

Het idee van eSIM is ontstaan in het jaar 2010. Zes jaar later werd de eerste versie van de eSIM-standaard gepubliceerd en eind 2016 was de Samsung Gear S2 Classic 3G-smartwatch het eerste apparaat dat een eSIM bevatte. Inmiddels wordt eSIM niet alleen toegepast in smartphones, smartwatches en tablets, maar ook in bijvoorbeeld auto’s, slimme meters, videobewakingsapparatuur en MiFi-apparaten.

Wil je de essentiële dingen over eSIM in één overzichtelijk artikel lezen? Dat doe je hier in de 5 dingen die je moet weten over eSIM.

1

Hoe werkt eSIM?

Net als bij de SIM-kaart krijgen mensen die een virtuele SIM-kaart gebruiken toegang tot mobiele (data-)abonnementen. Afhankelijk van wie de eSIM-provider is, krijgen gebruikers functies zoals roaming, telefoongesprekken, sms’jes en nog veel meer. Dit werkt dankzij een microchip die op je mobiele telefoon wordt geïnstalleerd en waarmee je verschillende “eSIM-profielen” kunt installeren, het equivalent van fysieke simkaarten, met hun respectievelijke telefoonnummers en data-abonnementen.

2

Belangrijkste verschillen met een SIM-kaart

Het belangrijkste verschil tussen de eSIM en de SIM-kaart is dat de eSIM volledig virtueel is, dus om hem te gebruiken heb je geen fysieke chip nodig zoals de traditionele SIM-kaart, maar wel een compatibele mobiele telefoon. Meestal ondersteunen alleen de laatste generatie toestellen dit.

Dit betekent dat je om een virtuele SIM te krijgen niet dagen thuis hoeft te wachten tot de SIM er is of nog een paar dagen om hem te activeren. Je hoeft alleen maar naar een online winkel te gaan, hem te kopen en te downloaden.

3

Twee mobiele nummers gebruiken

Je kunt eSIM gebruiken om tegelijkertijd gebruik te maken van twee mobiele nummers op één apparaat. Dit is handig als je zakelijk en privé wilt bellen of als je in het buitenland bent.

4

Mobiele data in het buitenland met eSIM

Gebruikmaken van mobiele data tijdens je vakantie of andere reis in het buitenland kan een kostbare aangelegenheid zijn. Je kunt eSIM gebruiken om een data-abonnement af te sluiten. Dit is handig als je op reis bent en je geen roamingkosten wilt betalen. Het aantal aanbieders van eSIM voor data in het buitenland neemt toe. Wij gebruikten tijdens onze reis naar Japan deze maand de eSIM van Holafly. Voor vier tientjes hadden we in Japan 12 dagen onbeperkt internet via 5G. Het werkte perfect.

Prijzen en bundels verschillen per aanbieder. Sommige aanbieders verkopen data eSIMs op basis van het aantal dagen dat je de eSIM gebruikt, andere aanbieders verkopen eSIMS op basis van een aantal GB dat je binnen 30 dagen op kunt maken.

Houd er rekening mee dat data delen bij het gebruik van eSIM voor data in het buitenland vaak niet mogelijk is. Wil je data delen, dan is een MiFi vaak een betere optie.

5

Deze toestellen ondersteunen eSIM

Je kunt eSIM gebruiken voor je Nederlandse abonnement. De grote Nederlandse providers ondersteunen eSIM. Je toestel moet echter wel geschikt zijn eSIM te gebruiken. In het geval van Apple gaat het om alle iPhones vanaf de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR.

In de Verenigde Staten is men al zo ver dat de iPhone 14, iPhone 14 Pro, de iPhone 15 en de iPhone 15 Pro geen simkaartslot meer hebben en uitsluitend met eSIM werken. Waarschijnlijk zal dit in Europa in een volgende generatie iPhones ook zo zijn.

De Google Pixel 3 en latere modellen hebben meestal eSIM-functionaliteit. Bij Samsung bieden Galaxy S20 en nieuwere modellen (inclusief de recente S23-serie) eSIM-compatibiliteit. De Sony Xperia 5 IV-model XQ-CQ54 ondersteunt eSIM.

Het is belangrijk om te weten dat dit geen volledige lijst is en dat er specifieke modelvariaties kunnen bestaan. Voor de meest nauwkeurige informatie is het altijd het beste om de website van de fabrikant te controleren of rechtstreeks contact op te nemen met je provider om eSIM-ondersteuning voor een bepaald telefoonmodel te bevestigen.