5 dingen die je moet weten over de fietstours van Baja Bikes

Als je recent in het buitenland aan een georganiseerde fietstour deelgenomen hebt, dan is de kans aanzienlijk dat je deze excursie geboekt hebt via Baja Bikes. Dit door Nederlanders opgerichte bedrijf is uitgegroeid tot de grootste Europese aanbieder van fietstours met gids. Naar eigen zeggen fietsen er jaarlijks 400.000 Nederlanders mee met Baja Bikes tijdens hun vakantie of stedentrip. Dat doen ze inmiddels op meer dan 200 bestemmingen wereldwijd.

Het bedrijf is ooit begonnen in Barcelona. Daar startten twee Nederlanders met een duidelijk concept: leuke fietstours in het Nederlands door Barcelona waarbij ze Nederlanders hun geliefde lieten zien in ongeveer 3 uur, lekker ontspannen op de fiets. Dit concept is nog steeds het meest succesvolle product van Baja Bikes: in een paar uur tijd de hoogtepunten van verschillende steden bekijken. Populaire steden zijn – naast Barcelona – Europese steden zoals Parijs, Berlijn, Rome, Praag en Brussel. Deze zogenaamde ‘highlights tours’ zijn duurzaam, boeiend en niet te intensief. Iedereen met een redelijke basisconditie moet aan zo’n fietstocht deel kunnen nemen.

Op de website van Baja Bikes vind je veel informatie over Baja Bikes hun fietstours en hun andere producten zoals wandeltours terug. Wij hebben als reguliere klanten van Baja Bikes de vijf dingen voor je op een rijtje gezet die je volgens ons moet weten over de fietstours van Baja Bikes.

1

Baja Bikes werkt altijd met lokale partijen

Toen Baja Bikes in 2005 begon, voerden zij de fietstours zelf uit. Op het moment dat ze op nieuwe bestemmingen operationeel werden, deden ze dat in samenwerking met partners. In 2011 is Baja Bikes gestopt met het zelf uitvoeren van de fietstours. In plaats daarvan werken ze overal samen met lokale bedrijven. Ze zijn niet zomaar verkopers van fietstochten. Er is sprake van een heuse samenwerking, waarbij Baja Bikes de fietstochten samen met de partners samenstelt en eisen stelt aan de kwaliteit. Regelmatige kwaliteitscontrole en goede communicatie moeten ervoor zorgen dat iedere fietstour voldoet aan de kwaliteitseisen die Baja Bikes stelt.

2

Verplicht reserveren

Als je wilt deelnemen aan een fietstocht van Baja Bikes, dan zul je je plekje moeten reserveren. Dat doe je in 99% van de gevallen gewoon online via de website van Baja Bikes. Zonder reservering kun je niet deelnemen. Er zijn meerdere redenen waarom reserveren verplicht is bij Baja Bikes. De belangrijkste reden is dat ze in moeten kunnen schatten hoeveel gidsen ze nodig hebben. Op het moment dat de groep deelnemers te groot wordt, splitsen ze die op en hebben ze een extra gids nodig. Die moeten ze in kunnen plannen. Men moet verder weten hoeveel fietsen er nodig zijn.

3

Betalen, verzetten en annuleren

Je kunt deelname aan de georganiseerde fietstours niet online betalen. Je betaalt pas ter plaatse, bij aanvang van de tocht. Kijk goed naar de voorwaarden van de specifieke tour. Vaak kun je alleen maar contant afrekenen. Daar moet je dan wel rekening mee houden.

Is je vlucht geannuleerd, gaat je reis niet door of wil je de reeds gereserveerde fietstocht om een andere reden annuleren. Dat kan. Je mag deelname aan een fietstocht gratis annuleren of verzetten.

4

De fietsen

Je mag er van uit gaan dat je altijd met een veilige degelijke fiets op pad gestuurd wordt, die helemaal geschikt is voor de wegen waar je op gaat fietsen en verder voldoet aan alle wettelijke eisen die lokaal aan de fiets gesteld worden. In het geval van een MTB-tour krijg je een goede mountainbike mee. Bij de e-bike-tours is het gebruik van een e-bike (een fiets met elektrische trapondersteuning) inbegrepen. Bij andere fietstours is het soms mogelijk om tegen een meerprijs een e-bike mee te krijgen.

Neem je kinderen mee tijdens een fietstour? Kijk dan bij de betreffende tour of kinderfietsen beschikbaar zijn of dat je voor jongere kinderen een fiets met kinderzitje kunt krijgen. Sommige fietstours, zoals de zeer populaire tocht ‘Naar Berlijn met kinderen‘, is speciaal bedoeld voor ouders die met hun kinderen een leuke tocht willen maken.

5

Nederlandstalige gidsen

Veel van de fietstours die Baja Bikes aanbiedt, zijn onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. Dat kan een daar woonachtige Nederlanders of Belg zijn. Soms is het een buitenlandse gids die de Nederlandse taal aangeleerd heeft. Verder biedt Baja Bikes tal van fietstours met Engelstalige gids aan. Op sommige bestemmingen is dat de enige optie. Voor de meeste Nederlanders is dat geen probleem. Een aantal fietstours wordt ook met Duitstalige gidsen uitgevoerd. Voor wie enigszins Duits verstaat, begrijpt en spreekt, zou dat een optie kunnen zijn als de Nederlandstalige en/of Engelstalige tours niet (meer) beschikbaar zijn.