5 dingen die je moet weten over de Sixtijnse kapel

Voor veel toeristen is een bezoek aan Vaticaanstad niet compleet zonder de Sixtijnse kapel gezien te hebben. Deze kapel is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Rome en Vaticaanstad. Het meest opvallende aan de Sixtijnse Kapel is niet de architectuur, maar de fresco’s die de muren en het plafond volledig bedekken. Enkele van de belangrijkste kunstenaars die in de kapel hebben gewerkt zijn Botticelli, Luca en Michelangelo.

De Sixtijnse Kapel ontleent zijn naam aan paus Sixtus IV della Rovere (paus van 1471 tot 1484) die de oude Cappella Magna tussen 1477 en 1480 liet restaureren. De 15e-eeuwse decoratie van de muren omvat: de valse gordijnen, de Verhalen van Mozes (zuidelijke en ingangsmuren) en van Christus (noordelijke en ingangsmuren) en de portretten van de pausen (noordelijke en zuidelijke en ingangsmuren).

Er zijn tal van boeken, tijdschriftartikelen en webpagina’s gewijd aan de Sixtijnse kapel. Je kunt alles lezen over de geschiedenis van de Sixtijnse kapel, de verschillende fresco’s die aangebracht zijn in de Sixtijnse kapel en de controverse die ontstaan is na de restauratie die tussen 1984 en 1994 plaatsvond. Wij beperken ons tot de 5 dingen die je moet weten over de Sixtijnse kapel en over het bezoeken van deze bijzondere bezienswaardigheid.

1

Onderdeel van de Vaticaanse Musea

De Sixtijnse kapel is onderdeel van de Vaticaanse Musea. Dit is een groep musea in de Apostolische Paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. Je kunt daarom geen losse entreetickets voor de Sixtijnse Kapel kopen, maar je koopt altijd een ticket voor de Vaticaanse Musea.

Omdat de Sixtijnse kapel deel uitmaakt van de Vaticaanse Musea, heeft de kapel geen individuele ingang. Je zult altijd via de hoofdingang van de Vaticaanse Musea moeten gaan.

2

Koop je tickets vooraf

De belangstelling voor de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse Musea is enorm. Het jaarlijks aantal bezoekers ligt naar schatting rond de 8 miljoen. Tijdens het hoogseizoen (de zomermaanden) kunnen tot 20.000 mensen per dag de Sixtijnse Kapel bezoeken.

Je kunt de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea niet bezoeken zonder vooraf kaartjes te kopen tijdens het hoogseizoen (zomermaanden). In feite is online reserveren verplicht voor alle bezoeken in deze periode en tickets zijn vaak snel uitverkocht. Boek ruim van tevoren, want de tickets voor het hoogseizoen zijn vaak al weken of zelfs maanden van tevoren uitverkocht. Boek je tickets zo vroeg mogelijk om teleurstelling te voorkomen.

Entreetickets kunnen aangeschaft worden via Tiqets, GetYourGuide en de officiële site van de Vaticaanse Musea.

bekijk beschikbaarheid tickets via Tiqets

bekijk beschikbaarheid tickets via GetYourGuide

Vooraf gekochte tickets voor de Vaticaanse Musea zijn geen echte skip-the-line tickets. Je hebt vrijwel altijd een wachtrij, want je zult sowieso door de veiligheidscontrole moeten. De exacte wachttijd verschilt per seizoen en ook binnen een dag kunnen hier flinke verschillen in te zien zijn.

3

Wel of geen rondleiding?

Boek je losse entreetickets of kies je voor tickets met een rondleiding? De vraag is vooral hoe groot je honger naar informatie is en hoe lang je spanningsboog standhoudt. Een rondleiding door de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel neemt vaak een uur of drie in beslag. Heb je een enthousiaste gids met voldoende tijd? Dan kan het zomaar oplopen tot tegen de vier uur.

Met jongere kinderen en eigenlijk ook met tieners zouden we de rondleiding sowieso niet adviseren (lees dit verhaal maar). Zij zullen echt moeite hebben om halverwege de tour nog enige vorm van belangstelling te tonen. Wil je een bezoek op eigen tempo doen en toch de nodige info krijgen? Overweeg dan om een entreeticket met een audiogids te boeken.

4

Gratis bezoeken

Je kunt de Sixtijnse kapel gratis bezoeken als je dat wilt. Iedere laatste zondag van de maand is de entree tot de Vaticaanse Musea en dus ook de Sixtijnse kapel gratis. De belangstelling voor deze gratis dag is groot. Geduld is de prijs die je ervoor moet betalen, want de wachtrijen zijn dan lang. De openingstijden tijdens de gratis zondag zijn van 9:00 uur ’s morgens tot 14:00 uur ’s middags. De laatste toegang is dan om 12:30 uur.

5

Fotograferen in de Sixtijnse kapel is verboden

Op de meeste plekken binnen de Vaticaanse Musea mag je fotograferen. De foto’s moeten dan voor persoonlijk gebruik zijn. Het gebruik van een flits is altijd verboden. Dit is om de kunstwerken tegen schade te behoeden. Statieven, selfiesticks en andere professionele fotoapparatuur zijn in z’n geheel niet toegestaan.

Fotograferen is ten strengste verboden in de Sixtijnse Kapel. Dit is om de waardigheid van de ruimte te bewaren en schade aan de delicate fresco’s te voorkomen. Pak je toch je camera of smartphone, dan kun je een reprimande van een van de zaalwachters die hier actief op letten.

De foto bij dit artikel is daarom dus geen eigen foto. De foto is door mitzo_bs  gemaakt en is door ons via Depositphotos als stockfoto aangekocht.