5 dingen die je moet weten als je op vakantie een auto wilt huren

Een redelijk deel van de toeristen huurt een auto tijdens de vakantie. Tijdens een stedentrip is een auto eerder een last dan een lust. In veel andere gevallen is het handig om een auto ter beschikking te hebben als je op vakantie bent. Denk bijvoorbeeld aan het rondreizen op eigen gelegenheid. Dan is een huurauto onmisbaar, tenzij je een andere vorm van transport gekozen hebt. Ook als je je vakantie in één accommodatie viert, biedt een huurauto je veel gemak en vrijheid. Zo kan een huurauto gebruikt worden om uitstapjes te maken of als transportmiddel in het geval je hotel wat verder weg ligt van de leuke restaurants, de gezellige plaatsjes en de winkels. Zo zie je dat all-inclusive resorts vaak wat meer afgelegen liggen, waardoor je aangewezen bent op taxi’s, bussen of een auto om dingen buiten het resort te bezoeken.

1

Een auto huren als jongere of minder ervaren bestuurder

Veel autoverhuurbedrijven hanteren een minimumleeftijd voor het huren en besturen van een auto of ze verlangen dat je je rijbewijs minimaal een aantal jaren in je bezit hebt. De minimumleeftijd is vaak 23 of 25 jaar. In de Verenigde Staten wordt vaak een leeftijdsgrens van 20 jaar gehanteerd. De exacte minimumleeftijd voor het huren van een auto kan per aanbieder en bestemming verschillen. Je zult daarom goed in de huurvoorwaarden of boekingsvoorwaarden moeten kijken. Sommige autoverhuurders of autohuursites bieden de mogelijkheid om tegen een toeslag wel op jongere leeftijd een auto te huren. Zo heeft Sunny Cars de Jonge Bestuurder Service, waarmee je als jongere toch een auto kunt huren.

2

Houd rekening met de grootte

Ga je een auto huren, dan is de huurklasse een van de keuzes die je moet maken. Ga je voor een grotere of voor een kleinere auto? Dat lijkt een simpele vraag. Toch hangen er meerdere gevolgen vast aan de keuze die je maakt. Een kleine auto is simpeler te parkeren, zal in de meeste gevallen zuiniger zijn in het brandstofverbruik en kent meestal ook een lagere huursom. Daarnaast kunnen de verzekering en borg ook lager uitvallen. Een grotere auto biedt meer ruimte voor de passagiers en voor de bagage. Dat is zeker iets om rekening mee te houden als je met een heel gezin op vakantie gaat of als je de huurauto ook gebruikt om van en naar de luchthaven te reizen. Moeten er 4 koffers en 2 reistassen mee? Dan zal dat in een compacte auto waar ook al vier mensen in zitten niet lukken.

Stel jezelf de vraag wat essentieel is en hoe je mogelijk iets op een andere manier op te lossen is. Heb je bijvoorbeeld een pakketreis met transfer geboekt en een huurauto geregeld? Dan zou je in het geval van veel bagage ervoor kunnen kiezen om een deel van het reisgezelschap met de reisbagage mee te laten reizen met de transferbus van de reisorganisatie. Als de reisafstand tot de accommodatie niet al te groot is en je geen transfer van de touroperator hebt, hebben we een nog een andere oplossing: gebruik voor de bagage een taxi. Dit hoef je maar twee keer te doen tijdens je vakantie. Vaak is dit goedkoper dan een auto huren waar alle bagage in past.

3

Meerdere dagen huren is goedkoper

Heb je meerdere dagen een huurauto nodig? Kijk dan of je het zo kunt plannen dat je de dagen waarin je een huurauto nodig hebt zo dicht mogelijk bij elkaar houdt. Je kunt dan één keer een auto voor een paar dagen (of langer) huren. Dat is dan vaak voordeliger en handiger dan iedere keer een auto te huren als je deze voor een dagje nodig hebt. Kijk ook eens wat het kost om een auto voor heel je vakantie te huren. Dit biedt je volledige vrijheid en je hebt geen transfers meer nodig van en naar het vliegveld.

4

Let hier op als je een auto huurt

Het huren van een auto is soms lastiger dan het lijkt. Want hoe vergelijk je de verschillende voorwaarden en prijzen van de verhuurders? En zijn er misschien nog meer zaken waar je rekening mee moet houden als je een auto huurt?

Wij hebben een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

  • Hoe zit het met de verzekering? Is de auto alleen WA of all-risk verzekerd? Hoe zit het met een eigen risico? Zijn de banden en onderkant van de auto meeverzekerd? Is het verlies van de sleutel verzekerd?
  • Wordt er een waarborg gevraagd en hoe kun je die voldoen? Er wordt bijna geen auto verhuurd zonder dat je op de een of andere manier borg staat voor schades en boetes. De hoogte van de borg verschilt per aanbieder en soms zelfs per auto. Vaak bedraagt de borgsom enkele honderden euro’s. Bij duurdere auto’s is een borg die boven de duizend euro oploopt geen uitzondering. En hoe kun je de borg voldoen? Kan dat met je creditcard (let op je bestedingslimiet) of moet het contant? Wordt jouw creditcard geaccepteerd? Zo worden Visa en Mastercard op meer plekken geaccepteerd dan American Express en Diners Club.
  • Je mag alleen maar rijden met de bestuurder(s) die op het contract staat/staan. Is dat alleen de hoofdhuurder, dan mag niemand anders met de huurauto rijden. Wil je je partner ook laten rijden? Dan heb je de optie ‘tweede bestuurder‘ nodig.
  • In sommige landen rijd je links en zit de bestuurder rechts in de auto. Denk aan Engeland, Malta, Cyprus en Mauritius. Prima te doen, hoor. Het went snel. Voor wie het toch wat eng vindt, kan het misschien een tip zijn om een huurauto met automaat te reserveren. Dan hoef je je in ieder geval niet bezig te houden met het schakelen met je linkerhand.
  • Wil je met je huurauto landsgrenzen overschrijden? Kijk dan of de verhuurvoorwaarden dat toestaan.
  • Kijk bij de reservering hoe het zit met de tankregeling en andere voorwaarden. Zo moet je soms verplicht (en niet zelden tegen woekerprijzen) een volle tank brandstof afnemen of gelden er toeslagen voor het ophalen van de auto buiten kantooruren.
5

Regel je huurauto voordat je op vakantie gaat

Lekker het vliegtuig in stappen en denken dat je na aankomst een goede deal voor een huurauto zult sluiten? Vergeet het maar! Vaak betaal je meer en is het aanbod klein. Tijdens het hoogseizoen kan het op populaire vakantiebestemmingen zelfs voorkomen dat er bijna geen huurauto meer beschikbaar is. Het algemene advies is daarom om vooraf je huurauto te regelen, zeker als je er eentje voor een week of langer wilt huren of special wensen hebt.

Betrouwbare en veel door Nederlandse vakantiegangers gebruikte autoverhuursites zijn Sunny Cars en Easyterra.