5 dingen die je moet weten over de business class van KLM

KLM heeft de business class als hoogste reisklasse aan boord van hun vliegtuigen. KLM heeft zelf geen overtreffende trap in de vorm van first class. Bij partner Air France kun je wel in de First Class reizen. Wie de hedendaagse Word Business Class van KLM bekijkt, die zal zichzelf afvragen wat een eventuele eerste klasse nog toe zou kunnen voegen. Tegenwoordig kun je op alle widebody vliegtuigen van KLM genieten van het comfort van lie-flat stoelen. De comfortabele business class stoelen laten zich met één druk op de knop omtoveren tot een plat bed, waarop de meeste passagiers voldoende ruimte hebben om goed te kunnen slapen. De business class van KLM biedt meer voordelen naast de betere stoelen. Het totaalpakket aan voordelen moet ervoor zorgen dat de passagier een betere reisbeleving heeft en beter uitgerust na een vlucht op de reisbestemming arriveert.

Business class tickets zijn bij KLM gemiddeld twee tot vier keer duur dan tickets in de goedkoopste reisklasse. Wat mag je verwachten voor die meerprijs? Waarom zou je het extra geld uitgeven aan een business class vlucht van KLM? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over de business class van KLM hier voor je beschreven.

1

Europe Business Class en Word Business Class

De ene business class is de andere niet, zelfs niet bij eenzelfde luchtvaartmaatschappij. KLM heeft twee soorten business class: Europe Business Class en Word Business Class. Europe Business Class is beschikbaar op vluchten binnen Europa, terwijl World Business Class beschikbaar is op intercontinentale vluchten.

Het verschil tussen Europe Business Class en Economy Class is minder groot dan je zou willen. De vluchten worden uitgevoerd door zogenaamde narrow-body vliegtuigen zoals de Boeing 737. De stoelen in de Europe Business Class zijn hetzelfde als de stoelen in de Economy Class. Het verschil is dat de business class stoelen zich vooraan in het vliegtuig bevinden en dat de middenstoelen vrijgehouden worden.

Velen beschouwen de World Business Class als de échte business class. De stoelen in de World Business Class van KLM zijn ruim, bieden meer privacy en kunnen volledig vlak gemaakt worden, zodat er een bed ontstaat. Hierdoor kun je veel beter uitgerust aankomen op je reisbestemming.

2

Voordat je aan boord gaat

De business class beleving begint bij KLM al voordat je aan boord gaat. Zo heb je als business passagier van KLM recht op de SkyPriority-voordelen: speciale incheckbalies, voorrang bij het afgeven en ophalen van bagage, toegang tot de voorrangsrij bij het inchecken en (mits beschikbaar) sneller door de beveiliging.

Als KLM business class passagier heb je voorafgaand aan je KLM-vlucht meestal (*) recht op toegang tot de zogenaamde lounges, zoals de comfortabele KLM Crown Lounges op Schiphol.

(*) bij de KLM Business Light tickets is lounge-toegang niet inbegrepen

3

Aan boord

Eenmaal aan boord van het vliegtuig word je extra in de watten gelegd. Vooral in de World Business Class is het uitstekend vertoeven. De ruime stoelen, die volledig plat kunnen, zijn voorzien van grotere multimediaschermen, mogelijkheden om mobiele apparatuur op te laten en van opbergruimte voor wat losse spullen. In de World Business Class krijg je een dekbed, een echt kussen en een noise cancelling hoofdtelefoon te leen.

KLM serveert heerlijke maaltijden aan boord van zijn business class vluchten. Je hebt een ruimere keuze, het eten is van hogere kwaliteit en het wordt op echt servies geserveerd. Je kunt ook genieten van een ruime keuze aan drankjes, waaronder wijn, champagne, bier en cocktails.

Verder heb je altijd recht op een ruimere handbagagelimiet. Als reiziger in de business class van KLM mag je 2 stuks handbagage en 1 accessoire meenemen. Het totaalgewicht is 18 kilogram.

dingen die je moet weten over het meenemen van handbagage bij KLM

4

Business Class Light

Business class tickets van KLM zijn er tegenwoordig in 3 soorten: Light, Standard en Flex. De Business Class Light zijn het minst flexibel en hebben op dit moment twee nadelen ten opzichte van het Business Class Standard ticket: je mag ‘slechts’ 1 stuk ruimbagage meenemen (in plaats van 2) en je hebt geen recht op loungetoegang, tenzij je daar op basis van je status binnen het frequent flyer programma Flying Blue wel recht op hebt.

Het Business Class Light wordt door reizigers vooral gezien als een manier voor KLM om producten uit te kleden en de winstmarge te verhogen.

5

KLM-huisjes

Voor wie weleens (of regelmatig) in de Word Business Class van KLM gevlogen heeft, behoeft het onderwerp KLM-huisjes geen verdere introductie. Deze huisjes van Delfts blauw worden tijdens intercontinentale vluchten in de KLM Word Business Class cadeau gedaan aan de passagiers. Deze traditie bestaat al sinds de jaren 50 en is uniek binnen de commerciële luchtvaart. De Delfts blauwe miniatuurhuisjes zijn gevuld met jenever. Op een aantal islamitische bestemmingen ontbreekt vanwege de alcohol de jenever in de Delfts blauwe miniatuurhuisjes.

Er zijn inmiddels meer dan honderd verschillende Delfts blauwe miniatuurhuisjes van KLM in omloop. Afgelopen jaar werd huisje #104 geïntroduceerd. Het betreft een miniatuur van het treinstation van Valkenburg aan de Geul. De KLM-huisjes vormen een geliefd collectors-item. Met behulp van een speciale app kun je bijhouden welke huisjes je al hebt.