5 dingen die je moet weten over het ETA voor het Verenigd Koninkrijk

Reizen naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland kan binnenkort alleen nog maar als je naast je geldige Nederlandse paspoort ook in het bezit bent van een ETA voor het Verenigd Koninkrijk. Een rondreis door Schotland of een stedentrip naar Londen vraagt daarom wat extra voorbereiding.

De voorwaarden voor het internationaal reizen is door de jaren heen aan veranderingen onderhavig. Zo heb je voor veel reizen een paspoort of identiteitskaart nodig en kun je binnen sommige gebieden vrij reizen, zoals de Schengenzone. Voor een aantal landen heb je een visum nodig, maar zijn er ook paspoorten uitgezonderd van de visumplicht. Nederlanders kunnen naar vrij veel landen visumvrij reizen. Een trend die nu gaande is, is dat landen een elektronische toelating vereisen voor wie visumvrij hun land wil bezoeken. Na o.a. de Verenigde Staten en Canada voert nu ook het Verenigd Koninkrijk een Electronic Travel Authorisation in. Dit ETA zorgt ervoor dat de autoriteiten vooraf weten wie er het land binnenkomt en het geeft ze de mogelijkheid om mensen op voorhand te weigeren.

Het ETA voor het Verenigd Koninkrijk wordt per 24 februari 2024 ingevoerd. Veel feiten zijn bekend, zodat wij je de 5 dingen die je moet weten over het ETA voor het Verenigd Koninkrijk kunnen vertellen.

1

Wat is een ETA voor het Verenigd Koninkrijk?

De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authorisation. Het is letterlijk vertaald een elektronische reistoestemming. Een ETA moet aangevraagd en afgegeven worden voordat je naar een van de landen reist die binnen het Verenigd Koninkrijk vallen.

Het ETA voor het Verenigd Koninkrijk is verplicht voor iedereen die op of na 24 februari 2024 naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland reist.

2

Wanneer heb je een ETA nodig?

Je hebt een ETA voor het Verenigd Koninkrijk nodig als je visumvrij naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland wilt reizen. Deze vier constituerende landen maken deel uit van één soevereine staat: het Verenigd Koninkrijk. Houders van een Nederlands paspoort (en ieder ander EU-paspoort) vallen onder degenen die een ETA voor het Verenigd Koninkrijk nodig hebben.

De regeling geeft het Verenigd Koninkrijk meer controle over hun grenzen, waardoor ze bedreigingen kunnen tegenhouden en tegelijkertijd personen in een vroeger stadium meer zekerheid kunnen geven over hun bevoegdheid om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

3

Geldigheid van het ETA

Vanaf het moment dat je de elektronische toestemming ontvangen het, is deze 2 jaar geldig.

Het ETA voor het Verenigd Koninkrijk is een zogenaamd ‘multiple entry ETA’. Dat betekent dat gedurende de geldigheid van het ETA je een onbeperkt aantal keren naar het Verenigd Koninkrijk kunt reizen. Als je paspoort verloopt binnen de geldigheid van je ETA, moet je een nieuw ETA aanvragen op basis van je nieuwe paspoort.

4

Kosten

Het ETA voor het Verenigd Koninkrijk heeft een uniforme prijs van £10, wat bij de huidige wisselkoers iets minder dan 12 euro is. Aangezien een Electronic Travel Authorisation niet bedoeld is om de staatskas te spekken, zal de prijs vooral kostendekkend zijn.

Je kunt in ieder geval de bekende creditcards gebruiken om het ETA voor het Verenigd Koninkrijk te betalen. Of elektronische betaling via iDeal, Paypal of andere digitale betaalmiddelen mogelijk zal zijn, is nog onbekend.

5

Een ETA aanvragen

Er zullen straks verschillende kanalen zijn waar het ETA UK aan kunt vragen. De meest voordelige manier is om het via de officiële website te doen. Dat kan vanaf 1 februari 2024. Tal van bemiddelingswebsites bieden eveneens de mogelijkheid aan het ETA voor het Verenigd Koninkrijk via hen te regelen. Houd er rekening mee dat ze hogere prijzen dan de officiële tarieven zullen berekenen. Het zijn immers commerciële websites met een verdienmodel. Ze doen vaak hun best om door middel van adverteren bovenin te staan bij zoekmachines zoals Google, om op die manier klanten weg te kapen bij de goedkopere officiële website.

Aanvragers moeten de volgende documenten overleggen om een ETA UK aan te vragen:

[1] geldige paspoortgegevens
[2] persoonlijke gegevens
[3] reisplangegevens
[4] een betaal- of kredietkaart om de vereiste vergoeding te betalen

Het advies is om een ETA voor het Verenigd Koninkrijk tenminste 72 uur voor vertrek naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland aan te vragen, omdat er tijd nodig is voor de verwerking en de goedkeuring.