5 dingen die je moet weten over de herfstvakantie

De herfstvakantie is de eerste schoolvakantie die je tijdens een schooljaar op de kalender tegenkomt. De eerste weken van het nieuwe schooljaar zit er op en veel leerlingen zijn inmiddels weer helemaal gewend. Tijd om de eerste balans op te maken en even bij te komen van de eerste pakweg zes tot acht weken op school. De herfstvakantie is een populaire periode om te reizen, omdat de prijzen dan vaak lager zijn dan in het hoogseizoen. Daarnaast is het weer in Nederland in de herfst vaak nog aangenaam, met gemiddelde temperaturen van rond de 15 graden Celsius. Dit jaar zullen naar verwachting ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders tijdens de herfstvakantie op vakantie gaan. Daarvan viert bijna een derde een vakantie in het buitenland. De rest blijft in Nederland.

Wat valt er te weten over de herfstvakantie, naast het feit dat schoolgaande kinderen vrij zijn tijdens deze schoolvakantie? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over de herfstvakantie voor je opgezocht en hier verzameld.

1

De herfstvakantie wordt ook najaarsvakantie genoemd

Herfstvakantie is de officiële benaming voor de eerste schoolvakantie na de zomervakantie. Deze naam wordt door de Nederlandse overheid binnen openbare publicaties gebruikt. Najaarsvakantie is een andere naam die je voor deze schoolvakantie tegen kunt komen. Volgens een onderzoek van het Genootschap Onze Taal uit 2022 wordt de naam “herfstvakantie” door ongeveer 75% van de Nederlanders gebruikt. De naam “najaarsvakantie” wordt door ongeveer 25% van de Nederlanders gebruikt.

2

Altijd in oktober

De herfstvakantie vindt altijd plaats in de maand oktober . Daarmee valt deze vakantie ongeveer halverwege de klimatologische herfst. Dat verklaart meteen waarom de naam specifiekere naam herfstvakantie meer gebruikt wordt.

In het buurland België wijken de data voor de herfstvakantie af. In België begint de herfstvakantie op maandag van de week waarin 1 november valt en duurt 1 week. Als 1 november op zondag valt, dan begint de herfstvakantie op 2 november. De Belgische herfstvakantie valt hierdoor nooit gelijk met de Nederlandse herfstvakantie.

3

Vakantiespreiding

De herfstvakantie valt niet in heel Nederland op dezelfde data. Er wordt op deze schoolvakantie vakantiespreiding toegepast. De herfstvakantie in Nederland is gespreid over drie regio’s: Noord, Midden en Zuid. Twee regio’s vallen gelijk, de andere regio heeft de herfstvakantie in een andere week. Het is altijd de regio Noord of Zuid die afwijkt van de andere twee regio’s.

4

Slechts één week

De herfstvakantie duurt slechts één week. Officieel worden er 5 schooldagen vrij gegeven en heb je inclusief de voorafgaande en aansluitende weekeinden 9 dagen vrij. Dat is lang genoeg om ergens een week op vakantie te gaan.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft adviesdata voor de herfstvakantie. Een school mag hier van afwijken. In de praktijk wordt er wel vastgehouden aan een duur van één week.

5

Vooral stedentrips en natuur

De herfstvakantie wordt vooral gebruikt voor stedentrips en om van de natuur te genieten. Europese stedentripbestemmingen zoals Berlijn, Rome, Barcelona, Londen en Parijs zijn tijdens de herfstvakantie erg in trek onder Nederlandse gezinnen. Wie de zon op wil zoeken, die moet voor zomers weer gokken op de Middellandse Zee of voor meer zonzekerheid naar de Canarische Eilanden vliegen.

De ABC-eilanden zijn vormen een populaire vakantiebestemming tijdens de herfstvakantie. Dit ondanks de lange vlucht, een jetlag door het tijdsverschil en de vaak vrij hoge prijzen voor vliegtickets naar Aruba, Bonaire en Curaçao tijdens de schoolvakanties. Het gegarandeerde warme weer geeft de doorslag om naar deze eilanden te vliegen.

Wie in Nederland en omgeving blijft, die kan volop genieten van de veranderende natuur in deze tijd van het jaar. Bladeren vallen, paddenstoelen verschijnen en rond de herfstvakantie laat de natuur meestal de prachtigste herfstkleuren zien. Een heerlijk moment om de natuur in te trekken!