5 dingen die je moet weten over teamLab Planets

TeamLab is een internationaal kunstcollectief. Hun samenwerkingspraktijk probeert de samenvloeiing van kunst, wetenschap, technologie en de natuurlijke wereld te navigeren. Door middel van kunst wil de multidisciplinaire groep specialisten, waaronder kunstenaars, programmeurs, ingenieurs, CG-animators, wiskundigen en architecten, de relatie tussen het individu en de wereld en nieuwe vormen van perceptie onderzoeken. TeamLab musea en grootschalige permanente tentoonstellingen zijn onder andere teamLab Borderless en teamLab Planets in Tokyo, teamLab Borderless Shanghai en teamLab SuperNature Macao.

Deze maand bezochten wij teamLab Planets in Tokyo. Een bezoek aan teamLab Planets stond na het zien van beelden op social media hoog op ons verlanglijstje voor onze reis naar Japan. Het was niet zo eenvoudig om op korte termijn nog aan entreetickets voor teamLab Planets in Tokyo te komen. Afgelopen september is teamLab Planets uitgeroepen tot belangrijkste toeristische attractie van Azië bij de World Travel Awards 2023.

TeamLab Planets is een museum waar je door water loopt en een tuin waar je één wordt met de bloemen. Het bestaat uit 4 grootschalige kunstruimtes en 2 tuinen gemaakt door kunstcollectief teamLab.

Wil je teamLab Planets gaan bezoeken als je in Tokyo bent? Op basis van onze eigen ervaringen kunnen we je de 5 dingen vertellen die je moet weten over teamLab Planets in Tokyo.

1

Het is echt de moeite waard

Om misschien wel de belangrijkste vraag meteen te beantwoorden: teamLab Planets is echt de moeite waard. De hype is niet voor niets ontstaan. Een bezoek aan teamLab Planets is een geweldige visuele reis, waarbij verschillende zintuigen geprikkeld worden. Een bezoek aan teamLab Planets is geschikt en leuk voor jong en oud. We kunnen het onszelf bijna niet voorstellen dat iemand een bezoek aan teamLab Planets teleurstellend zou vinden.

2

Entreetickets

De entreetickets voor teamLab Planets worden verkocht op basis van tijdslot. Tickets kosten voor volwassenen 3800 of 4200 yen. Het hogere tarief geldt tijdens het weekeinde, tijdens feestdagen en tijdens speciale periodes zoals de Gouden Week. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar geldt er een kortingstarief van 1500 yen. Voor scholieren van het middelbaar en hoger onderwijs betaal je 2800 yen per persoon.

Vanwege de populariteit zijn de tickets voor teamLab Planets in Tokyo vaak dagen van tevoren al uitverkocht. In ieder geval via de officiële site. Partnersites zoals Tiqets en GetYourGuide hebben vaak nog wel tickets voor teamLab Planets voor dagen of tijden die via de officiële site niet meer verkrijgbaar zijn.

🔗 entreetickets voor teamLab Planets via Tiqets
🔗 entreetickets voor teamLab Planets via GetYourGuide

3

Bezoekinfo

TeamLab Planets is dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00 uur. De laatste entree is om 21:00 uur. Sommige specifieke data is teamLab Planets gesloten. Zo kun je de komende weken teamLab Planets niet bezoeken op woensdag 10 april, op woensdag 8 mei en op woensdag 5 juni.

Op je entreeticket staat een tijdslot vermeld. Binnen dat tijdslot kun je in de rij gaan staan om naar binnen te gaan. Het is niet gegarandeerd dat je daadwerkelijk binnen dat tijdslot naar binnengaat. De wachttijd kan soms wat langer zijn. Houd hier rekening mee als je jouw dag in Tokyo aan het plannen bent.

Een bezoek aan teamLab Planets duurt gemiddeld ongeveer een uur, gerekend vanaf het moment dat je naar binnen mag. Een bezoek kan langer duren, als je uitgebreid wit gaan fotograferen of filmen.

TeamLab Planets is gevestigd op het eiland Toyosu binnen de speciale wijk Koto. Met de taxi reis je vanaf Tokyo station in ongeveer een kwartier naar teamLab Planets. Het openbaar vervoer is een stuk goedkoper en niet eens zoveel langzamer. Met de Yurakucho Line reis je binnen een half uur met de metro vanaf Tokyo Station naar teamLab Planets. De metrorit duurt slechts 7 minuten, vanaf Toyosu Station loop je binnen een kwartier naar teamLab Planets. Vanaf station Shibuya bedraagt de totale reistijd met het openbaar vervoer ongeveer 40 tot 45 minuten en vanaf Shinjuku Station zou je binnen 35 tot 40 minuten naar teamLab Planets moeten kunnen reizen.

4

Je onderbenen gaan nat worden

Je bezoek aan teamLab Planets begint met het uitdoen van je sokken en schoenen. Je voeten gaan gegarandeerd nat worden. Het eerste deel van je bezoek loop je door water. Daar worden je benen tot je enkels nat. Wat later tijdens de route kom je door hoger water heen, waarbij je (bijna) tot je knieën nat zult worden. Dit is goed om te weten, zodat je er met je kledingkeuze rekening mee kunt houden

O ja, er worden binnen teamLab Planets ook spiegels op de grond gebruikt. Draag je een rok of jurk, dan kan het een goed idee zijn om er een broekje onder aan te trekken.

5

Fotograferen en filmen

Binnen teamLab Planets mag je fotograferen en filmen. Er zijn wel restricties. Zo is het maken van professionele opnames niet toegestaan zonder toestemming van teamLab Planets. Fotograferen mag alleen zonder flits. Je mag alleen je smartphone of camera gebruiken. Het mee naar binnen nemen van selfiesticks, statieven of cameratassen is niet toegestaan.

Bij de entree zijn gratis kluisjes beschikbaar om alles in te stoppen wat je niet mee naar binnen mag nemen.