5 dingen die je moet weten over het weer in Kaapstad

Ga je op vakantie naar Zuid-Afrika? Dan is er een grote kans dat je je reis in Kaapstad begint en/of eindigt. Misschien vier je zelfs je hele vakantie in of rond Kaapstad. De rechtstreekse vliegverbinding tussen Amsterdam en Kaapstad maken van deze ooit door de Nederlanders gestichte stad een gemakkelijke vakantiebestemming. Het mediterrane klimaat en de vele bezienswaardigheden in en rond Kaapstad maken het verkooppraatje voor een vakantie in Kaapstad compleet.

Het weer speelt vaak een rol voor het bepalen wanneer je naar een bestemming reist. Verder beïnvloedt het weer jouw inpaklijst voor je vakantie. Is het weer voor een zomers jurkje of korte broek, of neem je beter een dikke trui en winterjas mee? Op internet zijn voldoende pagina’s te vinden die je informeren over het klimaat van Kaapstad, de klimaatstatistieken voor Kaapstad, het actuele weerbeeld voor Kaapstad en de weersverwachting voor de komende dagen. Wij beperken ons hier tot de 5 essentiële zaken die je moet weten over het weer in Kaapstad.

1

Tegenovergestelde seizoenen

Het eerste wat wij over het weer in Kaapstad te vertellen hebben is dat de seizoenen in Kaapstad tegenovergesteld zijn aan onze seizoenen. Onze lente valt gelijk met de herfst in Kaapstad. Als het bij ons zomer is, is het in Kaapstad winter. Tijdens onze herfst, is het in Kaapstad lente. Tot slot is het in Kaapstad zomer als het bij ons winter is. Dat maakt van Kaapstad zo’n heerlijke bestemming voor een wintervakantie.

Het woord ‘winter’ moet je in het geval van Kaapstad niet zo letterlijk nemen als dat het voor Nederland is. De koelste maanden in Kaapstad betekent nog steeds gemiddelde maximumtemperaturen van 17-18 graden Celsius en minimumtemperaturen die ver boven het vriespunt uitkomen.

2

Wolken vanaf de zee

In Kaapstad zie je regelmatig wolken van zee naar land drijven. Dit komt door de zuidoostelijke wind die in Kaapstad dominant kan zijn. Dat is vooral zo tijdens het lokale zomerseizoen. Deze wind voert vochtige lucht van de Indische Oceaan aan, die condenseert tot wolken wanneer deze over de koudere Benguela-stroom aan de westkust van Afrika stroomt. Het grote verschil tussen de zeewatertemperatuur en de luchttemperatuur boven de oceaan is de belangrijkste veroorzaker.

De wolken die van zee naar land drijven kunnen de temperatuur in Kaapstad beïnvloeden. Overdag kunnen de wolken zorgen voor schaduw en een lagere temperatuur. ’s Nachts kunnen de wolken juist zorgen voor een hogere temperatuur, doordat de warmte beter vastgehouden wordt.

3

De Tafelberg heeft een eigen microklimaat

De iconische Tafelberg heeft een eigen microklimaat, wat betekent dat het weer op de berg anders kan zijn dan in de stad Kaapstad beneden. Dit komt doordat de berg een hoogte van 1086 meter heeft en een obstakel vormt voor de wind en luchtstromen. Door de hoogte is het op de Tafelberg gemiddeld 2-3 graden Celsius kouder dan in Kaapstad beneden. Op de Tafelberg valt er meer neerslag dan in het lager gelegen deel van Kaapstad. De jaarlijkse neerslag is op de Tafelberg ongeveer het dubbele van wat er in de rest van Kaapstad aan regen valt.

De wind op de Tafelberg kan behoorlijk sterk zijn, met windsnelheden tot wel 100 kilometer per uur of hoger. Bij harde wind sluit de kabelbaan naar de top van de Tafelberg.

Het meest opvallende feit over het weer op de Tafelberg is dat orografische wolken vaak op de top van de Tafelberg blijven liggen. Dit valt helemaal op tijdens momenten dat het in de rest van Kaapstad (vrijwel) onbewolkt is. Sta je op zo’n moment op de top van de berg? Dan zul je minder tot amper zicht hebben en is de kans groot dat het ook enkele graden koeler is dan elders in Kaapstad.

4

Weerpatronen

Een gezegde in Kaapstad is “Sondag reën, Maandag wind, Dinsdag kind”. Dit is gebaseerd op het merkwaardige gegeven dat het weer in Kaapstad regelmatig vaste patronen volgt. Wie Kaapstad bezocht heeft, die zal het mogelijk herkennen.

Dit is het patroon dat door het gezegde beschreven wordt: in het weekeinde, en dan met name op zondag, is het vaker buiig. Dat weer wordt op maandag gevolgd door een dag met een hardere en vooral in de middag vlagerige wind. Vanaf dinsdag is het dan beter weer: droger, zonniger en met minder wind.

5

Wind uit vier windstreken

Door de geografische ligging kan de wind in Kaapstad uit alle richtingen waaien en is het een bekend verschijnsel dat de wind vrij snel kan draaien. Het weerbeeld kan daardoor plots omslaan. Dat komt doordat het weer in Kaapstad beïnvloed wordt door de ligging aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. De verschillende luchtstromen die daardoor op gang komen kunnen elkaar beïnvloeden. Soms drukt de ene stroming de andere weg, waardoor de windrichting in korte tijd een flinke draai kan maken. De intensiteit van de wind kan ook vrij snel veranderen.