5 dingen die je moet weten over de iPhone 15

De Apple iPhone is sinds zijn introductie in 2007 een van de gewildste smartphones ter wereld. De iPhone mag je verantwoordelijk zien voor de doorbraak van de smartphone. Samen met de HTC Touch was de iPhone destijds een van de eerste smartphones die voorzien was van een on-screen-toetsenbord. Die eerste iPhone bleek het startpunt van een nieuwe revolutie op het gebied van persoonlijke communicatie. Inmiddels zijn smartphones niet meer weg te denken uit onze samenleving en hebben ze andere apparaten zoals camera’s, wekkers, agenda’s en zelfs computer deels vervangen. Er zijn mensen die vrijwel alles op hun smartphone doen.

Het is inmiddels een traditie geworden dat Apple ieder jaar een nieuw model uitbrengt. In het begin geschiedde dat in juni, later altijd in het najaar en dan meestal in september. Tijdens het Apple event van 12 september 2023 werd de nieuwste generatie iPhones voorgesteld: de iPhone 15. De verwachtingen van het nieuwe toestel zijn hoog, want hoewel er geen enorme revolutie plaatsvindt, verwacht Apple dat het vervangen van de Lighting-poort door usb-c ervoor zal zorgen dat de iPhone 15 succesvoller zal zijn dan de iPhone 14, die hij opvolgt.

Er is binnen een dag na de introductie al enorm veel informatie over de Apple iPhone 15 te lezen op internet en in andere media. Om niet te verdwalen in de enorme golf van informatie, hebben wij voor jou de 5 dingen die je moet weten over de iPhone 15 voor je in een handig overzicht gezet.

1

In twee formaten

De iPhone 15 gaat er in 2 formaten komen: de iPhone 15 met een 6,1 inch scherm en de iPhone 15 Plus die een groter 6,7-inch OLED-display krijgt.

Voor professionals is er weer een Pro-variant: de iPhone 15 Pro met een 6,1-inch Always-on display met ProMotion en Dynamic Island en de iPhone 15 Pro Max die voorzien is van een grotere variant van hetzelfde scherm: de doorsnee is 6,7 inch.

2

De nieuwe iPhone is goedkoper dan zijn voorganger

Vorig jaar schrokken de Apple-fans van de enorme prijsstijgingen die bij de invoering van de iPhone 14 doorgevoerd werden. Dit jaar is er voor het eerst sprake van een prijsdaling. De iPhone 15 is dus goedkoper dan de iPhone 14. Een uitzondering is de iPhone 15 Pro Max, waarvan de goedkoopste 3 euro duurder wordt dan zijn voorganger. Daar krijg je dan wel een dubbele hoeveelheid opslag voor: 256 GB in plaats van 128 GB bij het vorige model.

De iPhone 15 is te koop vanaf € 969,- en is daarmee 50 euro goedkoper dan de iPhone 14 die bij de introductie € 1019,- moest kosten.

De iPhone 15 Plus zakt eveneens 50 euro in prijs ten opzichte van zijn voorganger. Voor € 1119,- mag je jezelf straks eigenaar noemen van een iPhone 15 Plus met 128 GB opslag. Diezelfde variant van de iPhone 14 Plus had een adviesprijs van € 1169,-.

3

Vernieuwingen en eigenschappen

De iPhone 15 en de iPhone 15 Plus hebben verschillende verbeteringen en veranderingen ondergaan ten opzichte van de iPhone 14 en 14 Plus die afgelost worden.

Dit zijn in het kort de belangrijkste vernieuwingen van de iPhone 15 (Plus):

  • Voorzien van de snellere A16-chip met 5-core GPU, die vorig jaar in de Pro-modellen geïntroduceerd werd.
  • De iPhone 15 is voorzien van een universele usb-c aansluiting in plaats van de exclusief door Apple gebruikte Lightning-poort.
  • In het scherm wordt er een Dynamic Island toegepast in plaats van een notch.
  • Het scherm is dubbel zo helder als die in de voorganger.
  • Verbeterde 48-MP camera met geavanceerde HDR-rendering en slimmere scherpstelling.
  • Door een slimme integratie van hardware en software biedt de 2x telelens-optie drie zoomniveaus van optische kwaliteit: 0,5x, 1x en 2x.
  • De nieuwe iPhone 15 wordt standaard geleverd met iOS17, de nieuwe versie van iOS.
4

Materialen en kleuren

De Phone 15 (Plus) is gebouwd met een aluminium behuizing met vlakke zijkanten en een matglazen achterkant. De matglazen achterkant van de Pro-modellen maakt dit jaar dus de overstap naar de standaardmodellen. De rand van de iPhone 15 is iets ronder dan de voorgaande modellen.

Je kunt de iPhone 15 (Plus) in vijf verschillende kleuren kopen: in het zwart, blauw, roze, geel en groen. De kleuren blauw, roze, geel en groen bestaan uit lichte pastelachtige tinten.

5

Te bestellen vanaf 15 september

De nieuwe iPhones zijn in Nederland vanaf 15 september 2023 te bestellen bij Apple en hun officiële partners. De eerste gelukkigen zullen vanaf vrijdag 22 september 2023 hun nieuwe iPhone 15 in hun bezit krijgen.

Er is op dit moment geen zicht op hoe snel de levertijden op zullen lopen. Tijdens vorige introducties kon de levertijd soms oplopen naar 8 tot 12 weken voor specifieke modellen en kleuren.

(pre-)order iPhone 15 bij Coolblue