5 dingen die je moet weten over Casa Batlló

Het aan de majestueuze Passeig de Gràcia gelegen Casa Batlló behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona. Het gebouw laat zien waar de hoogbegaafde modernistische Spaanse architect Gaudí toe in staat was. De verbouwing van Casa Batlló is een van de laatste opdrachten die Gaudí voltooid heeft voordat hij zich fulltime ging storten op zijn laatste meesterwerk: de Sagrada Família. Voor liefhebbers van het modernisme behoort Casa Batlló tot een van de mooiste bouwwerken die je kunt bezoeken. Casa Batlló in 1903 door textielmagnaat Josep Battló gekocht. Hij vond het oorspronkelijke gebouw niet aantrekkelijk om in te wonen. Het was de locatie die het hem deed. Battló koos Gaudí uit om het huis helemaal te verbouwen. Daarbij kreeg hij ‘carte blanche’. De vrijheid voor Gaudí om het helemaal naar eigen inzicht te doen, heeft geleid tot het indrukwekkende gebouw dat Casa Batlló in alle opzichten is.

Naar aanleiding van een eigen bezoek aan Casa Batlló kunnen we je 5 dingen vertellen die je moet weten over Casa Batlló.

1

Je kunt Casa Batlló bezoeken

Casa Batlló is altijd privébezit geweest. Dat is nog steeds zo. Gelukkig hebben de eigenaren in 2002 besloten om een deel van Casa Batlló open te stellen voor het publiek. Tegen betaling kun je een deel van Casa Batlló bezoeken. Zo kun je onder andere de bel-etage (de belangrijkste verdieping; de hoofdetage) van binnen zien. De aan de voorzijde gelegen salon wordt als het hoogtepunt gezien.

Het aantal bezoekers dat Casa Batlló kan bezoeken, is gelimiteerd. Het vooraf reserveren van entreetickets is daarom eigenlijk een must. Op rustigere momenten (voor zover die bestaan) kun je het geluk hebben dat je ter plaatse nog een ticket kunt kopen.

Koop tickets voor Casa Batlló

2

Bijnaam

De bijnaam die locals veel hanteren voor Casa Batlló is Casa Dels Ossos . Letterlijk betekent dit “Huis van botten”. Wie naar het ontwerp kijkt die zal begrijpen waar deze naam vandaan komt. Het is te danken aan de organische vormen en de manier waarop het pand skeletten lijkt te hebben.

3

Beste moment om Casa Batlló te fotograferen

Wie in de loop van de middag naar Passeig de Gràcia komt om de wonderschone voorgevel van Casa Batlló te fotograferen, die kan teleurgesteld zijn. De ligging van Casa Batlló zorgt ervoor dat de zon dan van opzij en later van achter Casa Batlló schijnt. Wie geregeld foto’s maakt die weet wat dit betekent: de kleurrijke voorgevel is door de schaduw aanzienlijk minder kleurrijk en het tegenlicht zal zorgen voor uitgebeten luchten.

De ochtend is het beste moment om daglichtfoto’s van Casa Batlló te maken. Het is lastig om exact aan te geven welk tijdstip perfect is om Casa Batlló te fotograferen. Dat komt dat de stand van de zon het hele jaar door verandert. In de zomer komt de zon vroeger op en stijgt hij hoger boven de gebouwen uit. Hierdoor komt de gevel eerder in het zonlicht dan in de winter. Van mei tot en met augustus zou je tussen ongeveer 9:30/10:00 en 12:00 uur prima licht moeten hebben.

De avond is het moment voor prachtige avondfoto’s van Casa Batlló. Het pand wordt dan mooi belicht. Dat staat garant voor schitterende plaatjes. Het mooiste moment is iets na zonsondergang. Fotografen noemen dit het ‘blauwe uurtje’. Het is het moment dat de lucht nog niet helemaal donker is, maar wat donkerblauw van kleur is. Je krijgt dan een mooi samenspel van architectuur, licht en lucht.

4

Casa Batlló is prima bereikbaar

De metro is de beste manier om naar Casa Batlló te reizen. Als je uitstapt bij metrostation Passeig de Gràcia (metrolijn L3), dan sta je al bijna op de stoep voor Passeig de Gràcia. De toeristische hop-on-hop-off bussen stoppen hebben allemaal stops bij Passeig de Gràcia. Je kunt natuurlijk ook een taxi pakken. De vraag is of je dan veel sneller bent dan met de metro.

5

Je kunt Casa Batlló voor openingstijd bezoeken

De officiële openingstijd van Casa Batlló is 9 uur in de ochtend. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je met speciale tickets al voor openingstijd naar binnen. Het gaat om zogenaamde ‘Be the First Visit‘ tickets. Je kunt die kopen voor entree om 8:30 of 8:45 uur. Deze tickets moet je vooraf kopen en zijn zeer beperkt beschikbaar. Ter plaatse is het niet mogelijk. Uit eigen ervaring kunnen we melden dat het de meerprijs waard is. Als je als een van de eersten binnen bent, ervaar je het op sommige plekken alsof je Casa Batlló voor jezelf alleen hebt.