5 dingen die je moet weten als je vanaf Eindhoven Airport vliegt

Nederland telt meerdere vliegvelden die dienst doen als internationale luchthaven. Schiphol is de grootste en meest bekende luchthaven van Nederland. In Noord-Brabant, ten westen van de stad Eindhoven, ligt de nummer twee luchthaven van het land: Eindhoven Airport. Deze luchthaven is uitgegroeid tot een druk vliegveld van waaruit jaarlijks miljoenen passagiers hun vliegreis beginnen. Eindhoven Airport is vooral geliefd als vliegveld voor vakantiereizen. Daarnaast wordt een redelijk deel van de vliegtuigstoelen gevuld door zakenreizigers die met low cost airlines naar tal van bestemmingen binnen Europa te vliegen.

Heb je een vakantie of vlucht geboekt waarbij je vanaf Eindhoven Airport vliegt? Ben je van plan om vanaf Eindhoven Airport te vliegen en wil je eerst weten wat je als passagier mag verwachten? Wij helpen je met deze 5 dingen die je moet weten als je vanaf Eindhoven Airport vliegt.

1

Zo kom je op Eindhoven Airport

Eindhoven Airport ligt aan de westelijke kant van Eindhoven. De luchthaven ligt vlak bij snelweg A2, waardoor het prima met de auto bereikbaar is. Voor wegbrengers en ophalers is er via de Kiss & Ride de gratis optie om maximaal 15 minuten met de auto vlak bij de terminal te stoppen. Kom je met de eigen auto, dan zul je die tegen betaling moeten parkeren.

Lees de 5 dingen die je moet weten over parkeren bij Eindhoven Airport

Met het openbaar vervoer is de bus de enige manier om bij Eindhoven Airport te komen. Er is geen spoor-, metro- of tramverbinding. Wil je met de trein naar Eindhoven Airport reizen, dan moet je bij treinstation Eindhoven CS uitstappen. Vanaf het station kun je met de bus of taxi naar het vliegveld reizen. Dat kan met buslijn 400 of 401. De busrit duurt ongeveer 20 minuten. Houd er rekening mee dat deze bussen ’s nachts niet rijden. Via de OV-planner kun je de actuele tijden bekijken.

2

De terminal is 's nachts gesloten

Eindhoven Airport kent geen nachtvluchten. Vandaar dat de terminal van Eindhoven Airport ’s nachts gesloten is. De luchthaven is geopend vanaf 4:30 uur in de ochtend. Dat betekent niet dat alle winkels en horecazaken ook meteen openen. Een kop koffie of een broodje halen zal op dit tijdstip geen probleem zijn.

Het advies is om ongeveer 2,5 tot 3 uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Dan zou het geen probleem moeten zijn om de vlucht te halen.

3

Procedures

Op het moment dat je bij de terminal gearriveerd bent, zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden.

[1] Ten eerste moet je ingecheckt zijn. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen, zoals Transavia en Ryanair, kun je vooraf online inchecken. Heb je dat nog niet gedaan, dan kun je dat via de Self Service Check-in balies doen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je niet zelf inchecken en moet je dat op de luchthaven bij de balie doen. Daar check je meteen je ruimbagage in.

[2] Als je zelf ingecheckt hebt en ruimbagage in wilt checken, dan doe je dat bij de Bagage Drop Off plekken die duidelijk herkenbaar in de terminal aanwezig zijn. Reis je met alleen handbagage, dan kun je deze stap overslaan.

[3] De veiligheidscontrole is de volgende stap. Alleen passagiers mogen naar het deel toe waar de veiligheidscontroles plaatsvinden. Vandaar dat je eerst je boardingpass moet scannen om verder te gaan. Daarna kun je richting de scans lopen die gebruikt worden om passagiers en hun spullen te controleren. Volg de aanwijzingen op de borden en van het beveiligingspersoneel op om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

[4] Na de veiligheidscontroles volgt er mogelijk een paspoortcontrole. Voor reizen naar bestemmingen die niet onder het Schengen-verdrag vallen heb je een geldig reisdocument nodig.

[5] Ben je door alle controles heen? Dan is het zaak om op tijd naar de vertrekkende gate te gaan. Gelukkig is Eindhoven Airport niet al te groot, waardoor het maximaal 5 minuten lopen zal zijn voor je bij je gate bent.

[6] Op het moment dat het vliegtuig gereed is om te boarden, zal het boardingsproces gestart worden. Het boarden geschiedt op de manier zoals het grondpersoneel dat aangeeft. Voor het boarden heb je je boarding pass nodig. Mogelijk moet je je identificeren door middel van een ID-kaart of paspoort.

4

Geen vliegtuigslurf

Eindhoven Airport heeft een moderne terminal die voldoende faciliteiten heeft. Wat wel ontbreekt, zijn vliegtuigslurven waardoor je het vliegtuig in kunt lopen. Op het moment dat je het vliegtuig in moet stappen, zul je via de vertrekgate naar buiten gaan om van daaruit naar het vliegtuig te lopen. Dat zijn geen grote afstanden en een groot deel van de wandeling is overdekt, maar je moet dus wel naar buiten. Goed om rekening mee te houden wat betreft je reiskleding.

5

Assistentie nodig?

Ben je mindervalide en heb je assistentie nodig op de luchthaven en bij het aan boord (of van boord) gaan van het vliegtuig? Regel dan op tijd assistentie. Doe dat tenminste 48 uur voor vertrek of aankomst. Indien nodig zijn er rolstoelen beschikbaar voor gebruik op de luchthaven. Op deze pagina lees je alles over assistentie op Eindhoven Airport.