5 dingen die je moet weten over creditcards

De creditcard is onder Nederlanders flink ingeburgerd als betaalmiddel. In Nederland zelf worden de creditcards niet zoveel gebruikt. Dat is vooral te danken aan de uitstekende betaalpassen van onze eigen banken. Veel mensen zien het extra nut van het betalen met een creditcard in Nederland niet in. Voor de winkeliers is dat fijner, want die betaalt over transacties die met creditcards voldaan worden vaak aanzienlijk hogere transactiekosten dan wanneer er met de gewone pinpas betaald wordt.

Door het frequenter en steeds vaker verder reizen, is het gebruik van een creditcard bij een groter deel van de Nederlandse bevolking inmiddels normaal geworden. De toenemende globalisering, waardoor Nederlanders steeds vaker naar het buitenland reizen, is niet de enige belangrijke reden dat het creditcardgebruik flink toegenomen is. De explosieve groei van het online winkelen heeft eveneens substantieel bijgedragen aan de groeiende populariteit van creditcards. Inmiddels worden er in Nederland ongeveer 14 tot 15 miljoen creditcards gebruikt. Vijf jaar geleden lag dat aantal nog onder de dertien miljoen.

Iedereen weet wel dat creditcards een betaalmiddel zijn. Maar wat valt er nog meer te vertellen over creditcards? Wat is er handig of zelfs essentieel om te weten over creditcards en het betalen met creditcards? Je leest het hier in de 5 dingen die je moet weten over creditcards.

1

De meest gebruikte creditcards

Niet iedere winkel, hotel, horecazaak of andere bedrijf accepteert iedere soort creditcard. Mastercard en Visa zijn de bekendste en meest gebruikte creditcards in Nederland. Samen hebben deze twee merken in Nederland een marktaandeel van meer dan negentig procent. De populariteit is vooral te danken aan het feit dat Mastercard en Visa door veel bedrijven in Nederland (ongeveer 70 tot 75 procent) geaccepteerd worden en dat de grote banken vooral met deze twee merken samenwerken.

De nummer drie in Nederland is American Express. De creditcards van Amex – zoals American Express ook wel genoemd wordt – hebben een marktaandeel van ongeveer vier procent. De American Express wordt geaccepteerd door ongeveer 40% van alle bedrijven in Nederland. American Express heeft een kleiner acceptatienetwerk dan Mastercard en Visa, maar wordt wel geaccepteerd door veel grote bedrijven, zoals hotels, luchtvaartmaatschappijen en online retailers.

De nummers vier en vijf in Nederland zijn de creditcards van Diners Club en JCB. Zij spelen een marginale rol in ons land.

2

Niet iedereen kan een creditcard krijgen

Je komt niet altijd in aanmerking voor een creditcard. Om een creditcard aan te kunnen schaffen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen verschillen per creditcardmaatschappij. Over het algemeen moet je minimaal 18 jaar oud zijn, een vast inkomen hebben en een goede kredietgeschiedenis hebben. Voor creditcards met hogere bestedingslimieten of zelfs zonder limiet geldt er vaak een inkomenseis.

Voor de exclusiefste creditcards komen vaak alleen de rijkere mensen en VIP’s in aanmerking. Denk aan de American Express Centurion Card (ook wel bekend als de Black Card). Het bedrijf maakt de exacte vereisten om een uitnodiging te ontvangen om de kaart te dragen niet bekend. De Centurion Card is geslagen uit geanodiseerd titanium, met een laser gegraveerd en geaccentueerd met roestvrij staal. Deze kaart heeft geen vooraf ingestelde kredietlimiet. Het wordt beschouwd als een statussymbool onder de welgestelden.

3

Creditcard of debetkaart

In Nederland wordt de creditcard vooral gebruikt als betaalmiddel met een beperkte uitstel van betaling. Ongeveer de helft van de creditcardbetalingen wordt binnen een maand door de klant betaald. De andere helft van de Nederlanders gebruikt de creditcard daadwerkelijk als kredietkaart, waardoor ze rente betalen over het uitstaande saldo. Die rente kan relatief hoog zijn.

De creditcardmaatschappijen geven ook zogenaamde debetcards uit. Bij een debetkaart wordt het geld dat je uitgeeft, direct afgeschreven van je bankrekening. Ook in Nederland worden debetcards uitgegeven door bedrijven zoals Mastercard en Visa. Deze debetcards worden gekoppeld aan een bankrekening en het bedrag van aankopen wordt direct van de bankrekening afgeschreven.

4

Borg staan beïnvloedt de limiet

Creditcards worden niet alleen gebruikt om aankopen mee te betalen. Ze worden ook gebruikt om een reservering te waarborgen of om borg te staan voor bijvoorbeeld autohuur. Goed om rekening mee te houden is dat er bij borgstellingen vaak een reservering gemaakt wordt. Die gaat ten koste van je limiet. Die reservering wordt vaak pas na enkele dagen of soms weken weer vrij gegeven, waarna je limiet weer toeneemt.

In het geval dat je meerdere borgstellingen uit hebt staan, gaat het gezamenlijke bedrag af van je limiet. Als je gaat rondreizen kan de grens van je limiet door de borgstellingen bereikt worden. Kijk daarom voorafgaand aan een vakantie of je je limiet (tijdelijk) moet verhogen. Regel dit ruimschoots voor vertrek.

5

Extra voordelen

Creditcards bieden vaak extra voordelen. De voordelen worden groter of meer naarmate je een duurdere creditcard neemt. Daar staat meestal wel hogere jaarlijkse kosten tegenover. Extra voordelen die je met een creditcard kunt hebben zijn bijvoorbeeld een spaarprogramma, een reisverzekering, een conciergedienst en toegang tot exclusieve evenementen.

Creditcards die zich richten op reizigers kunnen bijvoorbeeld gratis toegang tot luchthavenlounges bieden of een hogere reisverzekering bieden. Sommige creditcards hebben een speciale kaart die gekoppeld is aan een luchtvaartmaatschappij. Zo kunnen bezitters van een American Express Flying Blue creditcard extra voordelen krijgen bij KLM, bijvoorbeeld in de vorm van het krijgen van XP om sneller een bepaald niveau binnen dit frequent flyer programma te kunnen krijgen.