5 dingen die je moet weten over autorijden op Bonaire

Het eiland Bonaire leent zich prima om met de auto te verkennen. De verkeersregels komen bijvoorbeeld grotendeels overeen met die van Nederland en men rijdt er – net als bij ons- rechts. Vooral voor wie geregeld wil gaan snorkelen of duiken is een huurauto de meest ideale manier om je te verplaatsen op Bonaire. Een scooter zou ook nog een optie zijn als je alleen het eiland wilt gaan bekijken of niet meer mee hoeft te nemen dan een snorkelset. Wil je duikspullen meenemen, met het hele gezin op pad of het nationaal park Washington Slagbaai bezoeken, dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een auto te gaan gebruiken.

Ook voor het dagelijks gebruik is een auto handig. Er rijden wel taxi’s, maar op veel locaties kan het lastig zijn om een taxi te pakken te krijgen. Het openbaar vervoer is voor de meeste toeristen geen optie.

Wat moet je weten als je op Bonaire wilt gaan autorijden? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over autorijden op Bonaire voor je op een rijtje gezet.

1

Matig wegdek

Hoewel Bonaire officieel onderdeel van Nederland is, zie je dat helaas niet terug in de staat van het wegdek. De meeste doorgaande wegen zijn asfaltwegen, maar verwacht geen strakke wegen zoals in continentaal Nederland. Hobbels en kuilen zijn op Bonaire de normaalste zaak van de wereld. Je kunt duidelijk merken dat achterstallig onderhoud zijn tol aan het wegdek heeft opgeëist.

2

Huur een pick-up of SUV

Voor de meeste toeristen geldt dat een pick-up of SUV veel handiger is dan een normale auto. Je ziet dit soort auto’s daarom veel terug in het aanbod van de verschillende autoverhuurders op Bonaire. Deze auto’s hebben veel voordelen ten opzichte van gewone auto’s. Ze zijn veel beter te gebruiken op de matige wegen en je kunt ze dankzij de hogere bodemvrijheid gemakkelijke parkeren op de onverharde parkeerplekken bij de stranden en duikspots. Voor duikers zijn de pick-ups met hun grote bagagebak ideaal: ze kunnen hun natte duikspullen na het duiken daar in kwijt.

3

Gemakkelijk navigeren

Je kunt hier de weg bijna niet kwijtraken. Bonaire kent slechts een paar belangrijke doorgaande wegen. Hierdoor is het zeer gemakkelijk navigeren op het eiland en heb je Google Maps of andere navigatie-apps amper nodig. Als je specifieke adressen in Kralendijk moet hebben, dan kunnen digitale hulpmiddelen wel handig zijn. Voor de rest voldoet het standaard kaartje van Bonaire in combinatie met de wegwijzers die langs de wegen staan.

4

Parkeren is gratis

In tegenstelling tot wat we in Europa gewend zijn, hoef je op Bonaire bijna nergens te betalen om te parkeren. De enige plek waar je wel voor je parkeerplek moet betalen, is op de luchthaven. Daar zul je als toerist eigenlijk niet mee te maken gaan krijgen. Waar je wel op moet letten is dat sommige parkings bij een accommodatie, restaurant of winkel horen en dat deze parkeerplekken voorbehouden zijn aan gasten of bezoekers. Bij sommige hotels is de eigen parkeerplaats afgesloten door middel van een hek of slagboom.

5

Pas op voor de ezels

Op Bonaire leven enkele honderd ezels. Dit zijn afstammelingen van de dieren die zo’n vijf eeuwen geleden door de Spanjaarden meegenomen zijn naar dit eiland. Een groot deel van de ezels leeft in de ezelopvang (de Donkey Sanctuary), die je overigens kunt bezoeken. De rest loopt los rond, verspreid over het eiland. Je kunt tijdens het autorijden verrast worden door ezels op de weg. In het geval dat een ezel plots de weg op komt, dan kun je in een lastige situatie terechtkomen. Zeker als het donker is, is het opletten geblazen voor deze zoogdieren.