5 dingen die je moet weten over handbagage meenemen bij KLM

Er zijn twee manieren om bagage mee te nemen als je gaat vliegen. Je kunt koffers en tassen als ruimbagage inchecken of je kunt kleinere bagage zelf mee aan boord nemen. Dit wordt handbagage of cabinebagage genoemd. Sinds de invoering van moeten betalen voor het inchecken van ruimbagage, is het meenemen van handbagage nog populairder geworden. Stedentrippers en zakenreizigers beperken hun reisbagage steeds vaker tot alleen maar handbagage. Bij KLM zit je dan goed. Deze luchtvaartmaatschappij hanteert zeer ruime limieten voor het mee aan boord nemen van handbagage. De genereuze handbagagevrijstellingen is soms de doorslaggevende factor bij de beslissing om met KLM te vliegen.

Wij bieden je graag eerlijk informatie over het meenemen van handbagage bij KLM. De commerciële luchtvaart is continu in beweging en mogelijk dat KLM de regels in de toekomst aanpast. Binnen de 5 dingen die je moet weten over handbagage meenemen bij KLM informeren wij je graag over de actuele situatie rondom handbagage als je met KLM vliegt.

1

Toegestane handbagage en accesoires

Bij KLM mag je één stuk handbagage en één accessoire meenemen. Onder een accessoire wordt onder andere een kleine cameratas of handtas beschouwd. Het totaalgewicht van je totale cabinebagage (dus handbagage plus eventueel een accessoire) is 12 kilogram als je in de economy klasse of de premium comfort klasse reist.

Reis je in de business class van KLM? Dan heb je een ruimere vrijstelling. Het totaalgewicht van de handbagage plus eventueel een accessoire mag dan 18 kilogram bedragen.

2

Maximale afmetingen

Voor cabinebagage hanteert KLM de volgende maximale afmetingen:

De handbagage mag maximaal 55 x 35 x 25 centimeter zijn. Deze afmetingen zijn inclusief handgrepen en wielen.

Voor accessoires geldt een maximumafmeting van 40 x 30 x 15 centimeter. Dit past onder een vliegtuigstoel.

Voldoet je cabinebagage niet aan de maximale afmetingen en/of gewichten? Dan heeft KLM het recht om deze te weigeren. Bij sommige toestellen is het sowieso lastig of onmogelijk om grotere rolkoffers of tassen in de bagagevakken te plaatsen.

3

Gratis het ruim in

Bij volle(re) vluchten is de kans groot dat er een tekort aan ruimte voor de handbagage is. In dat geval zal men bij tijdens het inchecken, aan de gate of zelfs na het boarden vragen of de handbagage alsnog gratis het ruim in mag.

4

Partnermaatschappijen hanteren vaak andere regels

Als je een vliegticket bij KLM boekt, dan bestaat de kans dat de vlucht of een deel van het traject door een partnermaatschappij of door dochtermaatschappij Transavia uitgevoerd wordt. In dat geval gelden de cabinebagageregels van de uitvoerende airline. Dit betekent dat je de bagageregels van bijvoorbeeld Air France, Delta of Transavia moet volgen, niet die van KLM. De regels voor handbagage kunnen per maatschappij verschillen, dus het is belangrijk om de regels van de maatschappij die jouw vlucht uitvoert te controleren.

5

Niet alles mag mee

Reis je met alleen maar handbagage? Houd je dan aan de geldende regels met betrekking tot wat je wel en niet mee mag nemen. Het aantal mensen dat denkt dat je bijvoorbeeld gewoon een nagelvijl, scheermesjes of een nagelschaartje mee mag nemen aan boord, blijkt tijdens de veiligheidscontroles best groot te zijn. Houd ook goed de regels met betrekking tot het nemen van vloeistoffen in de gaten. Op Nederlandse luchthavens zoals Schiphol en Eindhoven Airport is men op dit moment soepeler, maar voor de terugvlucht geldt dat vaak niet.