5 dingen die je moet weten over het energie prijsplafond

De energieprijzen rijzen de pan uit. Prijsstijgingen van 300 tot 400 procent voor aardgas en elektriciteit zijn het laatste jaar meer regel dan uitzondering. Nederlandse huishoudens zien hun energierekening flink stijgen, zelfs als er geprobeerd wordt om zoveel mogelijk energie te besparen. Sommige huishoudens gaan daar ver in en gaan eigenlijk letterlijk in de kou zitten. Waar de meesten de thermostaat een graadje lager zetten, komen er steeds meer verhalen naar buiten van gezinnen die de verwarming niet meer aan durven te steken.

De Nederlandse overheid komt sinds vorige maand de Nederlandse kleinverbruikers financieel tegemoet. Dat gebeurt in november en december door € 190 euro per maand in korting te brengen op de energierekening. Voor het jaar 2023 heeft het kabinet een prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming ingesteld. Deze tegemoetkoming is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer en alle afspraken met de energieleveranciers zijn rond.

Wat moet je allemaal weten over het prijsplafond voor de energie? Hoe zit het met het verbruik boven het prijsplafond? Hoe werkt het prijsplafond als je zonnepanelen hebt en gebruik kunt maken van de salderingsregeling? Dit soort vragen over het prijsplafond voor energie worden beantwoord binnen de 5 dingen die je moet weten over het prijsplafond voor energie.

1

Wat is het prijsplafond voor energie?

Het prijsplafond is een maximaal tarief voor gas, elektriciteit en stadsverwarming. Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze maximumtarieven zijn inclusief alle belastingen, waaronder de BTW.

Dit zijn de tarieven binnen het prijsplafond:

€ 0,40 per kWh elektriciteit;
€ 1,45 per m3 gas;
€ 47,38 per GJ stadswarmte.

Liggen jouw tarieven onder het prijsplafond, bijvoorbeeld omdat je een lopend meerjarig energiecontract hebt, dan betaal je de lagere tarieven zoals ze in het contract vastgelegd zijn.

Wie meer energie verbruikt dan de grenzen die door het prijsplafond gehanteerd wordt, die betaalt voor het meerverbruik het tarief uit het energiecontract.

2

Prijsplafond elektriciteit na saldering

Heb je zonnepanelen? Dan wordt eerst de salderingsregeling toegepast. Het prijsplafond wordt toegepast op het nettoverbruik. Wekken je zonnepanelen in 2023 bijvoorbeeld 4000 kWh op en verbruik je 5.500 kWh. Dan betaal je maximaal 40 cent (inclusief BTW) over het saldo van 1.500 kWh.

Verbruik je minder stroom dan er door je zonnepanelen opgewekt wordt? Dan ontvang je de terugleververgoeding die door jouw energieleverancier gehanteerd wordt.

3

Het is een tijdelijke regeling

Zoals het er nu naar uitziet, wordt het prijsplafond voor de energieprijzen alleen in het jaar 2023 gehanteerd. Als de energieprijzen hoog blijven (en die kans is groot), dan betekent dit waarschijnlijk dat de maandelijkse energiekosten per huishouden in 2024 alsnog (flink) toe kunnen nemen. Het investeren in energiebesparende middelen en het nemen van bezuinigende maatregelen is daarom een must om op langere termijn de kosten enigszins binnen de perken te houden.

4

Voor wie geldt het prijsplafond

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers zoals huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Voorwaarde is dat het gebouw met de energieaansluiting bedoeld moet zijn om in te wonen of te werken. Het prijsplafond is alleen voor kleinverbruikers. Voor energie-intensieve mkb-bedrijven komt er een speciale compensatieregeling.

Voor meerdere huishoudens achter één aansluiting, zoals een studentenhuis waarin studenten meerdere kamers delen, geldt het prijsplafond per aansluiting. Mogelijk dat er in de toekomst een andere vorm van compensatie komt voor dit soort gevallen.

5

Verwerking van het prijsplafond

De energiebedrijven verwerken het prijsplafond in hun afrekeningen. Mogelijk dat de maandelijkse voorschotten nog gebaseerd zijn op de contracttarieven, omdat het prijsplafond nog niet overal in de systemen verwerkt zijn. De verwachting is dat de maandvoorschotten vrij snel aangepast zullen worden naar de nieuwe omstandigheden.

Het energie prijsplafond is per aansluiting per jaar. Tussentijds overstappen om meerdere keren van het prijsplafond gebruik te kunnen maken, werkt dus niet. Als je een flexibel energiecontract hebt en overweegt om over te stappen op een andere leverancier, dan doe je dat het beste op het moment dat jouw verbruik het prijsplafond nadert. Je kunt dan beter inschatten wat de kosten boven het prijsplafond zullen zijn.

Let er verder goed op dat het prijsplafond per maand verschillend is. Voor zowel gas als stroom ligt het plafond in de wintermaanden hoger en in de zomer lager.