5 dingen die je moet weten over handbagage meenemen bij Transavia

Ga je met Transavia vliegen en wil je handbagage meenemen? Dan is het handig om te weten wat je wel en niet mee mag nemen, hoeveel gewicht je maximaal mee mag nemen en wat de maximale afmetingen van tassen, rugzakken en trolleys zijn die je bij Transavia aan boord mee wil nemen. Sinds dat je bij Transavia moet betalen voor het meenemen van ruimbagage, zie je dat het aantal koffers dat het ruim in gaat sterk afgenomen is en passagiers steeds vaker met alleen maar handbagage reizen. Helaas is de ruimte in de overhead lockers van de Transavia vliegtuigen beperkt. Mede daarom hanteert Transavia – net als andere luchtvaartmaatschappijen – regels en richtlijnen met betrekking tot het meenemen van handbagage.

Om ervoor te zorgen dat jij als (mogelijke) passagier geen problemen krijgt met het meenemen van handbagage aan boord van een Transavia-vlucht, hebben wij de belangrijkste dingen die je moet weten over het meenemen van handbagage aan boord bij Transavia voor je op een rijtje gezet. Fijne vlucht!

1

Handbagage + accessoire

Je mag bij Transavia 1 stuk handbagage gratis meenemen. Onder handbagage wordt sinds 3 april 2024 een handtas, een (bescheiden) rugzak, een laptoptas of een cameratas verstaan die niet groter is dan 40 x 30 x 20 centimeter en dus onder de stoel voor je past. Sinds 3 april 2024 dien je grotere stuks cabinebagage (wat niet onder de stoel past) te reserveren, wat minstens 10 euro per enkele reis kost. De prijs verschilt per vlucht. Heb je het max-tarief geboekt? Dan mag je cabinebagage gratis mee.

Behalve je handbagage en/of accessoire mag je ook altijd een paraplu, wandelstok en 1 tas met duty free items meenemen aan boord van een Transavia-vliegtuig.

2

Gewicht en afmetingen

Voor je cabinebagage geldt er een maximum afmeting van 55 x 35 x 25 centimeter. Past jouw trolley of tas niet binnen deze afmetingen, dan kan het niet als cabinebagage mee.

Voor de handbagage (voorheen: accessoire) geldt er maximum afmeting van 40 x 30 x 20 centimeter. Dit is compact genoeg om onder de stoel geplaatst te worden.

Het totale gewicht wat je aan boord mee mag nemen is 10 kilo. Dat kan 1 stuk cabinebagage zijn van tien kilo of als je ook handbagage meeneemt, dan mag het gezamenlijke gewicht niet meer dan 10 kilo zijn.

3

Gegarandeerd mee

Handbagage van maximaal 40 x 30 x 20 centimeter mogen altijd mee, omdat die onder de stoel voor je geplaatst kunnen worden. Voor de grotere stuks handbagage (o.a. trolleys) is er een maximumcapaciteit van ongeveer 70 stuks per vliegtuig. Meer past er niet in de bagagebakken boven de stoelen.

Dat betekent dat de eerste betalende zeventig passagiers die met trolleys of andere grotere cabinebagage reizen, hun handbagage mee kunnen nemen aan boord.

Wil je zeker weten dat jij jouw handbagage mee kunt nemen aan boord? Boek dan een Transavia vliegticket tegen het Max-tarief of reserveer tegen betaling vooraf je plekje voor de cabinebagage. Die optie is beperkt beschikbaar. In beide gevallen dien je op tijd bij de gate aanwezig te zijn en mag je via ‘priority boarding’ eerder aan boord gaan.

4

Kleine tassen onder de stoel

In principe wordt er van je verwacht dat je accessoires en kleine stuks handbagage onder de stoel voor je plaatst. Mochten zowel je handbagage en je accessoire afzonderlijk klein genoeg zijn voor plaatsing onder de stoel, maar gezamenlijk niet, dan hoef je er natuurlijk maar eentje onder de stoel te plaatsen.

Het beleid van ‘kleine tassen onder de stoel‘ wordt nadrukkelijker gehanteerd bij vollere vluchten en op routes waarvan men inschat dat er relatief veel trolleys meegenomen (kunnen) worden. Dat is steeds vaker wel het geval.

5

Niet alles mag mee

Reis je met alleen maar handbagage? Houd je dan aan de geldende regels met betrekking tot wat je wel en niet mee mag nemen. Het aantal mensen dat denkt dat je bijvoorbeeld gewoon een nagelvijl, scheermesjes of een nagelschaartje mee mag nemen aan boord, blijkt tijdens de veiligheidscontroles best groot te zijn. Houd ook goed de regels met betrekking tot het nemen van vloeistoffen in de gaten. Op Nederlandse luchthavens zoals Schiphol en Eindhoven Airport is men op dit moment soepeler, maar voor de terugvlucht geldt dat vaak niet.