5 dingen die je moet weten als je met KLM vanaf Narita International Airport vliegt

Ga je op vakantie naar Tokyo of bezoek je voor een ander reisdoel deze enorme Japanse hoofdstad? Als je vanuit Nederland reist, dan reis je met het vliegtuig naar Tokyo. Wil je rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Tokyo vliegen? Dan is KLM de luchtvaartmaatschappij waarmee je zonder overstap naar Tokyo kunt vliegen. Vlieg je met KLM? Dan arriveer je op Narita International Airport, dat op zo’n zestig kilometer ten oosten van het hart van Tokyo ligt. Narita International Airport is in 1978 geopend om een groot deel van het internationale vliegverkeer van de oudere Luchthaven Haneda over te nemen. Haneda ligt veel dichter bij de stad en heet officieel Tokyo International Airport. Luchthaven Narita kreeg daarom oorspronkelijk de naam New Tokyo International Airport, om daarmee aan te geven dat dit de nieuwe luchthaven was. Sinds 2004 wordt die naam niet meer gehanteerd.

Stel dat je met KLM (of Air France) naar Tokyo vliegt? Wat moet je weten over Narita International Airport en specifiek over de terugvlucht vanaf dit vliegveld? Dit zijn de 5 dingen die je moet weten als je met KLM vanaf Narita International Airport vliegt.

1

Vertrek vanaf Terminal 1

KLM (en Air France) vertrekken vanaf Terminal 1 van Tokyo Narita Airport (NRT). De incheckbalies bevinden zich bij de North Gate. Terminal 1 is een moderne terminal die van alle gemakken voorzien is: winkels, restaurants, schone toiletten en gratis WiFi.

Er zijn verschillende manieren om vanaf Tokyo naar Narita Airport Terminal 1 te reizen. Taxi’s zijn vanwege de grote afstand duur en niet per definitie sneller. De trein is de handigste manier om vanuit Tokyo naar Narita International Airport te reizen. De Narita Express is de meest gebruikte optie. De meeste Narita Express diensten stoppen niet tussen Tokyo en Narita Airport. Tijdens de spitsuren doet de Narita Express echter dienst als pendelexpress en stopt hij in Chiba, Yotsukaidō, Sakura en Narita. De gemiddelde tijd tussen Tokyo en Narita Airport ligt tussen 55 minuten en een uur.

Een goedkopere optie (kost nog niet de helft van de Narita Express) is de metrotrein die vanaf Asakusa Station vertrekt. In ongeveer een uur en twintig minuten reis je met de Asakusa Line naar de luchthaven. Je kunt deze rit gewoon met je Suica Card of Pasmo Card betalen. Waarschijnlijk heb je deze al aangeschaft voor het openbaar vervoer binnen Tokyo.

2

De laatste inkopen

Het leuke aan Japan is onder andere dat je hier totaal andere snacks en lekkernijen kunt kopen. Heb je nog Japanse yens over? Dan kun je die hier prima uitgeven. Voor de veiligheidscontrole en de paspoortcontrole kun je bij Lawson nog wat inkopen doen. Na de security kun je bij de in Azië gemakswinkel van de Seven Eleven-keten terecht.

3

Vliegtuig spotten

Op de 4e verdieping (5th floor) is er een sky observation deck. Deze bevindt zich buiten. Vanaf deze plek heb je niet alleen uitzicht op vliegtuigen die aan de gate staan, maar je hebt ook een goed zicht op de start- en landingsbaan. Er zijn voldoende gaten in het hek aangebracht die je in de gelegenheid stellen om uitstekende foto’s van opstijgende of landende vliegtuigen te maken.

4

Procedures

Voor KLM zijn er vrij veel incheckbalies beschikbaar, waar je ook je ruimbagage in kunt leveren als je al vooraf online ingecheckt bent. Voor passagiers die in de KLM business class reizen en voor Sky Priority reizigers (Gold en Platinum-deelnemers van frequent flyerprogramma Flying Blue) zijn er zoals gebruikelijk aparte incheckbalies.

Voor Sky Priority-reizigers is er een speciale priority-toegang (fast track) bij de veiligheidscontroles. De reguliere ingang zit daar direct naast. In tegenstelling tot Amsterdam Schiphol Airport moet je hier wél je laptop en/of tablet uit je bagage halen en geldt er een restrictie op vloeistoffen van maximaal 100 ml per item. Schoenen die boven de enkel uitkomen, moeten uit.

Na de veiligheidscontrole kom je al vrij snel bij de paspoortcontrole uit. Voor volwassenen met een Nederlands paspoort ga je door de automatische controle. Je paspoort wordt gescand en gezichtsherkenning doet de rest.

Na alle procedures loop je binnen 10 minuten naar de vertrekgate van de KLM-vlucht naar Amsterdam. Als je tijd over hebt zijn er voldoende duty free shops waar je voor vertrek belastingvrij kunt winkelen.

5

Narita Premier Lounge

Ben je een Sky Priority-reiziger of reis je in de KLM World Business Class en heb je een ticket dat toegang biedt tot de business class lounge? Dan kun je op Tokyo Narita Airport terecht in de Narita Premier Lounge. Die zit vlak bij de gate vanwaar de KLM-vlucht vertrekt. In de ruime lounge heb je de beschikking over gratis WiFi. Zoals gebruikelijk kun je hier gratis drankjes en hapjes krijgen. Het aanbod is redelijk.

Ik heb betere lounges meegemaakt, maar zeker ook slechtere. Vanuit de lounge heb je zicht op de vliegtuigen en kun je als het goed is ook het KLM-toestel binnen zien komen.