5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen

Van alle steden in België is Antwerpen veruit de populairste bestemming onder Nederlanders én Belgen. De ligging net over de grens zorgt ervoor dat er het hele jaar tal van ‘Hollanders’ de grens over piepen om te winkelen, uit te gaan en om van de bezienswaardigheden van Antwerpen te genieten. Ook Belgen kiezen graag voor Antwerpen als het gaat om een dagje weg. De stad ligt ook voor onze zuiderburen aardig gunstig. En laten we eerlijk zijn: Antwerpen behoort tot de leukste steden van heel België. Als je met de auto naar Antwerpen gaat, hoe zit het dan met parkeren in Antwerpen? Hoe kun je goedkoop parkeren? Zijn er andere dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen?

Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen op een rijtje gezet.

1

Gratis parkeren in Antwerpen wordt steeds lastiger

Ben je op zoek naar een gratis parkeerplekje in Antwerpen? Dat wordt steeds lastiger. De vroeger veel gebruikte gratis parkeerplaatsen in Antwerpen, zoals op de Gedempte Zuiderdokken en de Scheldekaaien, zijn inmiddels op de schop gegaan. De gratis parkeerplekken zijn daarmee komen te vervallen. Gratis parkeren is in de Antwerpse binnenstad daardoor niet meer mogelijk.

Een plek waar je nog wel gratis kunt parkeren is bij bioscoop Kinepolis. Daar kun je zowel op de buitenparking als in de parkeergarage gratis parkeren. Kinepolis ligt niet in het centrum, maar in het noorden van Antwerpen. Je kunt van daaruit met de tram of met de Velo (stadsfietssysteem: lees hier verderop meer over) naar de binnenstad reizen.

2

Met een te vervuilende auto ben je niet welkom in de binnenstad

Reis je met een zwaar vervuilende auto en wil je naar Antwerpen komen? Weet dan dat Antwerpen in 2017 een lage-emissiezone (LEZ) ingesteld heeft. Doel is om de luchtkwaliteit te verbeteren. In 2020 zijn er strengere regels ingesteld en in 2025 worden de normen weer aangepast. Heb je een elektrische auto of een relatief jonge auto die op benzine, aardgas of LPG rijdt? Dan is er geen probleem. Oude benzineauto’s (Euronorm Euro 1 of zonder euronorm) en dieselauto’s die niet aan de Euro 5 of Euro 6-norm voldoen, mogen niet (zomaar) de lage-emissiezone binnenrijden. Anders moet je mogelijk een dagpas kopen. Op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez lees je alles over de LEZ.

3

P+R

Antwerpen kent P+R parkings. Deze ‘Park & Ride’ parkeerplekken liggen aan de rand van de stad. Zo is er recent een gloednieuwe parkeergarage aan de noordkant van Antwerpen geopend: P+R Luchtbal. Het principe van P+R werkt in Antwerpen anders dan in Nederland. In Antwerpen betaal je een zeer laag bedrag om te parkeren op een P+R parking: op dit moment € 1,- voor de eerste 24 uur en € 3,- voor iedere volgende dag. Vervolgens kun je tegen het normale OV-tarief met de tram of bus naar het centrum van Antwerpen reizen.

Voor wie alleen of met z’n tweetjes een dagje naar Antwerpen gaat, kan de P+R een voordelige oplossing zijn. Reis je met 4 mensen of meer? Dan lopen de kosten door de tickets voor de tram al snel op. Het kan dan voordeliger zijn om in de stad te parkeren.

Alle P+R’s liggen buiten de lage-emissiezone (LEZ). Daardoor is het parkeren op een P+R dé oplossing voor wie met een te vervuilende auto naar Antwerpen komt.

4

Betaald parkeren in Antwerpen

In de hele binnenstad van Antwerpen en voor een aantal buurten en wijken buiten het centrum ontkom je er (bijna) niet aan om te betalen om te parkeren. Op zondagen, tijdens feestdagen en in de nacht kun je wel gratis parkeren in Antwerpen.

Wil je parkeren op straat? In het grote delen van de stad moet je zes dagen per week tot 22:00 uur betalen als je op straat parkeert. Een uitzondering is als je maximaal 10 minuten parkeert. Per parkeerzone mag je dagelijks één keer 10 minuten gratis parkeren. Je moet daarvoor wel een parkeersessie starten via de parkeerautomaat op straat of via de app. Op zondagen, tijdens wettelijke feestdagen en in de nacht kun je wel gratis parkeren in de straten van Antwerpen.

Sinds 1 augustus 2023 is het als toerist vrijwel niet meer mogelijk om in een groot deel van het centrum van Antwerpen op straat te parkeren. Parkeren in het gebied binnen de Leien is dan grotendeels voorbehouden aan vergunninghouders.

Het parkeren op straat gebeurt op basis van verschillende parkeertariefzones. De meeste plekken waar toeristen parkeren vallen onder de rode zone. Hier geldt een parkeerlimiet van 3 uur en wordt er een progressief parkeertarief gehanteerd. Het tweede uur is duurder dan het eerste uur. Het derde uur is nog duurder. Hiermee wordt langparkeren op straat ontmoedigd. Betalen van het parkeergeld kan niet met contant geld. Je kunt als Nederlanders betalen met je bankkaart, je creditcard en met sommige parkeerapps zoals Parkmobile. Betalen via SMS of bellen is voor Nederlandse mobiele nummers niet mogelijk.

In de binnenstad zijn er volop parkeergarages te vinden. Vooral en en rond de historische binnenstad en de Meir zijn tal van parkeergarages waar je je auto kunt parkeren. Sommige parking zijn krap. Let daarom goed op eventuele hoogtebeperkingen als je met een hoge auto (bestelbusje) naar Antwerpen komt.

5

Goedkoop parkeren in Antwerpen

De kosten voor parkeren in een parkeergarage kunnen oplopen tot boven de twintig euro voor een dag. Toch zijn er mogelijkheden om goedkoop of in ieder geval goedkoper te parkeren in Antwerpen. Zo bieden sommige parkeergarages voordelige tarieven aan als je vooraf je parkeerplaats reserveert. Bij de parkings van Q-Park heb je speciale parkeerdeals zoals een vast tarief voor een avondje uit of een dagkaart tegen een gunstig tarief.

Een parking die we zelf veel gebruiken is Parking Rijnkaai. Hier betaal je een vast bedrag per parkeerbeurt. Die mag maximaal 24 uur duren. Op dit moment betaal je het lage bedrag van € 6,- per parkeerbeurt. Er staan geen slagbomen bij Parking Rijnkaai. Deze betaalparking is uitgerust met de moderne ANPR-technologie (Automatic Numberplate Recognition). Je moet dat bedrag via de parkeerautomaat bij het begin van de parking voldoen voordat je met de auto het terrein weer verlaat.

Vanaf Parking Rijnkaai kun je in ongeveer 15 minuten naar de binnenstad van Antwerpen wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om een Velo-huurfiets meenemen vanaf het onbemande fietsstation dat tegenover de parking te vinden is aan de Amsterdamstraat.