5 dingen die je moet weten over Velo Antwerpen

Velo is een fietsdeelsysteem dat inmiddels niet meer uit het Antwerpse leven weg te denken is. Ook een straatbeeld zonder de Velo fietsen is vrijwel ondenkbaar in Antwerpen. Dat is mede te danken aan de opvallende rode en oranje stadskleuren die op de fietsen aangebracht zijn. Hierdoor herken je de fietsen van Velo vaak al van tientallen meters afstand. Dat heeft als voordeel dat de fietsen opvallen in het stadsverkeer (veiligheid) en dat je een Velo fietsstation vaak al vanaf grotere afstand in het zicht hebt.

Sinds de start in juni 2011 is de populariteit van Velo Antwerpen flink toegenomen. Vorig jaar vonden er maar liefst 6.028.493 ritten plaats op de Velo en recent, op 5 oktober 2023, werd het dagrecord op 29.224 ritten in één dag gezet. Een redelijk groot deel van de ritten wordt gemaakt door abonnees die een jaarkaart hebben. Die zijn vaak woonachtig, studerend of werkend in Antwerpen. Maar ook toeristen weten de deelfietsen van Velo Antwerpen steeds beter te vinden.

Stel dat je nog nooit het stadsfietssysteem van Velo Antwerpen gebruikt hebt, wat moet je dan allemaal weten? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over Velo Antwerpen voor je op een rijtje gezet.

1

Zo werkt Velo

Velo is een fietsdeelsysteem waarbij je een leenfiets tegen geringe kosten kunt gebruiken. De Velo fietsen kun je meenemen vanaf meer dan 300 volautomatische onbemande fietsstations. Na iedere rit plaats je de fiets weer terug in het fietsstation.

De Velo-fietsen zijn door het gekozen systeem 365 dagen per jaar en 24 uur per dag beschikbaar.

2

Dagpassen en weekpassen

Om van de Velo fietsen gebruik te kunnen maken, heb je een dagpas, een weekpas of een jaarkaart nodig. Voor toeristen is de dagpas of de weekpas het meest voor de hand liggend.

Een dagpas of weekpas schaf je simpel online aan. Dat kan via de Velo website of via de handige Velo-app. Bij beide passen ontvang je een 7-cijferige toegangscode, die je nodig hebt om fietsen te kunnen ontgrendelen en gebruiken. Daarnaast kies je tijdens de aanschaf zelf voor een pincode, die uit 4 cijfers bestaat.

Met een dagpas kun je 24 uur gebruikmaken van de Velo fietsen. Met een weekpas is dat 7 dagen. Bij beide passen is een onbeperkt aantal ritten van 30 minuten inbegrepen.

3

Alleen met creditcard

Je kunt de dagpas en weekpas van Velo alleen aanschaffen als je daar een geldige creditcard voor gebruikt. Deze creditcard is niet alleen het betaalmiddel voor de dagpas of weekpas, het dient tevens als borgmiddel voor eventuele extra kosten.

4

Ritten tot 30 minuten zijn gratis

Het is de bedoeling dat je de fietsen voor losse ritten door Antwerpen gebruikt en dat je na iedere rite de fiets terugplaatst in een van de honderden fietsstations. Daarom zijn bij iedere rit de eerste 30 minuten gratis.

Ga je over deze gebruikstijd heen, dan moet je gaan betalen. Dat gebeurt volgens progressieve tarieven:

na 30 minuten betaal je € 0,50
na 60 minuten betaal je € 1,- extra, dus € 1,50 in totaal
na 90 minuten komt er € 5,- per uur bij

Na 24 uur betaal je € 150,- en na 48 uur wordt de fiets als gestolen beschouwd, wat je op een rekening van € 400,- komt te staan.

5

De fiets

Dankzij de gemakkelijk in hoogte te verstellen zadels zou vrijwel iedere volwassene probleemloos een Velo-fiets moeten kunnen gebruiken. De Velo-fietsen hebben kleinere wielen dan normale fietsen. De dikkere banden zorgen voor voldoende comfort in het Antwerpse stadsverkeer. De drie versnellingen (Shimano) werken uitstekend. Als remsysteem is er voor handremmen gekozen.

De fietsen zijn voorzien van een fietsbel, een voorlicht en een achterlicht. De verlichting gaat automatisch aan, als dat nodig is. Een rekje op de voorkant van de fiets kan gebruikt worden om een tas mee te nemen. Er zit geen slot op de fiets. Het is de bedoeling dat je de fiets – als je hem niet gebruikt – terugplaatst in een Velo-station.