5 dingen die je moet weten over vliegen met Transavia

Grote kans dat als je een vakantievlucht binnen Europa of net daarbuiten maakt, je met Transavia vliegt. Deze luchtvaartmaatschappij is in Nederland marktleider op het gebied van vluchten naar populaire vakantiebestemmingen zoals Barcelona, Gran Canaria, Kreta en Malaga. Met een vloot van bijna honderd toestellen brengen ze je vanaf verschillende luchthavens naar geliefde zonbestemmingen, boeiende steden en in de winter naar de wintersport. Transavia opereert vanaf Schiphol en regionale luchthavens zoals Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport Eelde. Transavia is ook actief vanuit Frankrijk (luchthaven Orly 3) en België (Brussels Airport).

Transavia is een Nederlandse maatschappij die onderdeel is van de Air France-KLM-groep. Ze zijn ooit begonnen met chartervluchten. In de loop van de jaren 80 is Transavia ook lijnvluchten uit gaan voeren. Tegenwoordig voert Transavia charter- en lijnvluchten uit. Het aandeel losse vliegtickets is in de loop der jaren toegenomen. Op deze pagina vertellen we je een vijftal belangrijke dingen die je moet weten als je met Transavia gaat vliegen.

1

Vliegtuig

Transavia vliegt op dit moment met de Boeing 737. Dit vliegtuigtype is uitermate geschikt voor kort en middellange afstanden. De meeste Transaviavliegtuigen zijn van het type Boeing 737-800. Enkele toestellen zijn van de kleinere variant Boeing 737-700. Daar passen 149 stoelen in, tegenover 189 stoelen in de Boeing 737-800.

Transavia vliegt niet met de Boeing 737 MAX. Problemen in de beginfase met dat toestel hebben ertoe geleid dat zowel KLM als Transavia ervoor gekozen hebben om bij het Europese Airbus een order te plaatsen voor de Airbus A320neo en Airbus A321neo. Die toestellen zullen in de toekomst door Transavia gebruikt gaan worden. De eerste Airbus A321 van Transavia wordt in januari 2024 ingezet. In de toekomst zullen alle Boeings van Transavia vervangen worden door de Airbus A320neo en Airbus A321neo.

2

1 reisklasse

Transavia heeft 1 reisklasse: de economyklasse. De economyklassestoelen staan drie naast elkaar opgesteld in het vliegtuig. Er is dus sprake van een 3-3 indeling. Er zijn in de Boeing 737-800 geen plekken waar twee stoelen naast elkaar staan. In de Boeing 737-700 vormen de stoelen 12D en 12E een rijtje van twee. In de Airbus A321neo bestaat rij 28 uit 2 + 2 stoelen.

Transavia heeft dus geen businessclass, premium klasse of comfort klasse.

3

Extra beenruimte

Bij Transavia zijn er stoelen die extra beenruimte hebben. Voor die plekken dien je tijdens de stoelreservering extra te betalen. Passagiers die een vliegticket met het MAX-tarief geboekt hebben, die kunnen deze stoelen gratis reserveren.

Bij de Boeing 737-800 hebben de rijen 15 en 16 de meeste beenruimte: ongeveer 100 centimeter (tegenover 74 tot 76 centimeter in een normale rij). Deze twee rijen bevinden zich bij de nooduitgang. Niet iedereen mag bij een nooduitgang zitten. Zo mogen onder andere alleenreizende kinderen onder de 15 jaar, mensen met een beperking, zwangere personen en corpulente mensen bij Transavia niet bij de nooduitgang zitten.

Rij 17 heeft ook extra beenruimte, maar wel minder dan de twee rijen ervoor. Hier heb je ongeveer 10 centimeter extra ten opzichte van een normale stoel. De eerste rij stoelen in het vliegtuig heeft een beenruimte van ongeveer 91 centimeter.

In de Airbus A321neo krijg je extra beenruimte in de rijen 18, 19 en 29. Deze rijen bevinden zich naast een nooduitgang.

4

Bagage meenemen

Bij Transavia mag je per persoon 1 stuk handbagage en 1 accessoire meenemen. Samen mogen deze niet zwaarder wegen dan 10 kilogram. De accessoire (bijvoorbeeld een handtas, laptoptas of cameratas) mag niet groter zijn dan 40x30x20 centimeter. Deze dien je onder de stoel voor je te plaatsen. Voor de handbagage geldt er een maximum van 55x35x25 centimeter. Daar kunnen er ongeveer 70 van mee aan boord. Wat niet past, moet het ruim in. Wil je de zekerheid dat je handbagage mee de cabine in gaat? Boek dan een vliegticket tegen het Max tarief of reserveer je plekje vooraf via de Transavia website.

In de toekomst gaat Transavia geld vragen voor het meenemen van handbagage. De datum dat ze dat in gaan voeren en de tarieven zijn nog niet bekend. Het meenemen van een kleine tas (die onder de stoel voor je past) blijft gratis.

Ruimbagage mag tegen betaling mee. Hoeveel dat kost, hangt af van het gewicht, de route en het moment dat je betaalt. Het goedkoopste is om je ruimbagage vooraf bij te boeken en te betalen. Op de luchthaven zijn de tarieven een stuk hoger. In het geval dat je wel ruimbagage bijgeboekt hebt, maar het gewicht blijkt te overschrijden, dan kun je op de luchthaven extra ruimbagage bijkopen voor € 15 per 5 kilogram.

Bij het Plus tarief en het Max tarief mag ruimbagage gratis mee. Voor het Plus-tarief is dat maximaal 20 kilogram per persoon. Bij het Max tarief mag je maar liefst 30 kilogram aan ruimbagage inchecken.

5

Diensten aan boord

Eenmaal aan boord zijn de glimlach en begroeting door het boordpersoneel van Transavia gratis. Ook voor de veiligheidsinstructies voor vertrek en voor het gebruik van de toiletten hoef je niet te betalen. Voor drankjes, snacks en maaltijden moet je bij Transavia wel de portemonnee trekken. Of beter gezegd: de bankpas, creditcard of smartphone tevoorschijn halen, want je kunt je aankopen alleen maar digitaal betalen.

Transavia is jaren geleden gestopt met het aanbieden van films en series via in het vliegtuig geplaatste videoschermen. De proef waarbij passagiers via een app op eigen devices entertainment aan boord konden bekijken en beluisteren, is ook gestopt. Tegenwoordig kun je via allerlei streamingdiensten zoals Netflix en Spotify zelf gedownloade content meenemen aan boord.