5 dingen die je moet weten over Nijo-jo

Nijo-jo is een kasteel in de voormalige Japanse hoofdstad Kyoto. Nijo-jo, oftewel het kasteel Nijo, wordt tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Kyoto gerekend. Nijo-jo staat samen met 13 tempels en 3 schrijnen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zij vormen gezamenlijk de historische monumenten van oud-Kyoto. Nijo-jo vind zijn oorsprong in het begin van de zestiende eeuw. Opdrachtgever was Tokugaea Ieyasu. Deze Japanse krijgsheer wilde hier in Kyoto een uitvalsbasis hebben. Dat werd Nijo-jo, dat in 1625 eindelijk gereed was. Veel delen van het oorspronkelijke kasteel zijn door brand verwoest. Tegenwoordig bestaat de bebouwing binnen Nijo-jo uit twee paleizen: het Ninomaru-paleis en het Honmaru-paleis.

In 1939 schonk de keizerlijke familie Nijo-jo aan de stad Kyoto en sinds 1940 kun je tegen betaling het kasteel bezoeken. Het kasteel is zeven dagen in de week geopend van 8:45 uur tot 17:00 uur. De laatste entree is om 16:00 uur. Daarna sluiten de kassa’s.

Over de geschiedenis van Kasteel Nijo, wat er te zien is en verdere achtergrondinformatie lees je op verschillende informatieve websites terug. Wij vertellen je de essentiële dingen die je moet weten over Nijo-jo en het bezoeken van het Kasteel Nijo in Kyoto.

1

Entreegeld

Voor een bezoek aan Nijo-jo betaal je entreegeld. Een entreeticket voor Nijo-jo kost momenteel 1300 yen. Voor kinderen op de middelbare school betaal je 400 yen entree en voor leerlingen van de basisschool hoef je slechts 300 yen te betalen. Voor groepen van 30 personen en meer geldt er een kortingstarief.

Je kunt je entreekaartje contant, met creditcard (VISA of Mastercard) of met de in Japan bekende IC-kaarten zoals de SUICA-pas betalen.

Het vooraf maken van een reservering voor Nijo-jo is niet nodig. Je kunt gewoon naar het kasteel komen en ter plaatse een toegangskaartje kopen.

2

Zo kom je er

Je kunt met het openbaar vervoer vrij eenvoudig naar Nijo-jo reizen. Twee metrostations liggen in de buurt van Nijo-jo: Station Nijojo-mae en het Karasuma Oike Station. Vanuit Kyoto Station kun je daarom vrij gemakkelijk binnen een klein half uur naar Nijo-jo reizen. Vanuit Ninenzaka en Sannenzaka kun je met de bus in een half uur naar Nijo-jo reizen. Ben je op Nishiki Market? Dan loop je binnen een half uur naar Kasteel Nijo. Met de bus ben je in het gunstigste geval minder dan een kwartier kwijt.

De Sky Hopbus, de voor toeristen bedoelde hop-on-hop-off bus, stopt ook bij Nijo-jo. Je kunt hier uit de Sky Hopbus stappen, het kasteel bezoeken en daarna weer op de bus stappen om de rondrit door Kyoto te vervolgen.

3

Erg druk tijdens de bloeitijd van de kersenbloesem

In het voorjaar bloeit de kersenbloesem in Kyoto. Binnen Nijo-jo staan meerdere sakura. Tijdens de bloeitijd is het vaak extra druk in Japan, in Kyoto en vooral ook in Nijo-jo. De kersenbloesem geeft rond eind maart.begin april extra sfeer aan de Japanse kasteeltuinen. Vaak worden er speciale evenementen in de vorm van avondopeningen in Nijo-jo gehouden, die dan in het teken staan van de sakura.

4

Schoenen uit en niet fotograferen

Voor het bezoek aan het Ninomaru-paleis dien je je schoenen uit te doen en die dien je in de daarvoor bestemde kasten te plaatsen. Na de wandeling langs de verschillende ruimtes kom je weer uit bij de ruimte waar je schoenen staan. Je mag in dit paleis absoluut niet fotograferen of filmen. Mogelijk wordt er gevraagd of je de lensdop op de lens van je camera wilt doen.

5

Beter dan het Keizerlijk Paleis?

Nijo-jo is een goed alternatief voor het drukbezochte Keizerlijk Paleis van Kyoto. Volgens insiders is het meer de moeite waard om Nijo-jo te bezoeken, in plaats van het Imperial Palace. De gebouwen van het paleis zijn eenvoudiger dan die van Nijo-jo. Je kunt helaas alleen een deel van het paleis bezoeken, en rondleidingen zijn beperkt.