5 dingen die je moet weten over de Notre-Dame van Parijs

De Notre-Dame kathedraal is een van de meest herkenbare symbolen van Parijs en Frankrijk. Het middeleeuwse gebouw mag zelfs tot de bekendste en best bezochte religieuze bouwwerken ter wereld gerekend worden. De Cathédrale Notre-Dame de Paris kreeg in 2019 ongewild extra bekendheid, toen er op 15 april een brand uitbrak die desastreuze gevolgen had. Toen de brand nog woedde, vreesde men voor een totaal verlies van de kathedraal en een reconstructie die tientallen jaren zou kunnen duren. Dankzij de enorme inspanningen van de brandweer zijn de twee westtorens van de vlammen gered en is een complete vernietiging voorkomen. De dakconstructie en de vieringtoren konden niet gered worden.

Nadat de rook opgetrokken was, werd er besloten om de kathedraal te restaureren in de oorspronkelijke staat. De herstelwerkzaamheden vinden op dit moment nog plaats. Het doel om de Notre-Dame vijf jaar na de brand te heropenen is niet gehaald. De nieuwe doeldatum voor de heropening is 8 december 2024. Helaas niet voordat de Olympische Spelen plaatsvinden in Parijs, maar nog steeds in een indrukwekkend tempo.

Er is op internet en in reisgidsen veel informatie te lezen over de Notre-Dame, hoe je er komt en wat er te zien is in deze imposante kathedraal. Wij beperken ons hier tot 5 interessante feiten over de Notre-Dame van Parijs.

1

Populairder dan de Eiffeltoren

De verwachting is dat de Notre-Dame van Parijs voorlopig de nummer 1 bezienswaardigheid van Parijs zal zijn vanaf het moment dat de kathedraal weer te bezoeken zal zijn. Met een geschat bezoekersaantal van 13 tot 14 miljoen bezoekers per jaar worden de bezoekersaantallen van de beroemde Eiffeltoren ruimschoots overtroffen. De Eiffeltoren ontving tijdens recordjaar 2023 ruim 7 miljoen bezoekers.

2

Een meesterwerk van gotische architectuur

De Notre-Dame is een van de mooiste voorbeelden van de gotische architectuur ter wereld. De kathedraal is beroemd om zijn spitsbogen, zijn ribgewelf en zijn vliegende steunberen. De gevels van de kathedraal zijn rijkelijk versierd met beelden en sculpturen. De Notre Dame herbergt een schat aan prachtige glas-in-loodramen. Deze ramen, die verhalen uit de Bijbel en heiligenlevens vertellen, vullen de kathedraal met kleur en licht.

3

Geïnspireerd op de Notre-Dame

De Notre-Dame van Parijs is de blauwdruk voor meerdere soortgelijke kerkgebouwen elders in Frankrijk en over de hele wereld. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld de Basiliek van het Heilig Hart in de Canadese stad Montreal. Deze basiliek heeft een gevel die sterk lijkt op die van de Notre-Dame, met twee torens en een centraal geplaatst roosvenster. De Minor Basilica of the Sacred Heart of Jesus in de Indiase stad Bangalore is een kleurrijke variant op de Notre-Dame van Parijs. Wie de Washington National Cathedral in Washington, D.C. bekijkt, die zal in de frontgevel direct de contouren van de Parijse Notre-Dame herkennen.

4

Bijna 1 miljard aan herstelkosten

Het herstel van de Notre-Dame kost naar schattig ongeveer 846 miljoen euro. Dat bedrag is door middel van donaties bijeengebracht. Het is lastig te bepalen wat de bouw van de Notre-Dame vroegeer gekost heeft. De bouw duurde meer dan twee eeuwen en er vond geen gedetailleerde financiële administratie plaats. Historici schatten dat de totale bouwkosten van de Notre-Dame in de hedendaagse euro’s ergens tussen de 200 miljoen en 500 miljoen zouden liggen. Dit omvat de kosten van materialen, arbeid, transport en het ontwerp van de kathedraal. De restauratie is verhoudingsgewijs dus duurder dan de bouw.

Op 22 april 2019 was er voor meer dan € 1 miljard aan donaties toegezegd voor de wederopbouw van de kathedraal, waarvan minstens € 880 miljoen in minder dan een dag na de oproep van Macron. Drie rijke Franse familiebedrijven zijn goed voor een half miljard aan donaties.

5

Extra brandbeveiliging

De Notre-Dame van Parijs moet in de toekomst beter beschermd zijn tegen mogelijke branden. Daarom is er tijdens het herstel vooral in de dakconstructie aandacht besteed aan het plaatsen van betere brandwerende materialen, een beter rookdetectie en speciale brandbarrières waardoor eventueel vuur zich minder snel kan verspreiden.