5 dingen die je moet weten over vroegboekkorting

Wie wil er niet op vakantie voor de beste prijs? De zoektocht naar goedkope vakanties begint soms al een jaar voor vertrek. Dat heeft vooral te maken met de wetenschap dat vroeg boeken in veel gevallen het goedkoopste is. Alleen speciale actieperiodes en de steeds minder voorkomende last minute aanbiedingen zijn vaak nog interessanter dan het vroeg boeken van een vakantie. Reisorganisaties proberen het ruim van tevoren boeken te stimuleren door vroegboekkortingen te geven. Met een vroegboekkorting kan een klant overgehaald worden om de reservering voor een vakantie die veel later plaatsvindt alvast te maken. De onzekerheid over wat de prijzen in een later stadium gaan doen is een extra stimulans.

Op het moment dat er vroegboekkortingen gelden, heb je behalve de korting zelf nog een aantal voordelen die je mee kunt nemen in de overweging of je op dat moment jouw vakantie met vroegboekkorting moet boeken of beter kunt wachten. Zo is er in de vroegboekperiode meestal sprake van een ruimere keuze, is er een grotere beschikbaarheid van stoelupgrades in vliegtuigen en weet je zeker wat je kwijt gaat zijn voor je vakantie. Het zou zomaar kunnen dat een vergelijkbare vakantie enige tijd later een stuk duurder geworden is.

Wat valt er verder te vertellen over het fenomeen ‘vroegboekkorting’? Wat moet je weten over vroegboekkortingen? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over vroegboekkorting voor je op een rijtje gezet.

1

First minute vakantie

First minute vakantie is een andere term die je zie voor een vakantie die met vroegboekkorting aangeboden wordt. Een “first minute vakantie” verwijst naar een vakantieaanbieding waarbij mensen vroeg boeken om te profiteren van speciale aanbiedingen en kortingen. Het idee achter “first minute” is vergelijkbaar met “early bird” kortingen, waarbij mensen die vroeg reserveren vaak lagere prijzen krijgen dan degenen die later boeken.

Het tegenovergestelde van een “first minute vakantie” is een “last minute vakantie,” waarbij mensen op het laatste moment boeken.

2

Vaak goedkoper dan last minute vakanties

Vroeger dacht men dat je vooral op last minute vakanties moest wachten voor de beste deals. Dat is meestal niet zo. Slechts een klein deel van de last minutes is een goede deal waarbij je daadwerkelijk een financieel voordeel krijgt. In de meeste gevallen zijn last minute reserveringen duurder dan een vroeg geboekte vakantie.

3

Let op de voorwaarden

Reisorganisaties hanteren vaak bepaalde voorwaarden aan kortingen. In het geval van vroegboekkortingen moeten de reizen vaak binnen een bepaalde periode vallen. Zo wordt voor het zomerseizoen vaak het tijdvak 1 april t/m 31 oktober als reisdata gehanteerd. Andere voorwaarden die kunnen gelden zijn een minimum aantal deelnemers, een minimale reissom, specifieke bestemmingen of reizen die door een bepaalde aanbieder uitgevoerd worden. Lees dus altijd de kleine lettertjes.

4

Waarom korting als je vroeg boekt?

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een bedrijf korting geeft. In het geval van vroegboekkortingen zijn er twee redenen die het belangrijkst zijn. Ten eerste willen de reisorganisaties hun concurrenten aftroeven. Ze willen dat je jouw vakantie bij hen en niet bij een ander boekt. Een andere belangrijke reden is dat ze hun kas aan het begin van het boekingsseizoen willen vullen. Jouw aanbetaling op de geboekte reis kan een essentieel onderdeel zijn van de cashflow van een reisbedrijf.

5

Vroegboekperiode voor het zomerseizoen

Vroegboekkortingen worden op allerlei momenten ingezet voor uiteenlopende soorten vakanties. Je kunt jezelf voorstellen dat vroegboekkortingen voor een wintervakantie zoals wintersport of winterzon op een ander moment gegeven worden dan de kortingen voor als je op een vroeg moment je zomervakantie boekt.

Het zomerseizoen is traditioneel hét seizoen waarvoor vroegboekkorting ingezet wordt. De boekingsperiode waarvoor je een vroegboekkorting op zomervakanties krijgt begint meestal in december en duurt dan tot en met februari. Sommige reisaanbieders hanteren een langere periode waarin ze een vroegboekkorting voor vakanties in het zomerseizoen geven.