5 dingen die je moet weten over vliegen naar Edinburgh

Het internationale vliegveld van Edinburgh is voor redelijk Nederlanders de toegangspoort tot een vakantie in Schotland. Edinburgh is de nummer één stedentripbestemming van dit meest noordelijke land binnen Groot-Brittannië. Edinburgh is een geweldige stad om een paar dagen te genieten van een typisch Schotse sfeer. Ontdek de gratis toegankelijke staatsmusea, geniet van het uitzicht vanaf Edinburgh Castle of duik een pub in om te genieten van typisch Schotse kroeggerechten zoals haggis of shepherd’s pie. Dankzij de vliegverbinding Amsterdam-Edinburgh kun je meerdere keren per dag vanuit Nederland naar Edinburgh vliegen.

Wil je het vliegtuig instappen om naar Edinburgh te vliegen? Dan lees je hier de 5 dingen die je moet weten over vliegen naar Edinburgh.

1

Korte vliegduur

De vlucht van Amsterdam naar Edinburgh duurt meestal ruim een uur. De pure vliegtijd komt tussen de 65 en 75 minuten uit. Op de heenweg is er sprake van wat tegenwind, maar vanwege de korte afstand merk je daar vrijwel niets van in de reistijd.

2

Paspoortcontrole

Ben je gewend om op korte vluchten dankzij het Schengenverdrag niet te maken hebben met paspoortcontroles? Vergeet het maar op vluchten van Amsterdam naar Edinburgh. Sinds de Schotten samen met Engeland, Wales en Noord-Ierland uit de Europese Unie stapten (de Brexit), heb je op deze vluchten weer te maken met paspoortcontroles. Vanaf begin 2025 moet je voor vertrek je ETA voor het Verenigd Koninkrijk geregeld hebben.

3

Narrowbody toestellen

De vluchten tussen Amsterdam en Edinburgh worden uitgevoerd met zogenaamde narrowbody vliegtuigen zoals de Airbus A320/A321, de Boeing 737 en de Embraer E190. Dat betekent een configuratie met twee rijen van drie of twee stoelen, business class stoelen die hetzelfde zijn als de zitplaatsen in de economy class. Dat is dan wel met extra beenruimte en bij een configuratie met drie stoelen wordt de middelste stoel vrijgehouden.

4

KLM of EasyJet

Er is niet zoveel keuze in luchtvaartmaatschappijen die van Amsterdam naar Edinburgh vliegen. De luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vliegen tussen Amsterdam Schiphol (AMS) en Edinburgh (EDI) zijn KLM (Cityhopper) en easyJet. Beide airlines vliegen meerdere keren per dag tussen deze twee luchthavens.

5

Goedkope vliegtickets

Wil je voordelig naar Edinburgh vliegen? Over het algemeen geldt dat vroeg boeken goedkoper is dan vlak voor vertrek een vliegticket kopen. Bij KLM kun je op speciale acties letten, zoals de KLM Real Deal Dagen. Dat is een goed moment om goedkope vliegtickets naar Edinburgh te kopen.