5 dingen die je moet weten als Transavia jouw vlucht annuleert

Na de ellende met de wachtrijen vorig jaar, is er nu een ander probleem dat de vliegvakanties overschaduwt. Transavia lijkt bijna dagelijks vluchten eruit te gooien. Duizenden passagiers die deze week van of naar Alicante, Malaga, Valencia of andere vakantiebestemmingen zouden vliegen werden getroffen door de geannuleerde vluchten. Gisteren maakte Transavia bekend dat ook in mei en juni een deel van de vluchten vanwege operationele redenen gecanceld zal gaan worden. Waarschijnlijk zullen hierdoor wederom grote aantallen reizigers hun vakantieplannen aan moeten passen of zien ze hun vakantie zelfs helemaal in het water vallen. Want wie geen passend alternatief aangeboden krijgt of kan vinden, die zal mogelijk helemaal niet meer kunnen reizen.

Hoe groot is de kans dat Transavia jouw vlucht annuleert, wat zijn jouw rechten als klant van Transavia en heb je buiten de terugbetaling van je vliegticket nog recht op andere tegemoetkomingen of vergoedingen van geleden schade? Wij vertellen je de 5 dingen die je moet weten als Transavia jouw vlucht annuleert.

1

Geen overmacht

De reden van de grootscheepse annuleringen is dat Transavia een tekort aan toestellen heeft. Twee van hun eigen Boeing 737’s staat voor langere tijd door schade aan de grond. Daarnaast heeft Transavia erop gerekend dat ze dit zomerseizoen extra toestellen in te kunnen zetten die de Transavia leaset van de Roemeense luchtvaartmaatschappij Blue Air. Omdat de veiligheidscertificering nog niet rond is, kunnen deze vliegtuigen (nog) niet ingezet worden.

Goed om te weten: een tekort aan toestellen door operationele problemen geldt niet als overmacht. Dit is deels een misrekening van Transavia.

2

Terugbetaling of omboeken

Als je vlucht door Transavia geannuleerd wordt, dan heb je in de basis de volgende drie opties:

[1] Je laat je geld terugstorten

Je kunt je geld terugkrijgen en geen gebruik meer maken van je vliegticket. Dat kan alleen voor de vlucht die geannuleerd is. Dit is een lastige optie als je heenvlucht geannuleerd is, maar je terugvlucht niet.

[2] Je vliegt met een latere vlucht mee

Je kiest ervoor om op een andere vlucht mee te gaan. Indien beschikbaar vlieg je met een latere vlucht mee. Deze optie geeft vaak de minste ellende, maar er moet natuurlijk wel een latere vlucht zijn.

[3] Je vliegt op een andere datum

Je kunt ervoor kiezen om je om te laten boeken naar een andere vergelijkbare vlucht van Transavia op een latere datum naar keuze. Vanwege reserveringen of verplichtingen werkt dit niet voor iedereen, zeker niet als er meerdere dagen tussen de oorspronkelijke vliegdatum en het nieuwe alternatief zit.

3

Een andere optie

Wat als alledrie de bovenste opties geen echte optie zijn voor jou? Dan wordt het een grijs gebied. Als je vastzit op je vakantiebestemming en zo snel mogelijk naar huis wilt/moet, dan kun je misschien een vliegticket bij een andere luchtvaartmaatschappij kopen. Hoe het dan zit met de vergoeding daarvan, daar begeeft Transavia zich in een grijs gebied.

Dit is wat ze op hun eigen website melden:“Het kan voorkomen dat wij geen alternatieve vluchten beschikbaar hebben om je op korte termijn naar je bestemming te brengen. Zie je een andere mogelijkheid om dichter bij je oorspronkelijke vertrekdatum te vertrekken, dan kun je die vlucht of reis boeken. De extra gemaakte kosten kan je – voor zover deze redelijk en in verhouding zijn – bij ons declareren”.

Wat is redelijk en in verhouding? Stel dat je lang vooruit je vliegticket bij Transavia geboekt hebt en daardoor een laag tarief hebt, maar je moet nu boeken op een moment dat de gemiddelde vliegtarieven een veelvoud zijn, is dat dan in verhouding en redelijk? Wij vinden van wel, maar hoe beoordeelt Transavia dit?

4

Recht op compensatie

De annuleringen door Transavia veroorzaken niet alleen praktische problemen bij hun klanten. Ze zorgen voor financiële schade. Gelukkig heb je als vliegtuigpassagier binnen de EU recht op compensatie als binnen de EU vertrekt en aankomt met een toestel van een luchtvaartmaatschappij van binnen of buiten de EU. De exacte vergoeding hangt af van het moment dat je in kennis wordt gesteld van de annulering, de reisafstand en de geboden alternatieven.

De vergoedingen per geannuleerde vlucht lopen van € 250 bij vluchten tot 1500 kilometer tot een schadevergoeding van € 600 als je vlucht meer dan 3500 kilometer bedraagt.

In het geval dat je meer dan 14 dagen van tevoren op de hoogte gebracht bent, heb je geen recht op schadevergoeding. Bij annuleren door buitengewone omstandigheden hoeft er geen schadevergoeding betaald te worden. Daar vallen annuleringen vanwege operationele problemen zoals die nu bij Transavia van toepassing zijn niet onder.

Op deze officiële site van de Europese Unie lees je alles over je rechten als vliegtuigpassagier en hoe je een claim in kunt dienen. Je kunt de claim zelf indienen, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van hierin gespecialiseerde bedrijven zoals EUclaim en Aviclaim. Zij regelen de afhandeling op basis van ‘No Cure, No Pay’. Je betaalt dan alleen bij een succesvolle claim.

5

Alternatieven

De beste manier om een annulering door Transavia te voorkomen is door niet met Transavia te vliegen. Voor de meeste Transavia-bestemmingen zijn er prima alternatieven te vinden. Soms moet je daar de grens voor over, bijvoorbeeld door te vliegen vanaf Düsseldorf Airport of Brussels South Charleroi Airport.

Omdat niet alle luchtvaartmaatschappijen weergegeven worden binnen vliegticketsites, hebben wij een lijstje gemaakt van alternatieven voor Transavia:

Moederbedrijf KLM vliegt naar populaire vakantiebestemmingen zoals Barcelona, Nice, Rome en Praag.

TUI fly is de luchtvaarttak van touroperator TUI. Zij vliegen ook met eigen vliegtuigen naar tal van vakantiebestemmingen, waaronder Tenerife, Gran Canaria, Ibiza, Malaga, Kreta, Rhodos en Antalya. Bij TUIfly kun je ook losse vliegtickets boeken.

Low cost airlines easyJet, Ryanair en Wizz Air zijn veelgebruikte alternatieven voor Transavia. Easyjet opereert vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Voor Ryanair en Wizz Air ben je vooral aangewezen op regionale luchthavens zoals Eindhoven Airport en Brussels South Charleroi Airport.

Voor vluchten naar Spanje kan de Spaanse prijsvechter Vueling een goede optie zijn. Vueling vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar o.a. Alicante, Barcelona, Mallorca, Ibiza en de Canarische Eilanden.

TIP!
In dit artikel vind je nog meer alternatieven voor jouw geannuleerde Transavia-vlucht.