5 dingen die je moet weten over het Colosseum

Het Colosseum is een van de bekendste bezienswaardigheden ter wereld. Het ovale bouwwerk heeft bijna de leeftijd van tweeduizend jaar bereikt. Hiermee is het een van de oudste nog bestaande gebouwen ter wereld. Een stedentrip naar Rome is daarom niet complet zonder het Colosseum gezien te hebben. Een deel van de toeristen beperkt een bezoek aan het Colosseum tot een blik op de buitenkant, maar een groot deel van de bezoekers wil het Colosseum ook graag van binnen bezoeken. En gelijk hebben ze, want pas in het Colosseum zelf zie je met eigen ogen hoe bijzonder dit oude Romeinse bouwwerk is en hoe geavanceerd de Romeinen destijds waren op bouwkundig gebied.

Er zijn tal van websites, boeken en documentaires gewijd aan het Colosseum. De hoeveelheid informatie over het Colosseum is enorm. Maar wat moet je nou echt weten over het Colosseum in Rome? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over het Colosseum hier voor jou gepubliceerd.

1

Feiten en cijfers

Het Colosseum is het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Het Colosseum is 87 meter lang, 55 meter breed en 48 meter hoog. Het kon tot 80.000 toeschouwers herbergen. Men heeft er ongeveer acht jaar over gedaan om het Colosseum te bouwen. De bouw is volgens de overlevering gestart in het jaar 72 en in het jaar 80 vond de officiële opening door keizer Titus plaats. Naar schatting 300.000 tot 500.000 mensen zijn er in het Colosseum gestorven.

2

Het Colosseum bezoeken

Het Colosseum is dagelijks te bezoeken. De normale openingstijden zijn van 8:30 tot 16:30 uur. Tijdens feestdagen kunnen er afwijkende tijden van toepassing zijn. Je kunt het Colosseum zelfstandig bezoeken. Daarvoor heb je een entreeticket nodig. Die kun je het beste vooraf online kopen. Met een skip-the-line ticket vermijd je de (vaak lange) wachtrijen bij de kassa en weet je zeker dat je naar binnen kunt gaan. Het Colosseum is zo populair (meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar), dat het lastig is om ter plaatse nog een kaartje aan de kassa te kopen en meteen naar binnen te kunnen.

Wil je alles uit een bezoek aan het Colosseum halen? Kies dan voor een rondleiding door het Colosseum (en optioneel door het Forum Romanum). Je kunt kiezen voor een groepsrondleiding of een privérondleiding door het Colosseum.

Bekijk Colosseum tickets en rondleidingen via tiqets.com
Bekijk Colosseum tickets en rondleidingen via getyourguide

3

Functie van het Colosseum

De oorspronkelijke functie van het Colosseum was om gladiatorengevechten, dierengevechten en andere publieke spektakels te houden. De gladiatorengevechten waren de meest populaire attractie in het Colosseum. Gladiatoren waren professionele vechters die getraind waren om te vechten tot de dood. Ze vochten tegen elkaar, tegen wilde dieren of tegen gedeserteerde soldaten. De gladiatorengevechten in het Colosseum gingen door tot in de vijfde eeuw na Christus.

In de loop der jaren veranderde de rol van het Colosseum. Zo heeft het Colosseum in de middeleeuwen een tijd als fort dienstgedaan en werd het later als een groeve beschouwd, waaruit onder andere marmer gehaald werd. Halverwege de achttiende eeuw werd het Colosseum als kerk gewijd en pas later kwam de grootscheepse renovatie op gang. Tegenwoordig dient het Colosseum alleen nog maar als toeristische bezienswaardigheid.

4

Het Flavisch Amfitheater

De eigenlijke naam van het Colosseum is het Flavisch Amfitheater. Die naam werd gegeven omdat het amfitheater gebouwd is tijdens het bewind van de Flavische dynastie. Het was keizer Vespasianus die het initiatief voor de bouw nam.

De naam Colosseum werd pas in de vierde eeuw na Christus voor het eerst gebruikt. Dat geschiedde naar verluid in het door Ammianus Marcellinus geschreven werk Res Gestae. De naam Colosseum is sindsdien in gebruik gebleven. Het is de bekendste naam voor het Flavisch Amfitheater en wordt over de hele wereld gebruikt.

Over de reden dat de Colosseum gebruikt werd, bestaat geen eenduidig antwoord. Vaak wordt beweerd dat de kolossale omvang van het amfitheater de reden is geweest, maar het is aannemelijker dat de naam voortgevloeid is uit het feit de Colossus van Nero dé reden is. Dit was een enorm standbeeld dat dat gebouwd werd in opdracht van de Romeinse keizer Nero.

5

Een van de zeven nieuwe wereldwonderen

Begin deze eeuw werd er een verkiezing gehouden om zeven nieuwe wereldwonderen te kiezen. De non-profitorganisatie New7Wonders Foundation heeft dit georganiseerd. Het Colosseum is één van de bijzondere gebouwen die zich sinds 2007 één van de zeven nieuwe wereldwonderen mag noemen.