5 dingen die je moet weten over treinreizen naar Antwerpen

Het alsmaar drukker wordende verkeer, de toenemende parkeerkosten en het gemak waarmee je met de trein kunt reizen, zorgt ervoor dat er steeds eer mensen met de trein naar Antwerpen reizen. De treinverbindingen met de Nederlandse Randstad zijn over het algemeen prima, zeker als je met de hogesnelheidstrein reist. Met de trein naar Antwerpen reizen voorkomt dat je te maken krijgt met de drukte op de snelwegen richting en rond Antwerpen. Op drukkere tijdstippen is het verkeer in Antwerpen vaak rampzalig. Denk bijvoorbeeld aan de spitsuren of tijdens goedbezochte evenementen zoals de kerstmarkt van Antwerpen.

Kostentechnisch kan het reizen per trein ook interessant zijn. Een dagje parkeren in Antwerpen kan je al snel meer dan twintig euro kosten. Tel daar je brandstofkosten bij op en je zult zien dat de treinreis financieel gezien de moeite kan zijn, zeker als je alleen reist.

Stel dat je met de trein naar Antwerpen wilt reizen, wat moet je dan allemaal weten? Wij vertellen jou de 5 dingen die je moet weten als je met de trein naar Antwerpen reist.

1

Welk station?

De meeste toeristen die met de trein naar Antwerpen komen, kunnen het beste uitstappen op Antwerpen Centraal. Dit treinstation ligt in het centrum van Antwerpen. Van hieruit loop je zo naar de bekende winkelstraten, de meeste musea en de belangrijkste bezienswaardigheden van Antwerpen.

Het zuidelijker gelegen Station Antwerpen-Berchem is voor de meeste toeristen niet interessant. Treinstation Antwerpen-Luchtbal, waar de stoptreinen ook stoppen, ligt in het noorden van Antwerpen en is bijna alleen de moeite waard als je naar de nabijgelegen megabioscoop Kinepolis Antwerpen wilt gaan.

2

Goedkope treinkaartjes

Met de trein naar Antwerpen reizen is niet goedkoop. Een retourtje Roosendaal-Antwerpen kost in de 2e klas bij onze eigen NS tegenwoordig € 16,40. Met z’n tweetjes ben je dan € 32,80 kwijt. Voor wie de Nederlandse treintarieven gewend is, is dit een normale prijs. Treinen is in België echter goedkoper dan bij ons.

Als je de auto gratis parkeert bij treinstation Essen – net over de grens – dan kun je van daaruit op diezelfde trein stappen met een kaartje dat je bij de Belgische NMBS koopt. Je betaalt dan slechts € 10,60 voor een treinticket. Een Weekend Ticket is nog goedkoper: voor slechts € 6,60 per persoon reis je retour tussen vrijdag 19 uur en zondagnacht.

Reis je vanuit een station in Nederland? Dan is het vaak voordeliger om twee enkeltjes te kopen. De reis naar Antwerpen doe je met een Nederlands enkel treinkaartje (via NS International). De terugreis boek je via de Belgische NMBS of je koopt je treinkaartje op het station in Antwerpen.

3

Verder reizen binnen Antwerpen

Je bent in Antwerpen uit de trein gestapt. Hoe reis je dan verder? Als je in de Antwerpse binnenstad moet zijn, dan is het prima te doen. Qua openbaar vervoer is er de tram, de bus en de pre-metro. Deze ondergrondse trein brengt je o.a. naar de historische binnenstad en naar de wijk Linkeroever, aan de andere kant van de Schelde.

Erg handig zijn de stadsfietsen van Antwerpen. Het VELO-fietssysteem laat je door heel de stad fietsen bij onbemande stations ophalen en weer inleveren.

4

Let op de tijden

Ben je een gezellige dag in Antwerpen aan het spenderen en moet je met de trein terug? Houd dan goed in de gaten wanneer de laatste trein terug vertrekt. In het geval van de trein richting Essen en Roosendaal is dat vroeger dan je misschien zou denken: rond 23:00 uur in de avond, ook tijdens het weekeinde.

Voor de rit naar Breda is het nog vroeger: de laatste trein richting Breda vertrekt al rond 22:00 uur ’s avonds. Mis je die, dan kun je pad rond 7:00 uur in de ochtend op de trein stappen.

5

Reserveer op tijd

Er rijden maar twee treinlijnen vanuit Nederland naar Antwerpen. De lijn Amsterdam-Rotterdam-Breda-Antwerpen-Brussel is de belangrijkste en drukste treinverbinding met Antwerpen. Het is op momenten zelfs zo druk op deze route, dat je alleen maar met een gereserveerd ticket kunt reizen. Wil je met de trein via Breda naar Antwerpen reizen, reserveer dan je treinticket via de site van NS International.