5 dingen die je moet weten over parkeren in Parijs

Er zijn verschillende manieren om naar Parijs te reizen. De trein wordt steeds populairder, vliegen is ook mogelijk, maar de auto is nog steeds een van de populairste vervoersmiddelen om naar Parijs te gaan. Vooral in het zomerseizoen zie je redelijk wat Nederlandse kentekens in en rond de Franse hoofdstad rondrijden. Dat komt doordat Nederlanders een vakantie elders in Frankrijk graag combineren met een bezoek van een of meerdere dagen aan Parijs. Het met de auto naar Parijs reizen heeft twee grote nadelen. Ten eerste is er vrijwel altijd sprake van enorme druk verkeer in Parijs en op de toegangswegen tot de stad. Het andere nadeel is dat je je auto zult moeten parkeren als je in Parijs bent. Net als in vrijwel iedere andere grote stad is parkeren in Parijs duur en is het aantal parkeerplekken schaars.

Wij hebben de belangrijkste feiten over parkeren in Parijs voor je op een rijtje gezet in de vorm van 5 dingen die je moet weten over parkeren in Parijs. We hopen je hiermee een eindje op weg te helpen bij jouw zoektocht naar informatie over parkeren in Parijs.

1

Prijzen voor parkeren op straat of in een parkeergarage

Parkeren in Parijs is duur. Enorm duur, mogen we eigenlijk zeggen. De parkeertarieven op straat liggen gemiddeld op 4 tot 6 euro per uur. Als je al een plekje kunt vinden, dan mag je er maximaal zes uur staan. Soms geldt er een kortere maximumduur. Op drukke plekken mag je vaak niet langer dan twee uur parkeren.

Op zondagen en feestdagen is parkeren op straat in Parijs gratis. Tijdens de nachtelijke uren is parkeren in de straten van Parijs ook gratis.

Parkeergarages zijn over het algemeen iets goedkoper, zeker als je voor langere tijd parkeert, wat hier wel mogelijk is. Het tarief voor een dag (24 uur) parkeren in een parkeergarage in Parijs ligt meestal tussen de 35 en 70 euro. Als je een hotelkamer in Parijs boekt, dan kun je via het hotel vaak een parkeerplek tegen een lager tarief reserveren.

2

Boem is ho

In Parijs heeft men een eigen manier van parkeren. Vergeet parkeersensoren, achteruitrijcamera’s en andere parkeerassistenten. In Parijs geldt al decennialang het ‘boem is ho’-principe. Wat is het? Het is een manier van inparkeren waarbij het moment dat je ‘boem’ hoort je weet dat je iets geraakt hebt. Dat is het moment om te stoppen en de versnelling van zijn achteruit naar zijn vooruit te zetten (of andersom). Op deze manier proberen Parijzenaars een auto te parkeren in een ruimte die soms amper twintig centimeter langer is dan de lengte van de auto zelf.

Je kunt je voorstellen dat deze manier van inparkeren er voor kan zorgen dat er schade ontstaat aan een reeds geparkeerde auto. Het zijn vaak de hoeken van de auto die er bij het indraaien aan moeten geloven. Reken er niet op dat de dader een briefje achterlaat. Een ander probleem dat kan ontstaan bij het parkeren op straat is dat tijdens je afwezigheid jouw auto zowat klemgezet wordt en je hem amper uit de parkeerplek gereden krijgt.

3

Milieuvignet

Milieuzones zijn in opmars in Europese steden. Ook Parijs doet er tegenwoordig aan mee. Parijs heeft een permanente lage-emissiezone (ZFE) ingevoerd. Het doel is om de meest vervuilende auto’s te weren en daarmee de uitstoot te beperken. De milieuzone van Parijs is actief van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur.

Een milieuvignet is verplicht om Parijs binnen te mogen rijden. Het gaat om het gebied binnen de A86. De Crit’Air milieusticker is kentekengebonden en moet vooraf aangevraagd worden. De goedkoopste manier is via de officiële website van Crit’Air. Daar betaal je momenteel € 4,61 voor het Franse milieuvignet, dat is inclusief de verzendkosten. De aanschaf is per kenteken eenmalig. Houd rekening met de verzendtijd, die momenteel zo’n 10 tot 14 dagen bedraagt.

4

Krappe parkeergarages

Ruimte is een probleem in Parijs. Dit zorgt ervoor dat parkeergarages krap kunnen zijn. Dan hebben we het zowel over de toegang tot de parkings en de grootte van de parkeervakken. Wil je er zeker van zijn dat jouw auto in een bepaalde parkeergarage past of dat de parking niet zo krap is dat schade aan auto of velgen amper te voorkomen is? Zoek dan vooraf via internet de informatie op over de parkeergarage die je wilt gaan gebruiken. Google reviews geven vaak duidelijke gebruikerservaringen.

De officiële websites van de parkings vertellen je alles over de maximale inrijhoogte. Ook kun je daar vaak info terugvinden over de openingstijden en parkeertarieven. Saemes en Indigo zijn twee grote parkeerbedrijven in Parijs. Samen beheren ze meer dan honderd parkeergarages in Parijs.

5

P+R

Wil je liever niet met de auto de binnenstad van Parijs inrijden? Dan kun je ervoor kiezen om de auto buiten het centrum te parkeren en verder te reizen met het openbaar vervoer. Parijs kent geen uitgebreid aanbod van P+R parkings, maar er zijn zeker goede mogelijkheden om de auto buiten het centrum te parkeren en met het OV door te reizen.

Parking Paris 19 – Parking Crimée is daar een goed voorbeeld van. Deze parking ligt aan de noordkant van het centrum (bekijk locatie), wat ideaal is als je vanuit Nederland reist. Je kunt hier voor 20 euro per dag of 30 euro per weekend parkeren. Met de metro reis je in 4 minuten tijd naar Gare du Nord of in 7 minuten naar gare Saint Lazare.