5 dingen die je moet weten over de Aerobus in Barcelona

Als je naar Barcelona vliegt en geland bent op het internationale vliegveld van Barcelona, hoe reis je dan vanaf de luchthaven naar de stad? De taxi of een soortgelijke dienst is in de meeste gevallen de gemakkelijkste manier. Taxi’s zijn meestal wel de duurdere optie, zeker als je alleen of met z’n tweeën reist. Hoe voorkom je dat je je stedentrip naar Barcelona begint met een deel van je vakantiebudget meteen uit te geven aan een taxi? Door te zoeken naar een voordeligere oplossing. De metro van Barcelona is niet de beste optie. Vooral als je naar terminal 1 van Barcelona moet reizen kan het reizen per metro een vrij lange en niet handigste reis worden. 

Als je ergens in of rond het centrum van Barcelona moet zijn, dan is de Aerobus voor velen een goede oplossing. Je ziet deze blauwkleurige bussen geregeld rijden als je in Barcelona bent. Vooral rond de pleinen Plaça de Catalunya en Plaça de España zijn het bekende verschijnselen.

Wat moet je weten over de Aerobus in Barcelona? Er zijn tal van websites die je uitgebreide informatie geven over deze vorm van voordelig transport tussen Luchthaven Josep Tarradellas Barcelona-El Prat en de binnenstad van Barcelona. Wij hebben geprobeerd om alle beschikbare info over de Aerobus samen te vatten in 5 dingen die je moet weten over de Aerobus in Barcelona.

1

Twee routes

De Aerobus rijdt twee routes. Route A1 verbindt terminal 1 met de stad en route A2 verbindt terminal 2 met de stad. De moderne terminal 1 wordt onder andere gebruikt door KLM, Iberia, Air France en Vueling. Terminal T2 wordt vooral ingezet voor zogenaamde low cost airlines zoals Ryanair, Wizz Air, Easyjet en Transavia.

Bij aankomst op de luchthaven hoef je niet op te letten: je kunt dan alleen maar in de Aerobus stappen die bij jouw terminal hoort. Voor de terugreis naar de luchthaven moet je ervoor zorgen dat je in de juiste bus stapt, zodat je bij de juiste terminal afgezet wordt. 

Vanaf de luchthaven zijn er vier plekken waar de Aerobus stopt:

  1. Plaça España
  2. Gran Via – Urgell
  3. Plaça Universitat
  4. Plaça de Catalunya (centrum van de stad)

De terugrit wordt in omgekeerde volgorde gereden.

2

Vrij hoge frequentie

Vrij hoge frequentie

De bussen van Aerobus rijden in een vrij hoge frequentie. Je hoeft daardoor zelden lang te wachten om in te kunnen stappen. Het kan wel voorkomen dat je vanwege drukte op een volgende bus moet wachten.

De rit tussen de luchthaven en eindhalte Plaça de Catalunya duurt ongeveer 35 minuten. Dankzij de speciale busbanen is ernstig oponthoud iets wat zelden voorkomt. Op rustige momenten kan de rit sneller verlopen.

Dit zijn de tijden en de frequenties waarop de bussen rijden:

Aerobus A1

Van Terminal T1 naar Plaça de Catalunya (stadscentrum)
Van 5:35 uur tot 7:20 uur – elke 10 minuten
Van 7:30 uur tot 22:20 uur – elke 5 minuten
Van 22.25 uur tot 1:05 uur – iedere 10 minuten

Van Plaça de Catalunya (stadscentrum) naar Terminal T1
Van 5:00 uur tot 6:40 uur – iedere 10 minuten
Van 6:50 uur tot 9:45 uur – om de 5 minuten
Van 21:50 uur tot 0:30 uur – iedere 10 minuten

Aerobus A2

Van Terminal T2 naar Plaça de Catalunya (stadscentrum)
Van 5:35 AM tot 1:00 uur – iedere 10 minuten

Van Plaça de Catalunya (stadscentrum) naar Terminal T2
Van 5:00 tot 0:30 uur bus – 10 minuten

3

Voorzieningen aan boord

De bussen van Aerobus zijn grotendeels te vergelijken met de normale stadsbussen. Ongeveer halverwege de bus is er een deel ingericht als opslagruimte voor bagage. Dit gaat ten koste van het aantal zitplaatsen. Aan boord kun je gebruikmaken van gratis Wi-Fi. Op verschillende plekken zijn oplaadpunten aangebracht waarmee je je mobiele telefoon via USB op kunt laden.

4

Nooit gratis

Voor de Aerobus moet je altijd tickets kopen. Deze vorm van vervoer valt buiten het reguliere openbaar vervoer. De Hola Barcelona Travel Card, waarmee je gratis binnen Barcelona met het OV kunt reizen, is niet geldig voor de Aerobus.

Je kunt de tickets ter plaatse kopen of vooraf regelen. Het voordeel als je je kaartjes vooraf koopt, is dat je direct in de rij aan kunt sluiten om aan boord te gaan. Anders moet je eerst nog je ticket(s) kopen. Je kunt je Aerobus tickets kopen via Tiqets Barcelona. Je hoeft je ticket niet uit te printen (het mag wel), de code op je smartphone is voldoende.

Een retourticket is goedkoper dan twee enkeltjes. Je ticket is 90 dagen geldig vanaf het moment van aankoop. Vervolgens mag je je retourrit binnen 90 dagen na de heenrit maken. Dan heb toch voldoende tijd in Barcelona gehad?

5

Aerobus of de normale bus?

Je kunt in plaats van de Aerobus er voor kiezen om met de reguliere busdienst te gaan. De normale bussen hebben enkele nadelen: meestal moet je een keer overstappen, deze bussen rijden over het algemeen een ongunstigere route en er worden meer stops gemaakt. De eventuele besparing in geld is het meestal niet waard. Deze afweging zal iedereen voor zichzelf moeten maken.