5 dingen die je moet weten over Signal Hill

Signal Hill is een van de heuvels in Kaapstad die ten noorden van de beroemde Tafelberg ligt. Als je frontaal vanuit het centrum van Kaapstad naar de Tafelberg kijkt, dan ligt Signal Hill rechts van de Tafelberg. De hogere berg Lion’s Head ligt nog tussen Signal Hill en de Tafelberg in. Signal Hill wordt ook wel Lion’s Rump genoemd. Dat is vanwege de gelijkenis van de heuvel met de rug van een liggende leeuw. De heuvel heeft een langgerekte, ronde vorm met een uitgesproken piek aan één kant, wat net als de rug van een leeuw met een kop met manen lijkt.

De naam Signal Hill heeft een andere herkomst. De heuvel werd gebruikt als uitkijkpost door de Khoisan, de Nederlandse kolonisten en de Britten. In 1806 werd er een seizoensgebonden semafoor op de heuvel geplaatst, die later werd vervangen door een telegraaflijn. In 1849 werd er een kanon op de heuvel geplaatst om de tijd te signaleren.

Tegenwoordig vertolkt Signal Hill vooral een toeristische rol binnen Kaapstad. Je kunt hier wandelen, van het uitzicht genieten of een tandemsprong met een ervaren paraglider doen. Signal Hill is een van de toplocaties in Zuid-Afrika voor paragliding.

Over Signal Hill valt van alles te vertellen. Wij beperken ons tot de 5 dingen die je volgens ons moet weten over Signal Hill en het bezoeken van Signal Hill.

1

Signaalheuwel in het Afrikaans

Signal Hill heet op z’n Afrikaans Signaalheuwel. En nee, dat ie geen spelfout. Je ziet in het Afrikaans, dat grotendeels voortgevloeid is uit het Nederlands, wel vaker dat er een W in plaats van een V gebruikt wordt. Signaalheuwel met een ‘w’ is daarom correct. In het Nederlands is het de Signaalheuvel.

2

Zonsondergang

Signal Hill wordt vooral bezocht om aan het einde van de dag naar de zonsondergang te komen kijken. Ruim een uur voor het moment dat de zon ondergaat neemt de drukte toe op Signal Hill. Bij goede weersomstandigheden is het vanzelfsprekend drukker, zeker als het zomer is. Het aantal parkeerplaatsen bovenop Signal Hill is beperkt. Zodra die plekken weg zijn, worden de auto’s langs de kant van de toegangsweg geparkeerd. Daarna zul je nog tenminste enkele minuten moeten lopen totdat je bij de beste plekken voor de sunset arriveert.

Heb je geen huurauto ter beschikking? Dan kun je met de Sunset Tour van CitySightseeing Cape Town (de hop-on-hop-off bus van Kaapstad) op het juiste moment naar boven gaan om daar te genieten van de zonsondergang.

3

Mooi uitzicht op de Tafelberg

Voor het beste uitzicht op de Tafelberg moet je niet op de Tafelberg zijn. Vanuit V&A Waterfront heb je een mooi uitzicht op deze beroemde berg met zijn vlakke top en vanaf het Bloubergstrand mag je genieten van een gaaf zicht op de Tafelberg, Signal Hill, Lion’s Head en de Devil’s Peak.

Signal Hill biedt dankzij de hoogte en het grotendeels vrije zichtveld een mooi uitzicht op de Tafelberg. Vlak bij de hoogste parkeerplaats op Signal Hill staat zelfs een geel frame, dat als fotolijst kan dienen om de Tafelberg te fotograferen.

Voor de zonsondergang ligt de Tafelberg net iets te ver richting het zuiden om de zon en de Tafelberg in één foto te krijgen. Heb je een lens met een flinke groothoek, dan zou het wel moeten lukken.

4

Met de auto

Wil je Signal Hill met de auto bezoeken? Er is één toegangsweg en die vind je aan de zuidkant van Signal Hill. De Signal Hill begint vanaf hetzelfde kruispunt als waar de Tafelberg Road start. De totale weg heeft een lengte van 3,5 kilometer en eindigt bij het parkeerterrein dat zich bovenop Signal Hill bevindt. Onderweg zijn er meerdere plekken waar je kunt stoppen of parkeren om van het uitzicht te genieten.

Wil je met Google Maps naar de parkeerplaats navigeren? Dan kun je het beste Cape Hope Paragliding als bestemming opgeven.

5

Wandeling naar Lion’s Head

Vanaf Signal Hill kun je naar de ernaast gelegen Lion’s Head wandelen. Deze wandeling start op het parkeerterrein en loopt parallel aan de Signal Hill Drive. De terugweg voert je over het Lion’s Head Path. De totale lengte is 4,2 kilometer en zou voor geoefende wandelaars ongeveer anderhalf uur in beslag moeten nemen. Onderweg moet je 219 hoogtemeters overbruggen.

Goede (wandel)schoenen zijn aanbevolen voor deze wandeling. Vergeet niet om voor onderweg voldoende water mee te nemen, zeker als je deze hike op een zomerdag gaat doen.