5 dingen die je moet weten over Nishiki Market

Eten en drinken behoren tot de leukste aspecten van een vakantie in Japan. Hier geniet je van de authentieke Japanse keuken. Het zijn vooral de bij ons onbekende of minder bekende snacks, maaltijden en drankjes die zorgen voor een culinaire ontdekkingsreis door Japan. Naast lekkernijen die je in het hele land kunt proeven, kent iedere stad en streek ook zijn eigen specialiteiten. Dat geldt zeker voor de voormalige Japanse hoofdstad Kyoto. Hier kun je genieten van heerlijke gerechten, hapjes en drankjes. Dat kan in de duizenden restaurants en andere horecagelegenheden die Kyoto rijk is, maar je zou zeker Nishiki Market moeten bezoeken. Daar zit een grote concentratie van eetstalletjes waar je laagdrempelig en betaalbaar de culinaire kant van Kyoto kunt ontdekken.

Over de Nishiki Market in Kyoto is best veel op internet terug te lezen. In reisgidsen en blogs over Kyoto wordt de Nishiki Market steevast genoemd als één van de plekken die je moet bezoeken tijdens je vakantie in Kyoto. Wij vertellen je met alle liefde en plezier de 5 dingen die je moet weten over Nishiki Market.

1

Van alles wat proberen

De markt wordt vaak “de keuken van Kyoto” genoemd vanwege de overvloed aan winkels en dus ook aan lekkernijen. Hier kom je niet om één gerecht te eten, maar gebruik je de gelegenheid om verschillende lokale gerechtjes en snacks uit te proberen. Denk aan ‘dango’ (gevulde octopus en kwartelei gekookt in sojasaus), ‘kushikatsu’ (gefrituurd spiesen met diverse ingrediënten), matcha-ijs of taiyaki (visvormige gebakjes gevuld met zoete rode bonenpasta).

2

Overdekt en autovrij

Nishiki Market is gevestigd in de Nishikikōji-straat, die ongeveer 400 meter lang is. De straat is ingericht als een smalle winkelgalerij, die vrijwel geheel overdekt is. Alleen op plekken waar Nishiki Market andere straten kruist, is er geen overkapping aanwezig.

3

Niet lopen met eten

Het klinkt misschien een beetje raar voor een plek waar alles draait om eten, maar in Nishiki Market word je geacht niet te lopen met eten. Daar zijn meerdere redenen voor: veiligheid (de markt is smal en vaak druk), netheid (rondsnuffelen terwijl je eet kan ervoor zorgen dat je morst) en vooral etiquette speelt een rol. Eten wordt in Japanse cultuur vaak gezien als een sociale en gewaardeerde ervaring. Rondlopen en snel eten kan gezien worden als onbeleefd en niet genieten van het heerlijke eten dat de markt te bieden heeft.

Sommige stalletjes bieden plek om je eten en/of drinken te nuttigen. Zo niet, dan is het de bedoeling dat je het opeet of drinkt voor de stal waar je het gekocht hebt.

4

Vooral overdag

Nishiki Market is iets wat je overdag moet doen. De openingstijden variëren van eetstal tot eetstal, maar in het algemeen mag je 9 uur ‘s morgens tot pakweg half zes of zes uur ‘s avonds als richtlijn aanhouden. De stalletjes zijn vooral kleine familiezaken. Vandaar dat ze vaak een of twee dagen in de week gesloten zijn. Dat doen ze hoofdzakelijk op woensdagen en zondagen.

5

Teramachi

Nishiki Market bestaat uit één langgerekte overdekte passage. Haaks op de Nishiki Market is nog een complex van passages te vinden. Deze overdekte gallerijen hebben de gezamenlijke naam Teramachi. Het is naar ons mening een van de leukere plekken om te winkelen in Kyoto. Hier vind je vooral zelfstandige winkels die een zeer divers aanbod hebben: mode, souvenirs, lokale lekkernijen en leuke hebbedingetjes is wat je hier kunt kopen.

Tussen de winkels door zijn er in Teramachi meerdere leuke restaurantjes te vinden. Hier kun je volop genieten van de culinaire specialiteiten van Kyoto, ook in de avonduren.