5 dingen die je moet weten over de meivakantie

Komend weekend begint de meivakantie. De meivakantie is de tweede schoolvakantie van het kalenderjaar en de laatste schoolvakantie van het lopende schooljaar, voordat de zomervakantie voor de deur staat. Voor veel gezinnen betekent de meivakantie een periode waarin er op vakantie gegaan wordt. Omdat de meivakantie in veel gevallen (maar niet altijd) twee weken duurt en het weer in Europa zich van een zonnigere kant laat zien, is dit een goede reisperiode voor uiteenlopende soorten vakanties. Het voordeel van de periode waarin de meivakantie valt, is dat het in het zuiden van Europa nog niet echt heet is. In de zomermaanden is de kans groter dat het eigenlijk te warm is voor bepaalde activiteiten.

De meivakantie is misschien wel de veelzijdigste vakantieperiode van alle Nederlandse schoolvakanties. Je kunt op sommige plekken in Europa nog aan wintersport doen, terwijl je elders met zomerse temperaturen van een strandvakantie kunt genieten.

Wat valt er verder te weten over de meivakantie, naast het feit dat schoolgaande kinderen vrij zijn tijdens deze schoolvakantie? Wij vertellen je hier de 5 dingen die je moet weten over de meivakantie.

1

Meestal twee weken

De meivakantie duurt meestal twee weken. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bepaalt voor ieder school twee weken voor de meivakantie, waarvan één week verplicht is voor alle scholen in Nederland. De andere week is een adviesweek, waar scholen zelf kunnen beslissen of ze deze vrij geven. In de praktijk gebeurt dat meestal wel. De meivakantie start vrijwel altijd eind april en eindigt in mei.

2

Geen vastgestelde vakantiespreiding

Voor de meivakantie wordt er door de overheid geen vakantiespreiding toegepast. De vastgestelde week meivakantie is voor alle vakantieregio’s hetzelfde. Voor de extra week geeft de overheid een adviesweek aan. Daar hoeven de scholen zich niet aan te houden. Het staat ze vrij om de tweede week van de meivakantie voor of na de vastgestelde week te plakken.

Wil je een vakantie boeken voor de meivakantie? Het is dan aan te raden om de officiële communicatie van de school waar je kind(eren) naartoe gaat/gaan te raadplegen voor de exacte data.

3

Vervanger van de paasvakantie

Pasen is in Nederland en veel andere Europese landen een belangrijk feest. Daardoor hanteert men in grote delen van Europa een paasvakantie die vaak een of twee weken duurt. Dat gebeurt. Dat was in Nederland ook het geval. Jaren geleden heeft men in Nederland de paasvakantie vervangen door de meivakantie. Met Pasen is er nu sprake van een lang weekend.

Een meivakantie heeft enkele voordelen ten opzichte van een paasvakantie. De meivakantie heeft geen last van de binnen de kalender verspringende data waarop Pasen valt. Je voorkomt hierdoor dat er een zeer lange periode valt tussen de laatste vakantie voor de zomervakantie en de zomervakantie zelf. Verder is de Nederlandse reisindustrie ingesteld op een zomerseizoen dat eind april begint en daarmee praktisch samenvalt met het begin van de meivakantie.

4

Weer in Europa is onzeker

Meer dan driekwart van de mensen die tijdens de meivakantie op vakantie gaat, blijft binnen Europa. Deze reisperiode is wat betreft het weer nog redelijk onzeker en onvoorspelbaar. Je kunt het geluk hebben dat je op Mallorca, Kreta of aan de Algarve met 25 graden op het strand kunt liggen, maar er komen ook meivakanties voor waarbij de populaire zonbestemmingen last hebben van instabiel weer met regen en lagere temperaturen. Dat is wel iets om rekening mee te houden tijdens het boeken van een meivakantie.

5

Stress in plaats van plezier

Voor werkende ouders kan de meivakantie stress in plaats van plezier opleveren. Want waar schoolgaande kinderen op jaarbasis minstens 12 weken vakantie hebben, daar moeten werkende ouders het meestal doen met 25, 26 of 27 vakantiedagen per jaar bij een voltijd baan. Dat komt neer op vijf weken vakantie of net iets meer.

Heb je geen sociaal vangnet om op terug te kunnen vallen en kun je zelf tijdens de meivakantie geen of amper vrij krijgen, dan zit je met de opvang van kinderen die tot twee weken niet naar school kunnen gaan. Dat kan de nodige hoofdbrekens en daardoor stress opleveren voor werkende ouders.