5 dingen die je moet weten over Charleroi Airport

Dankzij de low-fare luchtvaartmaatschappijen is Brussels South Charleroi Airport in ruim twee decennia tijd uitgegroeid tot de tweede luchthaven van België. Dat is gebaseerd op het passagiersaantal van ruim acht miljoen per jaar. In gemiddeld jaar worden er ruim tachtigduizend vluchten van en naar Brussels South Charleroi Airport uitgevoerd. Het succes van Charleroi Airport is vooral te danken aan het feit dat de Ierse prijsvechter Ryanair hier in april 2001 de eerste continentale basis operationeel maakte. Inmiddels vliegen ook de Hongaarse low budget vliegmaatschappij Wizz Air en de Belgische tak van TUI fly vanaf Charleroi Airport.

Het zijn niet alleen de Belgen die massaal gebruikmaken van Brussels South Charleroi Airport. De ligging dicht bij Frankrijk lokt Fransen naar dit vliegveld en de lage vliegtarieven hebben een aantrekkingskracht op passagiers uit Nederland. Voor sommige vliegverbindingen is Brussels South Charleroi Airport de beste of zelfs enige optie vanuit de Benelux.

Uit het zoekgedrag op internet blijkt dat redelijk wat mensen vragen hebben over Brussels South Charleroi Airport. Zeer specifieke vragen en antwoorden over het vliegveld zullen we hier niet behandelen. Met de 5 dingen die je moet weten over Brussels South Charleroi Airport kom je waarschijnlijk al een heel eind bij je zoektocht naar de eerlijke en relevante info over de luchthaven van Charleroi.

1

Zo kom je er

De naam Brussels South Charleroi Airport is volgens ons misleidend. Het vliegveld ligt inderdaad ten zuiden van Brussel, maar op het moment dat je als automobilist bij de Grote Ring van Brussel aangekomen bent, mag je nog tenminste zo’n zeventig kilometer rijden. Over die rit doe je bij gunstige verkeersomstandigheden ongeveer drie kwartier. Wil het wat tegen zitten, bijvoorbeeld vanwege drukte en files rond Brussel, dan kan de tijd flink oplopen.

Vanaf het in het zuiden van Nederland gelegen Breda doe je gemiddeld twee uur over de autorit naar Brussels South Charleroi Airport. Vanaf Utrecht zit je al snel op drie uur of meer. Tijdens de spits kan de reistijd flink oplopen.

Met het openbaar vervoer is het niet veel beter. Je kunt met de trein naar station Brussel-Zuid/Midi gaan. Van daaraf rijden er rechtstreekse shuttlebussen naar Charleroi Airport. Die rit duurt normaal gesproken ongeveer 55 minuten. De frequentie van de bussen van Flibco is drie per uur (iedere twintig minuten). Tijdens de nacht wordt er enkele uren niet gereden.

2

Twee terminals

Brussels South Charleroi Airport heeft twee terminals, die bij elkaar liggen. Terminal 1 – ook wel T1 genoemd – is de hoofdterminal. Deze terminal heeft 24 incheckbalies en 12 boarding gates. In 2017 Terminal 2 – of T2 – zijn deuren. Deze ten oosten van Terminal 1 gelegen terminal heeft acht incheckbalies en drie gates. Terminal 2 wordt vanwege het ontbreken van grenscontroles alleen voor vluchten binnen het Schengengebied gebruikt.

Je kunt de afstand tussen Terminal 1 en Terminal 2 te voet afleggen.

3

Parkeren

Brussels South Charleroi Airport heeft vijf parkeergarages en terreinen die voor de passagiers bedoeld zijn. Ze liggen praktisch tegen elkaar aan. Premiumparking Lock ligt direct aan de terminal en is het duurste. Parkeren in deze bewaakte parkeergarage kan alleen als er vooraf gereserveerd wordt. Premium Parking P1 is een overdekte parking die op twee minuten lopen van de terminals ligt. Vooraf reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Comfort parking P2 ligt op 5 minuten lopen en is ideaal voor wie een middellange of lange reis maakt.

De goedkoopste parkings zijn P3 en P4. Die liggen op twintig minuten lopen van de terminal. Vanaf P3 kun je tegen extra kosten gebruikmaken van de shuttlebus. Die rit duurt ongeveer 5 minuten.

Voor wegbrengers en ophalers is er de Express Parking. Als je daar minder dan 30 minuten parkeert, dan betaal je slechts een paar euro. Gratis parkeren bij Brussels South Charleroi Airport is niet mogelijk.

Net als bij andere luchthavens zijn er ook in de buurt van het vliegveld van Charleroi mogelijkheden om goedkoper te kunnen parkeren. Rond de luchthaven zijn tal van budget parkeergelegenheden te vinden. Via sites zoals Parkcare kun je gemakkelijk de verschillende parkeeropties bij Charleroi Airport vergelijken.

4

Horeca en winkels

Wil je nog wat eten, drinken of inkopen doen? Dat kan op Brussels South Charleroi Airport. Zowel voor als na de veiligheidscontroles zit er horeca waar je terecht kunt voor een natje en een droogje. Beide terminals hebben een taxfree shop in het passagiersgedeelte. In Terminal 1 zit een Starbucks waar je koffie en snacks kunt halen. De Relay-winkel is er voor magazines, boeken en lekkernijen.

In vergelijking tot de grotere luchthavens is het aanbod op Brussels South Charleroi Airport kleiner, maar in principe heb je er alles.

5

Overnachten bij Brussels South Charleroi Airport

Zeker vanwege de reisafstand en reistijd vanaf Nederland kan het handig zijn om in de buurt van het vliegveld te overnachten. Zeker als je een vroege ochtendvlucht hebt kan dat de nodige stress wegnemen. Op de luchthaven zitten geen hotels. Het DC Hotel Charleroi Airport ligt als enige hotel op korte loopafstand van de terminal.

Onze tip om te overnachten in de buurt van Brussels South Charleroi Airport is Hotel Charleroi Airport – Van Der Valk. Dit viersterrenhotel is van alle gemakken voorzien, redelijk gunstig geprijsd en ligt gunstig ten opzichte van de snelweg, het vliegveld en de stad Charleroi.