5 dingen die je moet weten als je op Bonaire een auto wilt huren

De afstanden zijn op Bonaire niet al te groot en als je accommodatie gunstig gelegen is, dan kun je op Bonaire een vakantie vieren zonder dat je een auto nodig hebt. Wil je geregeld naar het strand of naar de vele snorkel- en duiklocaties op het eiland? Dan is een huurauto toch wel handig! Voor toeristen die wat verder van de restaurants en supermarkten verblijven is een auto een prima vervoermiddel om te komen waar je wilt zijn. Fietsen op Bonaire kan, maar is minder veilig en comfortabel dan in Nederland. Openbaar vervoer is er amper op Bonaire. Je kunt taxi’s bestellen, maar op sommige locaties kan dat lastig en duur zijn. Een huurauto is daarom het handigste vervoermiddel op Bonaire.

Wat moet je allemaal weten over het huren van een auto op Bonaire? Waar moet je op letten als het gaat om je huurauto? Dat lees je hier in de 5 dingen die je moet weten als je op Bonaire een auto wilt huren.

1

Reserveer op tijd

Wil je een auto huren op Bonaire? Reserveer deze dan op tijd. Het aanbod van huurauto’s is tijdens de drukkere maanden vaak kleiner dan de vraag. Het gaat dan vooral om de weken rond Kerstmis en Nieuwjaar, de voorjaarsvakantie, de meivakantie en de zomervakantie. Voor de eerste vier maanden van het jaar merk je dat de vraag ook groot is. Zeker als je bepaalde voorkeuren voor een huurauto hebt, zoals een 4×4 SUV of een pick-up, dan kun je die beter maanden van tevoren regelen.

Als je een lastminute-vakantie hebt geboekt dan is het misschien wat lastiger om echt op tijd een auto te reserveren, maar probeer het dan in ieder geval zo snel mogelijk na de boeking van je vakantie te regelen.

2

Krassen

De ene verhuurder is de andere niet, maar over het algemeen geldt op Bonaire dat ze niet zo op de krasjes letten. De bosjes langs de wegen veroorzaken vrij snel krassen op de carrosserie. De meeste lokale verhuurders hanteren daarom het credo ‘als de vorm niet veranderd is, zien wij het niet als schade’. Diepe krassen waarbij de lak geheel verwijderd is, kunnen wel als schade gezien worden.

De keerzijde van de medaille is dat er op Bonaire meer auto’s met de voldoende ervaring verhuurd worden dan dat er jonge huurauto’s rondrijden die helemaal vrij van krassen of andere smetjes zijn.

3

Doe je auto niet op slot

Er wordt ook op Bonaire geregeld ingebroken in auto’s. In tegenstelling tot Nederland gaat het de dieven op Bonaire niet om airbags of navigatiesystemen, maar gaat het ze puur om losse bezittingen die in de auto achtergelaten zijn. Het advies is daarom ten eerste om niets achter te laten in je huurauto. Ten tweede wordt er door de meeste verhuurders geadviseerd om de auto nooit op slot te doen. Daarmee voorkom je dat ze een raampje intikken om iets uit je auto te halen of om te kijken of er überhaupt iets in je auto ligt wat ze kunnen gebruiken.

4

Blijf staan na een ongeluk

Ben je betrokken geraakt bij een ongeluk? Verplaats de auto dan niet, ook niet als je van plan bent om de schade met de andere partij onderling te regelen. Direct na het ongeluk bel je de Bonaire Security Force Service (BSF) via telefoonnummer (+599) 717 9292. Wacht op een veilige plek bij de auto totdat de BSF ter plaatse is. Zij maken een rapport en foto’s van de situatie. Pas nadat dit rapport afgegeven is, mag je de auto verplaatsen. Het rapport lever je in bij de autoverhuurder.

Als je toch doorgereden bent na een ongeluk, dan ben je automatisch de schuldige partij en dus verantwoordelijk voor alle schade. Zelfs als je een all-risk verzekering hebt, ben je in dat geval degene die voor alle schade op moet draaien

5

Geen internationaal rijbewijs nodig

Voor het huren en besturen van een auto op Bonaire heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Een Nederlands rijbewijs (of ieder ander Europees rijbewijs) voldoet om een auto te mogen huren. Behalve een geldig rijbewijs moet je bij sommige verhuurders een creditcard op naam van de huurder hebben om borg te staan voor de huur.