5 dingen die je moet weten over vliegen met KLM

KLM is de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V., zoals het bedrijf officieel voluit heet, is met ruim 30 miljoen passagiers per jaar een van de grotere airlines binnen Europa. Op de internationale luchthaven Schiphol is KLM veruit de grootste vervoerder, zeker als je dochterbedrijf Transavia meerekent. KLM is een traditionele luchtvaartmaatschappij, waarbij service en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staat. Na de fusie met Air France is KLM onderdeel geworden van een nieuwe holding Air France-KLM. Beide luchtvaartmaatschappijen vliegen nog steeds onder hun eigen naam en identiteit.

Voor Nederlanders is KLM een belangrijke vervoerder voor intercontinentale vluchten. Met name op de vliegroutes naar Aruba, Bonaire en Curaçao is KLM een belangrijke speler. Internationaal doet KLM goede zaken op de verbindingen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Ze gebruiken Amsterdam Schiphol Airport daarbij als overstappunt.

Wat moet je weten als je met KLM gaat vliegen? Wat mag je verwachten van vluchten van KLM? Wij hebben de belangrijkste dingen die je moet weten over vliegen met KLM voor je op een rijtje gezet.

1

Drie reisklassen

Tegenwoordig heeft KLM 3 reisklassen: Economy, Premium Comfort en Business. KLM heeft zelf geen First Class, maar partner Air France wel. De vraag naar de dure en nog luxere eerste klasse is voor KLM te klein om daarvoor een First Class cabine in stand te houden.

KLM heeft nog een vierde soort reisklasse, die eigenlijk geen echte reisklasse mag heten. Het gaat om Economy Comfort. Deze stoelen mag je niet verwarren met de Premium Comfort. De stoelen van Economy Comfort en de normale Economy zijn in basis hetzelfde. De enige verschillen zijn dat de Economy Comfort verder voorin het vliegtuig staan, dat de stoelen 4 tot 5 centimeter verder naar achteren kunnen kantelen en dat je 5 tot 10 centimeter extra beenruimte krijgt.

2

Stoelindeling

De stoelindeling is bij KLM afhankelijk van het type vliegtuig en de reisklasse. KLM vliegt met verschillende types narrow-body en widebody vliegtuigen, die ieder hun eigen indeling hebben. Op vluchten binnen Europa, het noorden van Afrika en het westelijke deel van het Midden-Oosten wordt er vooral met narrow-body vliegtuigen zoals de Boeing 737. Die worden de komende jaren vervangen door de Airbus A320neo en Airbus A321neo. Bij narrow-body vliegtuigen is er sprake van één gangpad en twee rijen met stoelen. De 3-3 stoelindeling is het gangbaarst. Bij narrow-body vliegtuigen houdt KLM in de business class de middelste stoelen vrij.

Op intercontinentale vluchten worden door KLM widebody vliegtuigen zoals de Boeing 777, de Boeing 787 Dreamliner en de Airbus A330 gevlogen. Deze vliegtuigen hebben in de economy class 2 gangpaden en daardoor drie rijen met stoelen. De exacte stoelindeling verschilt per type vliegtuig. Je kunt op websites zoals seatmaps.com en seatguru.com kun je per vliegtuig de exacte stoelindeling zien.

3

Aan boord

KLM is een zogenaamde full-service luchtvaartmaatschappij. Dat betekent dat je aan boord mag rekenen op een drankje, een snack en op langere vluchten op complete maaltijden. In steeds meer vliegtuigen kun je mobiele apparaten zoals smartphones en laptops opladen. Reis je op een intercontinentale vlucht? Dan heb je aan boord van de widebody vliegtuigen de beschikking over een persoonlijk entertainment systeem waarmee je films of series kunt kijken, muziek kunt luisteren, vluchtinfo kunt bekijken en spelletjes kunt spelen. KLM biedt hun reizigers gratis hoofdtelefoons te leen aan. In de hogere reisklassen zijn dat noisecancelling headphones.

Onderweg kun je gebruikmaken van dekens en kussens die door KLM verstrekt worden. Reis je in de World Business Class of de Premium Comfort Class? Dan ontvang je aan het begin van de vlucht een zogenaamde ‘amenity kit’. Hier zitten een aantal producten in die onderweg van pas kunnen zoals een tandenborstel met tandpasta, een slaapmasker en oordoppen.

Reis je in de World Business Class van KLM? Dan kun je je stoel ombouwen tot een flat bed.

4

Gunstig handbagagebeleid

KLM staat bekend om het gunstige handbagagebeleid dat ze voeren. Je hoeft niet bij te betalen om een trolley mee aan boord te nemen, mits deze aan de maximumafmetingen (maximaal 55 x 35 x 25 cm inclusief handgrepen en wielen) voldoen en je in totaal niet boven het maximumgewicht uitkomt.

In de Economy Class mag je 1 stuk handbagage en 1 accessoire meenemen. Het totaalgewicht bedraagt 12 kilogram.

In de Premium Comfort Class mag je 2 stuks handbagage en 1 accessoire meenemen. Het totaalgewicht bedraagt 12 kilogram.

In de Business Class mag je 2 stuks handbagage en 1 accessoire meenemen. Het totaalgewicht bedraagt 18 kilogram.

dingen die je moet weten over het meenemen van handbagage bij KLM

5

Sparen voor gratis vluchten en upgrades

Bij KLM kun je sparen voor gratis vluchten en upgrades. Dit doe je binnen met het frequent flyer programma Flying Blue. Aan dit spaarprogramma kun je gratis deelnemen. Het enige wat je moet doen is jezelf aanmelden via de Flying Blue website en gaan vliegen met KLM. Op basis van de vliegafstanden, reisklasse en deelnemersniveau verdien je ‘miles‘, die je later kunt gebruiken voor gratis upgrades en vliegtickets.

Meer over Flying Blue?

dingen die je moet weten over Flying Blue