5 dingen die je moet weten over het weer op Bonaire

Het eiland Bonaire is een zogenaamde speciale gemeente van Nederland. Bonaire ligt niet in Europa, maar bevindt zich in het Caribisch gebied. Vandaar dat men ook wel zegt dat Bonaire onderdeel is van Caribisch Nederland. Het zal je niet verbazen dat het weer op Bonaire beduidend afwijkt van wat we op het vasteland van Nederland gewend zijn. Het klimaat van Bonaire is een tropisch klimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger wordt het klimaat van Bonaire als een tropisch savanneklimaat aangeduid. Kenmerkend voor dit klimaat zijn de redelijk constante hoge temperaturen, de vrij hoge relatieve luchtvochtigheid en de aanwezigheid van een drogere periode waarin de maandelijkse neerslagsom onder de zestig milliliter blijft.

De hierboven weergegeven theoretische informatie over het klimaat van Bonaire zal niet voor iedereen de juiste info zijn die ze willen weten over het weer op Bonaire. Wij hebben daarom de 5 dingen die je moet weten over het weer op Bonaire op een overzichtelijke manier voor je samengevat.

1

Het is altijd warm

Dikke winterkleding kun je thuislaten als je op Bonaire vakantie gaat vieren. Het is er nooit koud. Tijdens de koelste maanden lopen de maximumtemperaturen tenminste op naar 27 of 28 graden. Middagtemperaturen van 28 tot 33 graden zijn gebruikelijk op Bonaire. De vrij hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur meestal enkele graden hoger ligt. In de avonduren koelt het langzaam af. Zelfs dan zul je in het ergste geval misschien een vestje of zomerjas aan willen doen. De meeste mensen lopen het hele jaar door in zomerkleding. De minimumtemperaturen komen zelden onder de 20 graden Celsius uit.

2

Regenbuien kunnen snel op komen zetten

Een buienradar heeft weinig nut op Bonaire. Slechts een deel van de regen valt uit regenfronten die vooraf zichtbaar zijn op een neerslagradar en die je dus op Bonaire af kunt zien komen. De meeste regen valt uit buien die plots ontstaan. Het ene moment lig of zit je heerlijk in het zonnetje, amper een tel later begint het ineens te regenen. Deze tropische regenbuien verdwijnen vaak weer net zo snel als ze gekomen zijn. In de periode februari tot juni is op Bonaire de kans op neerslag het kleinst.

3

Oostelijke passaat

Op Bonaire heb je te maken met een oostelijke passaat. Deze wind waait vrijwel continu uit de oostelijke richting. Je ziet dit goed terug aan de begroeiing op het eiland dat zich aanpast aan de windrichting. De oostelijke passaatwind waait ongeveer continu. Slechts heel af en toe draait de wind wat richting het noorden of zuiden. Westelijke winden komen niet voor op Bonaire. De windsnelheid ligt meestal rond de 22 tot 32 kilometer per uur, wat neerkomt op windkracht 4 tot 5.

Vanwege de oostpassaat zie je aan de oostelijke kust van Bonaire windmolens staan die hun bijdrage leveren in de energievoorziening van het eiland.

4

Beste reistijd

Bonaire is het hele jaar door een heerlijke vakantiebestemming. Toch kent het eiland een reisperiode die beter is dan de andere maanden. Op basis van temperaturen, neerslagkansen, aantal uren zonneschijn en relatieve luchtvochtigheid is de periode half januari tot eind mei de beste reistijd voor Bonaire. Vanaf juni zorgt de combinatie van hogere temperaturen met een hoge luchtvochtigheid voor drukkend weer. In de loop van september nemen de neerslagkansen toe, waarna in oktober het regenseizoen start. Die loopt tot het einde van december. Door klimaatverandering zien we dat dit nattere seizoen soms tot in januari aan kan houden.

5

Amper kans op orkanen

Bonaire heeft het geluk dat het net onder het gebied ligt waar vanaf juni tot en met november geregeld tropische stormen en orkanen voorkomen. De kans dat Bonaire tijdens het orkaanseizoen getroffen wordt door een orkaan, is daardoor klein. Helaas zien we dat door klimaatverandering tropische stormen en de invloed van orkanen de laatste decennia soms iets zuidelijker reiken dan gebruikelijk. Zo werd Bonaire in oktober 2008 getroffen door tropische storm Omar. Deze storm kwam niet tot de volle orkaankracht, maar richtte wel de nodige schade aan op Bonaire.