5 dingen die je moet weten over Bo-Kaap

Bo-Kaap staat hoog in de lijstjes van dingen die je gezien moet hebben als je in Kaapstad bent. Deze etnische wijk ligt aan de voet van Signal Hill en heeft een bruisende energie die onmogelijk te negeren is. Bo-Kaap is een etnische wijk die ook wel bekend staat als de “Malay Quarter”. De wijk verbaast bezoekers met haar snoepkleurige huizen, rijke geschiedenis en unieke culturele mix. Het zijn vooral de gekleurde huizen die Bo-Kaap de uitstraling geven die een enorme aantrekkingskracht op toeristen heeft.

Influencers en fotografen bezoeken Bo-Kaap vooral vanwege het fotogenieke uiterlijk. Dat brengt wel het nadeel met zich mee dat het lastig kan zijn om goede foto’s te maken zonder dat er andere personen in beeld staan, al dan niet poserend voor hun fotograaf (of een selfie maken).

Over Bo-Kaap kun je voldoende lezen in reisgidsen en andere publicaties over Kaapstad. Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over Bo-Kaap voor je samengevat.

1

Bo-Kaap bezoeken

Je kunt Bo-Kaap zelfstandig bezoeken of tijdens een tour bezoeken. Je hebt excursies die specifiek gericht zijn op Bo-Kaap, maar er zijn ook stadswandelingen en fietstours waarbij Bo-Kaap onderdeel is van de hele tour. Zo is Bo-Kaap een vast onderdeel van de georganiseerde fietstocht “Kaapstad Fietstour: de Highlights” die door Baja Bikes in Kaapstad georganiseerd wordt.

Wil je op eigen houtje naar Bo-Kaap gaan? Zowel vanuit het centrum van Kaapstad en de onder toeristen populaire wijk Green Point kun je wandelend of fietsend naar Bo-Kaap gaan. Met de huurauto kan ook. Je kunt je auto meestal prima parkeren in Bo-Kaap. De vrijwillige parkeerwachten die je mogelijk assisteren geef je een kleine fooi.

Nog een tip: bezoek Bo-Kaap alleen maar tijdens daglicht. Zodra de avond valt, zijn de toeristen uit de straten verdwenen en is het in Bo-Kaap minder veilig. De enige manier om Bo-Kaap in de avond veilig te bezoeken, is als je dat binnen een grotere groep doet.

2

Een reis door de geschiedenis

Bo-Kaap heeft de grootste concentratie gebouwen van voor 1840 in Zuid-Afrika. Tijdens een bezoek aan Bo-Kaap reis je dus eeuwen terug in de tijd. Bewonder de Kaaps-Hollandse bouwstijl, gekenmerkt door zadeldaken, dikke muren en schuiframen. Mis vooral de Auwal Moskee niet. Dit in 1798 gebouwde geloofsgebouw is de oudste moskee in Zuid-Afrika en mag als een levend bewijs van het rijke erfgoed van de gemeenschap beschouwd worden.

3

De gekleurde huizen

De gekleurde huizen vormen het meest opvallende kenmerk van Bo-Kaap. De traditie van fel beschilderde huizen begon hier in de 19e eeuw toen bewoners, bevrijd uit de slavernij, hun huizen mochten personaliseren. Elke unieke kleur symboliseert hoop, vreugde en culturele identiteit. Er is echter een onuitgesproken etiquette: bewoners houden zich meestal aan specifieke kleurenpaletten om de algehele harmonie van het straatbeeld te waarborgen.

4

Respecteer de bewoners en hun eigendommen

Vergeet niet dat je tijdens een wandeling door Bo-Kaap niet alleen een toeristische bestemming bezoekt; je betreedt een woonwijk met zijn eigen gewoonten en gevoeligheden. Let op het geluidsniveau, vooral tijdens gebedstijden. Kleed je bescheiden en respecteer de waarden van de moslimgemeenschap. Blokkeer geen deuropeningen of privéruimtes en raak de huizen niet aan zonder toestemming. Zet geen bewoners ongevraagd op de foto of video. Door verantwoord toerisme te beoefenen, zorg je voor een positieve ervaring voor zowel jezelf als de bewoners.

5

Ontdek de culinaire kant van Bo-Kaap

Dompel jezelf onder in de levendige smaken van de culinaire scene van Bo-Kaap. Verken de markt op zaterdagochtend in Wale Street, waar het wemelt van de verse producten, kruiden en plaatselijke delicatessen. Proef de Kaap-Maleise keuken, die wordt gekenmerkt door aromatische curry’s, samosa’s en geurige kruiden. Je kunt in Bo-Kaap goed en goedkoop snacken bij lokale tentjes.

Wil je leren hoe je de lekkernijen uit Bo-Kaap zelfs kunt maken? Neem dan deel aan een kookworkshop. Dat kan bijvoorbeeld bij Faeeza’s Tea Garden. Daar worden dagelijks om 11:00 uur kooklessen gegeven. Dat gebeurt niet in een professionele keuken, maar gewoon bij inwoners thuis. Reserveren kan via telefoonnummer 072 120 3710.