5 dingen die je moet weten over Flying Blue

Vaste klanten van Air France-KLM zijn waarschijnlijk bekend met Flying Blue. Dit is het frequentflyerprogramma dat ontstaan is na de fusie van de luchtvaartmaatschappijen Air France en KLM. Deze airlines hadden tot die tijd onder de namen Fréquence Plus en Flying Dutchman hun eigen frequentflyerprogramma. In het jaar 2005 zijn deze twee loyaliteitsprogramma’s samengevoegd tot Flying Blue. Inmiddels heeft Flying Blue meer dan 20 miljoen leden, waarvan ruim twee miljoen deelnemers uit Nederland komen.

Binnen het Flying Blue-programma spaar je voor gratis vliegreizen, upgrades en andere voordelen. Hoe meer je vliegt, des te meer punten je spaart en des te harder je beloond wordt. Daarnaast is het zo dat als je meer vliegt, je een hogere status krijgt binnen het Flying Blue-programma. Die status kan je recht geven op verschillende andere voordelen, zoals loungetoegang, voorrang bij boarden, extra bagagevrijstelling en snellere incheckprocedures.

Van tijd tot tijd veranderen de spelregels van Flying Blue. Dat geldt natuurlijk ook voor de voorwaarden van vliegtickets. Door het van tijd tot tijd aanpassen van de voorwaarden en voordelen zorgt Air France-KLM ervoor dat er een voor de luchtvaartmaatschappij gunstige balans tussen kosten en baten blijft bestaan bij het in stand houden van hun frequentflyerprogramma. Wij hebben op basis van de huidige regels de 5 dingen die je moet weten over Flying Blue voor je verzameld en hier gepubliceerd.

1

Deelname is gratis

De deelname aan het Flying Blue frequentflyerprogramma is helemaal gratis en is voor iedereen vanaf 2 jaar toegankelijk. Voor het laagste deelnemersniveau (Explorer) gelden er geen eisen om dat niveau te blijven behouden. Voor de hogere statussen is dat wel het geval.

Gratis aanmelden voor Flying Blue kan hier.

2

Vier hoofdniveaus

Flying Blue kent vier hoofdniveau’s: Explorer, Silver, Gold en Platinum. Hoe hoger je niveau, des te meer voordelen je hebt. Van het hoogste niveau bestaat er een extra variant: Platinum for Life (PFL). Deze behaal je als je 10 jaar op rij de Platinum status bereikt hebt. Zodra je de Platinum for Life status hebt, blijf je voor de rest van je leven Platinum, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Je niveau wordt bepaald door het aantal XP dat je binnen een kwalificatieperiode van een jaar gehaald hebt.

3

XP sparen

Als je met KLM, Air France of een van de deelnemende partners vliegt, dan spaar je XP (Experience Points) om je deelnemersstatus te behouden of om te groeien op de statusladder.

Per 1 april komen alleen vluchten die uitgevoerd worden door zogenaamde SkyTeam partners nog in aanmerking voor het sparen van XP en het toepassen van Elite-bonussen. Het aantal XP dat je ontvangt, is afhankelijk van het vluchttype, de reisafstand en de reisklasse. Op deze pagina staat exact uitgelegd hoe je XP kunt sparen.

4

Miles sparen en besteden

Binnen Flying Blue spaar je Miles, die je kunt gebruiken voor reward tickets, upgrades of extra opties zoals stoelreserveringen. Het aantal Miles dat je nodig hebt voor een reward ticket of upgrade varieert per vlucht. De luchtvaartmaatschappijen kunnen hierdoor spelen met de waarde van de Miles. Voor de beste deals houd je het beste de maandelijkse Promo Rewards in de gaten.

Het aantal Miles (punten) dat je spaart, is gebaseerd op het bedrag je aan je vliegtickets uitgeeft:

Explorer-status – 4 miles per bestede euro
Silver-status – 6 miles per bestede euro
Gold-status – 7 miles per bestede euro
Platinum-status – 8 miles per bestede euro

Een Platinum-lid verdient dus twee keer zoveel Miles dan een Explorer-lid voor een vergelijkbaar ticket zou ontvangen. Betaal je je tickets met een aan Air France-KLM verbonden creditcard van American Express? Dan ontvang je extra Miles over je aankoop. Zo’n creditcard is sowieso een handige manier om Miles te sparen. Iedere besteding met de Air France-KLM American Express Card levert je Miles op.

Binnen het Flying Blue-programma kun je verder Miles sparen bij partners zoals autoverhuurders, hotelketens en andere bedrijven. Je kunt ook Miles tegen betaling kopen.

5

Extra voordelen

Flying Blue is meer dan een spaarprogramma. Hoe meer je vliegt en/of uitgeeft aan tickets, des te meer voordelen je krijgt. Zo kun je voorrang krijgen bij het inchecken, de procedures op de luchthaven (denk aan veiligheidscontroles op Schiphol), korting krijgen op stoelreserveringen en bagage of zelfs gratis een extra stuk ruimbagage mee mogen nemen op SkyTeam vluchten. Voor Gold- en Platinum-leden is er onder voorwaarden gratis toegang tot wereldwijde SkyTeam-lounges, zoals de KLM lounges op Schiphol.

Ben je Platinum Elite member? Dan kun je gratis gebruikmaken van de Platinum Service Line voor persoonlijke ondersteuning.