5 dingen die je moet weten over vliegen naar Barcelona

De Spaanse stad Barcelona behoort tot de populairste vliegbestemmingen onder Nederlanders. Dagelijks vliegen honderden tot soms wel duizenden landgenoten naar deze grootste stad van Catalonië. Vanwege de ligging op pakweg twaalfhonderd kilometer van Nederland kun je ook met de auto of per trein naar Barcelona reizen. Dat wordt ook best veel gedaan, vooral in het zomerseizoen. Het gros stapt echter in het vliegtuig om naar Barcelona te reizen. Dat is in veel gevallen efficiënter en goedkoper, al zien we een stijgende trend voor de prijzen van vliegtickets naar Barcelona. Zeker tijdens de schoolvakanties zien we de vliegticketprijzen hoger worden.

Hoewel het vliegen naar Barcelona geen gecompliceerde expeditie is en zowel het boeken als het reizen weinig speciale vaardigheden vergt, kun je als reiziger toch een aantal vragen hebben omtrent het vliegen naar Barcelona. Om te voorkomen dat je ergens niet aan gedacht hebt of om jouw mogelijke vragen te beantwoorden, hebben we de 5 dingen die je moet weten over vliegen naar Barcelona op deze pagina voor jou verzameld. Bon viajes!

1

Vluchtduur

Vluchten vanuit Nederlandse luchthavens naar het internationale vliegveld van Barcelona nemen ongeveer twee uur in beslag. De schematijden op de vliegtickets of boekingsbevestiging vermelden vaak een iets langere tijd.

Er zit amper verschil in de vliegduur tussen de vluchten van en naar Barcelona. Op deze route is er op vluchthoogte zelden sprake van duidelijke tegenwind of wind mee.

2

Girona is geen Barcelona

Mogelijk vind je tijdens je zoektocht naar vliegtickets naar Barcelona vluchten naar Girona. Laat ons duidelijk zijn: Girona (of Gerona) is geen Barcelona! Het internationale vliegveld van Girona ligt bijna honderd kilometer ten noorden van de stad Barcelona. Voor wie naar de Costa Brava wil reizen kan Girona–Costa Brava Airport een prima optie zijn. Voor een stedentrip naar Barcelona moet je rekening houden met een langere reistijd en hogere kosten om naar de stad te reizen.

3

Luchthaven Barcelona-El Prat

Luchthaven Josep Tarradellas Barcelona-El Prat is de internationale luchthaven van Barcelona. Het vliegveld ligt ongeveer vijftien kilometer ten zuidwesten van het centrum van Barcelona. De luchthaven van Barcelona is na Madrid de op één na drukste van Spanje.

De luchthaven heeft twee terminals. Terminal 2 is de oude terminal die vooral voor low cost airlines zoals Ryanair en Easyjet gebruikt wordt. De in 2009 geopende Terminal 1 wordt onder andere door KLM/Air France en Iberia gebruikt. In beide terminals vind je vrijwel alle faciliteiten die je op een moderne luchthaven mag verwachten. Denk aan tal van winkels, horecagelegenheden en VIP lounges.

Business class reizigers en frequent flyers met gold of platinum status van Air France/KLM kunnen gratis gebruikmaken van de Pau Casals VIP Lounge die op de tweede verdieping van Terminal 1 zit. Wie een lagere status heeft, die kan tegen betaling entree tot de lounge krijgen. De entree kun je vooraf online regelen.

4

Vervoer naar de stad

Hoe reis je vanaf de luchthaven naar Barcelona? Als je in Barcelona moet zijn dan kun je uit verschillende vormen van transport kiezen. De taxi is over het algemeen de snelste en handigste methode om naar de stad te reizen. Het is de duurste optie, maar reis je met meerdere personen dan kan het verschil ten opzichte van het openbaar vervoer meevallen. Het voordeel van de taxi is dat je in de meeste gevallen tot voor de deur van je bestemming afgezet kunt worden.

Het openbaar vervoer is de voordelige manier om van het vliegveld naar de stad te reizen. Je kunt met de reguliere bus reizen of in de veelgebruikte Aerobus stappen. Het voordeel van de Aerobus is dat er weinig stops zijn en dat je daardoor vrij snel in het centrum van de stad bent. Alles over de Aerobus lees je in ‘5 dingen die je moet weten over de Aerobus in Barcelona‘.

Vanaf beide terminals kun je de metro naar de stad nemen. Metrolijn L9S verbindt Terminal 1 en Terminal 2 met de stad. Je zult wel een keer over moeten stappen om je eindbestemming in Barcelona te bereiken. Dat doe je meestal op metrostation L’Hospitalet de Llobregat. Qua reistijd is de metro meestal ongunstiger dan de Aerobus.

Goed om te weten: de metrorit tussen de luchthaven en de stad is niet gratis voor wie de Hola Barcelona Card aangeschaft heeft waarmee je gratis het openbaar vervoer binnen Barcelona kunt gebruiken.

5

Keuze uit veel luchtvaartmaatschappijen

Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten aan tussen luchthavens in Nederland en de internationale luchthaven van Barcelona. Enkele grote luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten tussen Nederland en Barcelona verzorgen zijn:

KLM Royal Dutch Airlines
Vueling Airlines
Transavia Airlines
TUIfly
easyJet
Ryanair

Deze luchtvaartmaatschappijen verzorgen rechtstreekse vluchten van Nederlandse luchthavens zoals Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport naar Barcelona-El Prat Airport in Barcelona. Het is echter belangrijk om te weten dat vluchtschema’s vaak kunnen veranderen, dus het is het beste om bij elke luchtvaartmaatschappij te informeren naar hun huidige vluchtaanbod en schema’s.

De Spaanse luchtvaartmaatschappijen Iberia en Air Europa vliegen niet rechtstreeks tussen Nederland en Barcelona. Wie over de grens kijkt, die kan vanaf Brussel, Charleroi en Düsseldorf rechtstreeks naar Barcelona vliegen.