5 dingen die je moet weten over parkeren bij Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is het grootste regionale vliegveld van Nederland. Het vliegveld heeft twee functies: het fungeert als een militaire vliegbasis en het wordt gebruikt voor de burgerluchtvaart. In die rol heeft Eindhoven Airport de laatste decennia een flinke groei meegemaakt. In 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, was het aantal passagiers opgelopen naar ruim 6,5 miljoen.

Veel van de passagiers die vanaf Eindhoven Airport vliegen, komen met de auto naar de luchthaven toe. De matige verbindingen met het openbaar vervoer (Eindhoven Airport heeft geen treinstation) zorgen ervoor dat de automobiel vak als beste optie gezien wordt. Een deel van de passagiers laat zich door derden met de auto bij Eindhoven Airport afzetten en ophalen. De rest van de met de auto komende passagiers parkeert de auto bij of in de buurt van Eindhoven Airport.

Stel dat je met de auto naar Eindhoven Airport komt en deze wilt parkeren. Wat moet je dan weten als je je auto zo goed en/of zo goedkoop mogelijk een parkeerplekje wilt geven?

1

Gratis parkeren voor wegbrengers

Kom je iemand wegbrengen of ophalen bij Eindhoven Airport? Dan kun je maximaal 15 minuten gratis parkeren. Dat kan per auto maximaal één keer per dag. De Kiss & Ride-optie is onderdeel van parkeergarage P1, die zich direct voor de terminal van Eindhoven Airport bevindt. Voor de Kiss & Ride strook is de maximale doorrijhoogte 2,40 meter. Voor de rest van parkeergarage P1 geldt een maximale hoogte van 2 meter.

2

Vier verschillende parkings

Op Eindhoven Airport heb je vier officiële parkings: P1 Gold, P3 Silver, P4 Bronze+ en P5 Bronze. In alle gevallen hoef je niet ver te lopen totdat je in de terminal bent. De looptijd bedraagt respectievelijk 1, 5, 7 en 7 minuten.

P1 Gold is vooral bedoeld voor kort parkeren en is een parkeergarage. Wie langer parkeert, betaalt relatief veel voor de parkeerplaats. Je staat dan wel recht tegenover de terminal.

P3 Silver is een parkeerterrein voor lang parkeren. Omdat het in de open lucht is, geldt hier geen maximumhoogte. Daardoor is P3 prima geschikt voor bestelbusjes.

P4 Bronze+ is een parking voor lang parkeren. Het grootste deel van deze parkeerplekken bevinden zich in de overdekte parkeergarage. De maximale doorrijhoogte voor P4 is 2,10 meter.

P5 Bronze is een parkeerterrein dat aan de noordoostelijke zijde van de luchthaven ligt. Hier sta je in de open lucht. Daardoor geldt er geen maximale hoogte. P5 Bronze is de goedkoopste officiële parking van Eindhoven Airport.

3

Met de elektrische auto

Wil je je elektrische auto bij Eindhoven Airport parkeren en deze tegelijkertijd opladen? Dat is alleen mogelijk in parkeergarage P1. Dat is meteen de duurste parkeergarage. Als je goedkoper wilt parkeren, overweeg dan of je de auto op parking P3, P4 of P5 te parkeren zonder dat je de auto op laat laden.

4

Reserveren verplicht voor lang parkeren

Zomaar zonder reservering binnenrijden om te parkeren is voor het lang parkeren niet mogelijk. Reserveren is voor P3, P4 en P5 verplicht. Voor P1 is zomaar binnenrijden de duurste optie. Voor P1 is vooraf reserveren aan te raden voor wie langer dan 5 uur wil parkeren.

Tijdens de drukkere periodes kunnen de parkings vol zijn. Voor de duurste parkeerplekken, die in parkeergarage P1 Gold, is het zo dat er altijd wel en plekje te vinden is. Hoe vroeger je van tevoren reserveert, des te lager de prijzen vaak zijn. Vooral voor de langparkeeropties (P3, P4 en P5) geldt dat je geld bespaart door op tijd je parkeerplek te reserveren. Dat kan via de officiële website van Eindhoven Airport.

5

Alternatieve parkeeropties

Parkeerplekken verhuren is big business. Niet voor niets dat er rond Eindhoven Airport tal van alternatieve parkeeropties zijn. Gratis parkeren kun je uit je hoofd zetten. Er zijn geen gratis parkeerplekken op straat te vinden. Wel zijn er betaalde parkeerterreinen te vinden. De meeste van deze parkings bevinden zich op loopafstand van de terminal. Anderen gebruiken een gratis shuttledienst of bieden valet parking aan.

De alternatieve parkeerplekken zijn niet per definitie goedkoper. Soms zijn ze dat wel, maar soms ook niet. Op het moment dat de officiële parkings van Eindhoven Airport vol zijn, ben je blij als je bij een ander bedrijf alsnog je auto kwijt kunt.

Via een site als parkcare.nl kun je gemakkelijk alle parkeeropties voor Eindhoven Airport (inclusief de officiële parkings) met elkaar vergelijken, zien of ze beschikbaar zijn en direct reserveren.