5 dingen die je moet weten over sakura

Deze week begint in een groot deel van Japan het kersenbloesemseizoen. Het gebied rond de Japanse stad Hiroshima is als eerste aan de beurt voor de sakura, zoals men in Japan het kersenbloesemseizoen noemt. Sakura (桜) betekent letterlijk “kersenbloesem”. Er zijn meer Japanse namen die verband houden met het kersenbloesemseizoen. Hanami (花見) betekent “bloemen bekijken” en is de term die wordt gebruikt voor de traditionele picknicks die mensen onder de kersenbloesembomen houden. Sakura matsuri (桜祭り) betekent “kersenbloesemfestival”. Er worden in heel Japan festivals georganiseerd tijdens het kersenbloesemseizoen.

Kersenbloesems in Japan duren meestal ongeveer anderhalve week tot twee weken vanaf het begin van de bloei tot het hoogtepunt van de bloei. De exacte data van het kersenbloesemseizoen variëren van jaar tot jaar en van regio tot regio. In het algemeen begint de bloei in het zuiden van Japan in februari of maart en trekt geleidelijk naar het noorden tot mei.

Je zou een complete website kunnen wijden aan het kersenbloesemseizoen in Japan en hoe de Japanners sakura beleven. Wij beperken onszelf tot de 5 dingen die je moet weten over sakura.

1

Waarom zo populair in Japan?

Het kersenbloesemseizoen is belangrijk in Japan vanwege het historische en culturele belang ervan. Het bekijken van kersenbloesems, of ‘sakura’, ontstond als een nationaal tijdverdrijf in de 8e eeuw en symboliseert de vergankelijke aard van het leven.

Dit concept, bekend als “mono no aware” in het Japans, weerspiegelt het korte maar mooie leven van de bloesems, die slechts een week tot tien dagen bloeien. De waardering voor de vluchtige schoonheid van sakura’s heeft de Japanse mentaliteit diepgaand beïnvloed en benadrukt de vergankelijkheid van het leven en het belang van het koesteren van elk moment.

De populariteit onder Japanners is ook in Nederland en België goed te merken. Zodra de kersenbloesem te zien is in de Japanse tuin in de Belgische stad Hasselt en de Japanse Tuin in het Amsterdamse Bos. In de beroemde Keukenhof, dat sowieso al populair is onder Japanse toeristen, staan ook veel kersenbomen die doorgaans in de maand april in bloei staan.

2

Sakurakalender

De exacte data van de kersenbloesem variëren van jaar tot jaar en vanwege de geografische verschillen ook van regio tot regio. In Japan worden er daarom speciale sakurakalenders gebruikt die een indicatie geven waar je wanneer de kersenboemen in bloei kunt zien staan. Deze kersenbloesemkalenders voorspellen de data wanneer de bloemen beginnen te bloeien en het waarschijnlijke piekmoment van de kersenbloesem.

De sakurakalender in Japan wordt samengesteld op basis van historische data, weersvoorspellingen en observaties. Er worden zelfs satellietbeelden gebruikt om de ontwikkeling van de kersenbloesem in Japan te volgen.

De sakurakalender wordt gedurende het voorjaar bijgesteld op basis van de laatst beschikbare informatie. Kijk daarom goed of je de recentste versie van de sakurakalender bekijkt. De sakurakalender is een schatting, en de exacte data van de kersenbloesem kunnen variëren door weersomstandigheden. Het is dus aan te raden om van tevoren te controleren of de bomen in bloei staan voordat je een bezoek brengt aan Japan.

3

Hoogseizoen

Het kersenbloesemseizoen geldt in Japan als hoogseizoen. Hotels in het land hebben tijdens de sakura een enorm hoge bezettingsgraad. Hotels in de buurt van de beste kersenbloesemspots zitten tijdens de sakura vaak vol. De prijzen voor hotelkamers die dan nog wel beschikbaar zijn, liggen dan meestal een stuk hoger dan normaal.

4

Speciale artikelen

In het voorjaar brengen grote en kleine bedrijven massaal speciale sakura-artikelen op de markt. Zo kun je op tal van plekken genieten van lekkernijen en drankjes die geïnspireerd zijn op de kleuren, geuren en smaken van kersenbloesem en kersen. Zo kun je op dit moment sakura-ijs, sakuratoetjes, sakura-mochi en sakura-thee proeven.

Koffieketen Starbucks biedt nu in Japan een speciale lijn met cherry blossom-producten in hun winkels aan, waaronder glazen, mokken en bekers. In de Japanse Disney-stores kun je nu knuffels kopen die helemaal in de stijl van sakura zijn. Zo hebben wij voor ons lievelingsnichtje een sakuraversie van Teigetje meegenomen uit Tokyo.

5

Beste kersenbloesemspots in Tokyo

Voor Nederlandse toeristen is Tokyo de meest bezochte Japanse bestemming om het kersenbloesemseizoen mee te maken. Ik heb zelf in 2018 Tokyo bezocht tijdens de bloeiperiode van de kersenbloesem, dit jaar was ik iets te vroeg, wat helaas niet anders kon binnen mijn agenda.

Ik kan je de beste kersenbloesemspots in Tokyo geven. Dat doe ik op basis van mijn eigen ervaringen en de algemeen bekende informatie over kersenbloesem in Tokyo:

De Meguro River wordt tijdens sakura ook wel Cherry Blossom River genoemd. Aan weerskanten van dit honderden meters lange kanaal staan kersenbomen, die tijdens sakura fraai belicht worden in de avond.

Shinjuku Gyoen heeft meer dan duizend kersenbomen van verschillende variëteiten, waaronder veel vroeg- en laatbloeiende bomen. Er zijn ruime grasvelden en er heerst een rustige en vredige sfeer. Dankzij de vroege en late bloei is Shinjuku Gyoen een goede hanami-bestemming voor wie het hoofdseizoen een week of twee mist.

Vooral overdag is het erg druk rond Chidorigafuchi. Honderden kersenbomen sieren de grachten van het voormalige Edo Kasteel rond Kitanomaru Park, waardoor een van de meest opmerkelijke kersenbloesembezienswaardigheden van Tokio ontstaat. Er zijn bootjes te huur, waardoor je de kersenbloesem vanaf het water kunt bewonderen. De bomen zijn ’s avonds verlicht.

Ueno Park is een van Japans drukste, levendigste en populairste plekken voor kersenbloesemfeesten. Er staan meer dan duizend bomen langs de straat die naar het Nationaal Museum leidt en rond de Shinobazu Vijver. De kersenbloesems in Ueno Park gaan meestal een paar dagen eerder open dan op veel andere plekken in de stad.

Sumida Park is een van mijn favoriete plekken in Tokyo om van de kersenbloesem te genieten. Het park strekt zich uit over een paar honderd meter langs beide zijden van de Sumida rivier met uitzicht op de Tokyo Sky Tree. Vanaf de westelijke oever kun je foto’s van de kersenbloesem maken met de iconische Tokyo Skytree op de achtergrond.